STOR STAS I ÅLESUND  På kort tid har Aalesunds FK skapt en helt ny fotballby. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix.
STOR STAS I ÅLESUND På kort tid har Aalesunds FK skapt en helt ny fotballby. FOTO: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix.Vis mer

By for store anledninger

Ledelsen i Aalesund FK har gått sin egen vei mot toppen.

DET er ikke gitt at Aalesunds 2 - 1 ledelse over nederlandske AZ Altmaar holder til gruppespill i Europaligaen, men denne første kampen holder uansett som bekreftelse på sesongens kanskje viktigste nyhet:

•• Norge har fått enda en fotballby.

Etter flere år med jevn framgang har Aalesunds Fotballklubb brutt nok en barriere. Nå trenger ingen lenger skule nordover mot Molde. Den tradisjonen som er satt i egen by, er bra nok.

DERIMOT er det grunn til å se hvordan denne utviklingen er blitt så god etter at den historisk sett ganske skuffende klubbfotballen i byen levde opp til genitivs "s'en" i klubbnavnet som viser at dette prosjektet er ment for hele det regionale storsamfunnet.

TV-bildene fra Color Line Stadion viser at de organsje hordene har en påfallende riktig alders-og kjønnsammensetning. Aalesund FK heies også fram av mange godt voksne jenter, og har totalt sett et publikum som bedre enn de fleste norske konkurrentene reflekterer helheten i befolkningen.

Det kan selvsagt skyldes den ganske nyskapte begeistringen. Først i 2 007 klarte laget å overvintre i Tippeligaen, men et lett utålmodig fotballpublikum har gått trøttere før. Sannsynligvis har ledelsen i AaFK knekket noen sosiale koder i den lokale fotballkulturen som gjør at den fine publikumsmiksen fortsetter.

LIKE VIKTIG er den samme klubbledelsens forståelse av rammene for klubbdrift i en by med innbyggertall og omland på rundt 150 000. Det er ikke mer enn et drøyt år siden Bjarne Haagensen, den driftige lederen av Ålesund Fotball AS, tok et oppgjør med trener Kjetil Rekdal og den innleide danske stjernekeeper Anders Lindegaard da disse to dyktige fotballfolkene sutret over noen tap og klubbens manglende økonomiske ressurser:

_Jeg kom ikke til byen for å være en del av noe middelmådig piss, sa Lindegaard uten at 80-årige Haagensen framstod særlig skremt over det utsagnet:

_Det kommer til å være en tid etter Kjetil Rekdal, og det må vi være forberedt på, svarte Haagensen.

SIDEN den gang har Lindegaard forsvunnet til Manchester United, mens Kjetil Rekdal har innordnet seg den tydelige klubbledelsen og blitt værende. Bare det siste er en vesentlig forutsetning for den sportslige suksessen.

Riktignok hadde den svært sikre keeper Lindegaard sikkert unngått baklengsmålet mot AZ. Der var den unge lokale erstatteren Grytebust svak. I lengden er det likevel ikke ressurser i Ålesund til å basere framgangen ensidig på innkjøpt materiale.

Det gjør Kjetil Rekdals sportslige jobb helt sentral. Der har han lyktes både i innkjøp og i utvikling av lokale spillere.

ALLE FOTBALLKJENNERE har med rette stor respekt for den nederlandske skolen. Desto mer bemerkelsesverdig er det at Aalesund startet kampen mot et stabilt nederlandsk topplag med tre helt lokale spillere, mens motstanderen ikke hadde noen.

Det var bare to nederlendere på AZ; begge med skolering og spill fra andre lag i Æresdivisjonen. Hos AaFK var det seks norske spillere; derav altså tre unggutter (Sten Grytebust, Jonatan Tollås Nation og Christian Myklebust) fra byen.

To av de tre andre norske (Fredrik Carlsen og Magnus Sylling Olsen) har åpenbart utviklet seg i AaFK-miljøet. Fredrik Carlsen ble ikke vurdert som bra nok hos Vålerenga, men gir nå et voldsomt defensivt trykk på midtbanen som påfører bra motstandere trøbbel. Magnus Sylling Olsen var for noen år siden 3.divisjonsspiller i Mjøndalen før han tok steget via Kongssvinger. Ingen av stedene var det naturlig å se han som effektiv arbeidende enslig spiss for et lag med ok muliheter til å nå seriespillet i Europaligaen.

I TILLEGG til denne gode utviklingsjobben, har Kjetil Rekdal fått på plass en lagstruktur rundt nøkkelspillerne Jason Morrison og Michael Barrantes.

Mot AZ var begge strålende; Barrantes i drivet og avslutningene, Morrison i disiplinen bakerst på midten. 26-åringen fra Jamaica framstår nå som den internasjonalt beste ballvinneren i norsk fotball, men selv uten ham (karantene med kort) har AaFK en grei mulighet til å forsvare en sammenlagtseier til uka.

Det vil i så fall framstå som en av norsk klubbfotballs beste prestasjoner sett i forhold til AaFKs ressurser.

Og nettopp det er poenget i utviklingen av landets nyeste fotballby.