By på eksklusive OL-vinnere

En eksklusiv samling med 104 autografer fra norske OL-vinnere skal auksjoneres bort gjennom Dagbladet under OL. Inntektene går til Redd Barna.

HAMAR (Dagbladet): Gjennom de 12 siste åra har Hamar-fotografen Arnfinn Johnsen portrettert norske OL-vinnere, også kalt Gullklubben.

Han har reist land og strand rundt for å gjøre portrettfotografier av norske idrettshelter gjennom førti år. I dag utgjør bildene en permanent utstilling i Vikingskipet. I forbindelse med at bildene ble utgitt i bokform før OL på Lillehammer, sørget Johnsen for å få navnetrekkene til alle idrettsutøverne han portretterte. Disse har han samlet i ei eksklusiv bok i skinn og gull. Nå vil han auksjonere bort samlingen, og sender inntektene rett til Redd Barna.

Morsom jobb

-  Gullklubben har vært en viktig del av livet mitt, siden jeg startet med prosjektet i 1992. Jeg har reist fra Tønsberg i sør til Bardufoss i nord, med bil, tog og fly, for å få portrettert de norske OL-vinnerne. Det har tatt mye tid, men vært veldig morsomt. Som da jeg skulle fotografere det norske damelandslaget i fotball i en kjeller på Ullevaal stadion, og kjelleren var full av korpsmusikanter. Da kan du si vi måtte improvisere, sier Arnfinn Johnsen til Dagbladet.

Redder mange barn

Han vært Redd Barna-fadder i mange år, og da OL i Aten nærmet seg, kom han på idéen med å auksjonere bort autografsamlingen til inntekt for hjelpeorganisasjonen.

-  I det siste har jeg tenkt at det blir trist å gi fra meg denne samlingen med navnetrekkene, men jeg tror pengene kommer godt med for noen som virkelige trenger det, sier Johnsen. Samlingen er taksert til et sted mellom 50 000 og 150 000 kroner.

Gro Brækken er generalsekretær i Redd Barna, og gleder seg over auksjonen.

-  En hundrelapp ekstra i bud, redder ett barn ekstra. Det skal så lite til for å hjelpe, sier Brækken til Dagbladet. Redd Barna har vært inne i Darfur siden i fjor høst, og har allerede rukket å hjelpe neste to millioner mennesker i provinsen.

-  Dette er inspirerende for oss og viktig for de svakeste av oss, nemlig barna, sier Gro Brækken.

HELTESAMLING: Under OL i Athen auksjonerer fotograf Arnfinn Johnsen bort sin eksklusive bok Gullklubben, med autografene til 104 norsk vinnere av OL-gull