By Rise til Siem: - Hvorfor hadde du meg i vrangstrupen fra første dag?

Avslører detaljer om Drillo-bråket i ny bok.

SNAKKER UT: Egil Drillo Olsen og Ola By Rise (t.h.) opplevde både oppturer og nedturer som landslagsledere. For ett år siden forsvant begge ut. Nå har Rise skrevet bok. Foto: Erik Berglund
SNAKKER UT: Egil Drillo Olsen og Ola By Rise (t.h.) opplevde både oppturer og nedturer som landslagsledere. For ett år siden forsvant begge ut. Nå har Rise skrevet bok. Foto: Erik BerglundVis mer

(Dagbladet:) Det er på dagen ett år siden Ola By Rise fikk den endelige beskjeden: Vi vil bytte deg ut som assistenttrener for det norske A-landslaget.

Siden Egil Drillo Olsens avgang var blitt offentliggjort noen dager før, var det ingen stor overraskelse at også assistenten måtte gå, og uansett druknet Ola By Rises navn i prosessen som fulgte. Høsten 2013 vil bli husket for seks ukers sammenhengende krangling om den overraskende treneravgangen til en landslagssjef som mer enn noen hadde gitt norsk fotball magiske øyeblikk.

Tidligere har ikke Ola By Rise sagt altfor mye om det som skjedde rundt Drillo-avgangen, men i sin nye bok «Ballens bane» - som er i salg i morgen - tar den gamle keeperhelten bladet fra munnen.

Satt i sju år By Rise, som var assistenttrener i perioden 2006-2013 og dermed var den nærmeste støttespilleren til både Åge Hareide og Egil Drillo Olsen, skriver blant annet om hvordan han fikk vite at Drillos dager var talte. Det skjedde i etterkant av forbundsstyremøtet 26. september i fjor. Den kvelden forklarte generalsekretær Kjetil Siem og fotballpresident Yngve Hallén Drillo at styret ønsket et umiddelbart trenerskifte, ifølge Rises bok.

«Derfor ba de to sjefene Drillo tre til side med øyeblikkelig virkning. Det var en forutsetning fra Høgmo for at han skulle være villig til å overta jobben umiddelbart.»

Rise forteller i boka at han gjerne skulle ha fortsatt i nummer to-jobben, selv om Høgmo tok over. Men fredag 27. september - den dagen da offentligheten fikk vite om trenerskiftet - fikk han ikke kontakt med Høgmo, selv om han forsøkte. Neste dag klokka 09, altså en lørdag morgen, ringte Høgmo. Med følgende beskjed:

«Jeg blir nødt til å gjøre utskiftninger i støtteapparatet, Ola. Jeg kommer til å skifte assistenttrener og en person til, uten at jeg vet sikkert hvem.»

Fjernt å samarbeide Rise reagerte med å si at en avklarende tekstmelding dagen før hadde vært mye bedre, og at han syntes det var underlig at hans opparbeidede kunnskap om de to neste motstanderne - Slovenia og Island - ikke skulle bli tatt i bruk.

««Vi må uansett ha oss en god fotballprat snart», sa Per-Mathias.
Akkurat da var jeg ikke helt der, selv om vi to alltid hadde hatt en god tone. Vi hadde til og med snakket om et mulig framtidig samarbeid som trenere.
Det føltes fjernt akkurat nå.»

Kjølig forhold Rise avdekker også at han hadde et trøblete forhold til generalsekretær Kjetil Siem, som blant annet skal ha satt ned foten for ordningen hvor Ola By Rise ble med Egil Drillo Olsen opp på podiet under pressekonferanser. Siem mente landslaget bare skulle ha én sjef, skriver Rise. Halvannen uke etter Drillos avgang hadde Siem og Rise møte på Ullevaal:

«Samtidig måtte jeg være ærlig med Siem og lurte på hvorfor han ikke hadde tatt et eneste initiativ til en prat i de to årene som var gått siden han begynte i jobben i NFF. Jeg hadde oppriktig gratulert ham, for en ny sjef utenfra kunne se ting med friske øyne og framstå som en samlende skikkelse. Men da måtte han snakke med folk. Og hvorfor hadde han hatt meg i vrangstrupen fra første dag?»

FOTBALLMEMOARER: Ola By Rises bok er i hyllene i morgen.
FOTBALLMEMOARER: Ola By Rises bok er i hyllene i morgen. Vis mer