By Rise tror Norge kan tjene på en mer stjernefattig liga

- Talentene blir ikke kappet huet av etter to dårlige kamper.

OPTIMIST: Disse to, landslagssjef Egil «Drillo» Olsen og assistenttrener Ola By Rise, kan se fram til at flere unge talenter vokser fram de neste årene, tror By RIse. Her under presentasjonen av den norske troppen til EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Danmark i går.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
OPTIMIST: Disse to, landslagssjef Egil «Drillo» Olsen og assistenttrener Ola By Rise, kan se fram til at flere unge talenter vokser fram de neste årene, tror By RIse. Her under presentasjonen av den norske troppen til EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Danmark i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): En del har uttrykt bekymring for nivået på Tippeligaen foran den kommende 2011-sesongen i Norge.

Erik Huseklepp, Anthony Annan, Anders Lindegaard, Mohammed Abdellaoue, Vadim Demidov, Baye Djibi Fall, Steffen Iversen, Petter Vaagan Moen, Cristian Bolaños, Tor Hogne Aarøy - alle er profiler som forsvant i løpet av fjorårssesongen, og klubbene har tilsynelatende ikke midler til å erstatte dem med spillere med samme kvalitet eller status.

Landslagets assistenttrener Ola By Rise tror imidlertid stjerneflukten kan være til norsk fotballs fordel, dersom det åpner for at flere unge talenter får sjansen.

- Det er riktig at det er en del profiler som har forsvunnet ut av Tippeligaen, men jeg er opptatt av to ting: Nummer en, det er viktig at de aller beste norske spillerne, som har forutsetningene for det, for lov til å gå videre til ligaer som ligger enda et nivå over Tippeligaen, sier han til Dagbladet.

- Samtidig, nummer to, må vi ikke årelates. Det må være sånn at ikke altfor mange går samtidig, og vi må klare å etterfylle. Og det siste avhenger veldig av at vi slipper til talenter, gir dem tillit og spilletid. Det syns jeg flere klubber har vært flinke til de siste årene, vi har kanskje ikke sett resultatene helt opp på a-landslagsnivå ennå, men det kommer, mener Rise.

Lettere å gi talentene tillit
Landslagsassistenten peker på at U-landslaget nå består nesten utelukkende av folk som spiller fast i Tippeligaen, til forskjell fra for bare noen år tilbake.

Han mener norsk fotball vil få betalt for denne utviklingen på sikt.

- Nye, unge profiler vil komme til å markere seg, og de kommer til å bli stabile etter hvert. Til å begynne vil de nok få en del store plusskamper og samtidig noen nedturer, men etter noen år vil de stabilisere seg og prestere på høyt nivå. Da vil vi gjenskape profiler også i Tippeligaen, der andre har forsvunnet, sier Rise til Dagbladet.

- Du frykter ikke at nettopp det at mange talenter får sjansen betyr at nivået blir eller er lavere?

- For ungguttene vil det kanskje derimot være litt lettere, dersom nivået er sånn at man ikke blir kappet huet av etter to dårlige kamper, at man får tillit over tid. Jeg syns Strømsodset er et godt eksempel på en klubb som har gitt unge spillere sjansen over tid, nå ser jeg at flere andre satser i det sporet: Rosenborg har fått fram mange, Viking har gjort det, Vålerenga har fått opp egne, lokale spillere. Det er mer trenden enn unntakene.

- Jeg syns det både er sunt og positivt at vi nå har en økende andel unge, norske talenter som kommer opp. Jeg vil gjerne ha gode utenlandske spillere, men fyller vi på med for mange ordinære, bremser vi får egen talentutvikling. Skal vi hente utenfra må det være spillere som hever nivået og går rett inn på lag, og ikke folk som fyller opp staller, benker og tribuner. Der har kanskje finanskrisen spilt en rolle i det å akselerere den talentutviklinga vi ser nå. Jeg spår at vi i løpet av to-tre år får fram nye a-landslagsspillere som blir det fordi de har fått tillit i Tippeligaen over tid, mener Rise.

Ingen klar gullkandidat
Drillos neskommanderende er nok blant dem som ser flest norske fotballkamper fra før, og med rundene spredt utover fire dager i den kommende Tippeligaen, blir det neppe færre tribunebesøk på ham.

Mange har spådd at vi kan vente oss en jevn toppserie, der ingen skiller seg soleklart ut som favoritt.

Det er By Rise enig i.

- Sånn som det ser ut nå, er det en åpen Tippeliga. Jeg har problemer med å peke ut en helt opplagt gullvinner i år. I fjor var jeg veldig sikker på at Rosenborg kom til å vinne. I år tror jeg også jeg vil holde dem som knapp favoritt, men den er veldig knapp, sier han til Dagbladet, og ramser opp flere kandidater:

- Vålerenga hadde en kanonsesong i fjor, og det er flere som ser brukbare ut, det skal bli spennende å følge Molde. Tromsø jobber veldig godt med litt mindre ressurser, men er veldig flinke med strukturering av lag, de har kanskje en av de mest gjennomførte defensive strukturene i Tippeligaen. I tillegg er det en del klubber som har vært flinke til å slippe gjennom unggutter, som kanskje nå får betalt får det. Jeg tror det blir jevnt, åpent, og så får vi håpe samtidig at nivået blir bra, at vi får spennende, attraktiv fotball, og at vi får fram nye profiler, sier Ola By Rise.

Fare for Brann
En av klubbene det stilles høye forventninger til i år, er hjemvendte Ole Gunnar Solskjærs Molde.

Om mange profiler har forlatt Tippeligaen, er Solskjær kanskje den største som har kommet inn. Ola By Rise er spent på hva den tidligere landslagsspissen kan få til med fjorårets ellevte beste norske klubb.

- Ole Gunnar er en spennende fyr. Han er en fantastisk flott type, samtidig som han kan mye fotball. Han har en enestående karriere bak seg, og det at han tar det første steget som hovedtrener i Tippeligaen, i Norge, det blir veldig spennende. Han kommer kanskje inn med noen friske ideer, og selv om han må få litt tid, kan det bli veldig spennende, sier By Rise.

- Hva med Brann, som av noen faktisk har blitt tippet som nedrykkskandidat?

- Det kan bare Brann svare for selv, men det er klart at de har mistet tre av de beste spillerne sine, kanskje fire-fem av dem også. Likevel, det er mange lag i Tippeligaen, og det at Brann er dømt til å rykke ned - det tror jeg er litt brutalt. Men jeg tror nok at du skal være optimistisk bergenser for å tro at Brann er medaljekandidat i år, jeg tror de må konsentrere seg om å bite seg fast rundt midten, mener landslagsassistenten.

BORTE: Mohammed Abdellaoue, Steffen Iversen, Petter Vaagan Moen, Cristian Bolanos, Erik Huseklepp, Tor Hogne Aarøy, Baye Djibi Fall, Anthony Annan, Anders Lindegaard og Vadim Demidov er ti av spillerne som har søkt nye utfordringer etter fjorårets tippeligasesong.Foto: SCANPIX
BORTE: Mohammed Abdellaoue, Steffen Iversen, Petter Vaagan Moen, Cristian Bolanos, Erik Huseklepp, Tor Hogne Aarøy, Baye Djibi Fall, Anthony Annan, Anders Lindegaard og Vadim Demidov er ti av spillerne som har søkt nye utfordringer etter fjorårets tippeligasesong.Foto: SCANPIX Vis mer