Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Byen er Bergen og laget er bånn

BERGEN (Dagbladet): Alt er som vanlig hvis du tar deg en øl eller snakker med drosjesjåføren etter et sjokktap på Stadion. Og det gjør man jo - begge deler - når man skal ha bekreftet denne byens kroniske lidelse. Manisk fotballdepresjon de luxe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke opplevd misstemning blant folk, sier Brann-trener Harald Aabrekk til Dagbladet. Det er kanskje ikke så rart, for i løpet av det døgnet som er gått siden han forlot Brann Stadion med blikket festet til skoa sine har han verken drukket øl eller tatt drosje. Men tenkt har han - både hardt og lenge. Og funnet ut at de som drikker øl og kjører drosje fortjener mye bedre enn det de fikk på søndag.

- For å si det som det er - jeg er for gammel til å ta dette tungt, sier Harald Aabrekk. - Vi har jo tross alt bare tapt en fotballkamp. Og derfor sier jeg, ikke faen. Fokuserer vi på negativitet og fordervelse så får vi som vi fortjener.

For å være helt ærlig: Jeg hadde regnet med grasrotas Brann-død og den fordervelsen Harald Aabrekk ikke vil snakke om da Bergens fotballtilstand skulle finsjekkes for gud veit hvilken gang. Og: Etter de tre første minuttene av en taxi-tur til 175 norske mot kvittering, luktet det helt vanlige ugler.

- Journalist, sier du - fra Oslo? spurte sjåføren.

- Ja, svarte jeg - det er trist dette med Brann, at de aldri skal få det til, mener jeg.

- Trist? Trist? Nei hør nå her da mann - de spillerne som flyr rundt og gjør seg til i røde drakter er noen forbaskede overbetalte primadonnaer. Så du ikke hvordan det var, de kan jo ingen ting. Og ikke gidder de å løpe heller - bare står der og venter på at alle andre skal ordne opp for seg.

- Men...?

- Nei, takke meg til. Her betaler vi i dyre dommer, tar med gutten og all ting og så får vi ikke annet enn den dritfotballen igjen for pengene.

- Så det er slutt nå da - aldri mer?

- Slutt? Hva mener du?

- Det blir ikke mer Stadion på deg og gutten denne sesongen?

- Hva? Er du gal, mann? Vi elsker jo Brann!

Som et ekteskap

Akkurat, der har du det. Brann og Bergen står fortsatt last og brast som hånd i hanske i både tykke gode og tynne onde dager helt til døden skiller dem ad. Og har du en klisjé til kan du smøre den inn i lesinga. Fordi den helt sikkert er sann.

- Det er viktig å ha langsiktige tanker, sier Harald Aabrekk. Han har akkurat sett bikkja til Per Ove Ludvigsen tape en hodeduell med seg sjøl på Branns humørtrening. Hvilket betyr at laget hans, i hvert fall tilsynelatende, ikke tok med seg byens sorg og depresjoner til øvelsen på Fana Stadion. De har jo en kamp mot Tromsø å tenke på.

- Jeg frykter ikke sammenlikningene med fjoråret, sier Aabrekk. - Og det er min oppgave å sørge for at det ikke skjer igjen.

Forrige sesong åpnet Brann med 11 kamper uten seier. Da kom Aabrekk som redningsmann. Og berget laget og plassen i Tippeligaen. Til neste år, gutter og kjære ballgale bergensere! Amen.

Tåler en støyt

- Men hvor mange tap tåler Harald Aabrekk?

- Vi har vektlagt temaer som går på at det er viktig å tåle både tap og seirer. Vi har snakket om at det er viktig å kaste egoismen over bord og...

- Tap, Aabrekk - hvor mange tåler du her i Bergen?

- Jeg klarer ikke å tallfeste det. Tåler du ikke å tape får du drive på bedriftsnivå. Men jeg håper sjølsagt at vi ikke kommer i en situasjon hvor vi føler at det går utforbakke. Og som jeg sier til spillerne - det gjør ikke noe å gå på ei blemme i et lengre perspektiv, hvis vi fortjener det.

- Men de må ikke komme for tett - uansett hvor langsynt man er?

- Nei, og derfor blir kampen i Tromsø veldig viktig for oss.

- Føler du deg presset?

- Jeg må stå her og svare på denne typen spørsmål så lenge vi har tapt. Det er greit - jeg forstår det. Men jobben min handler om noe annet. Og det er å skape trygghet blant spillerne.

Savner en hjemmebane

- Hvordan gjør man det - i Bergen. Du har jo et helt lag med trenerkollegaer som ikke har klart det?

- For oss er ikke fortida noen interessant sammenlikning. Det er sånne tullete mediegreier og det bryr jeg meg ikke om. Men det å få Brann Stadion til å være hjemmebane er veldig viktig. Det har den nemlig ikke vært på mange år.

- ?????

- Vi må bruke den støtten vi får til noe positivt, sier Aabrekk. - På søndag var det jo ingen grunn til at vi skulle bli statiske og tafatte - publikum var jo med oss. Og det er derfor jeg sier at de som kommer til Brann Stadion fortjener mye bedre. Vi må benytte oss av det vi får fra publikum.

Både pilsen og taxikjøringa bekrefter det Aabrekk sier. Brann-elskerne er ikke sinte som før - de er bare veldig triste. Og derfor fortjener de - som Aabrekk også sier - noe mer.

Prisene på øl og drosje er jo nedturer nok.

<B>DAGEN DERPÅ:</B> Tross en elendig serieåpning for Brann satset trener Harald Aabrekk (t.h) sammen med Per Ove Ludvigsen og bikkja Pia på en humør-trening.