Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien: Brann-Stabæk

Byen er Bergen og treneren er blid

Brann-trener Lars Arne Nilsen er ikke opptatt av serieledelsen, sier han. Men han klarer ikke å skjule at han synes det er artig å være best.

SUKSESSTRENER: Lars Arne Nilsen. Her sammen med Kristoffer Barmen (tv), Steffen Lie Skålevik og Azar Karadas i 2016. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SUKSESSTRENER: Lars Arne Nilsen. Her sammen med Kristoffer Barmen (tv), Steffen Lie Skålevik og Azar Karadas i 2016. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brann-Stabæk 5-0 (3-0)

DET ER SYND og skam noe må være feil i Bergen når Brann inntar tabeltoppen, men ærlig talt alle røde skarrende patrioter - hvor er dere? Glisne tribuner, eller rundt 10 000 solgte billetter som det heter i den offisielle publikumsillusjonen i Eliteserien, Norges beste fotballag fortjener mer. For gullet kommer ikke hjem av seg selv, det er veldig mye som skal falle på plass om 2017 skal bli som 2007 på Brann Stadion.

Forutsetningene derimot, de er der.

Står det om et poeng eller to når høsten kommer hjelper det ekstremt å ha en stor, tung og bred 12. mann på hjemmebane

ROSENBORGS FORMSVIKT, DALENDE humør og seks fattige poeng på de seks siste seriekampene - paradoksalt nok alt trønderne har gjort siden de litt heldig slo Brann 2-1 på Lerkendal 7. mai - har åpnet mange dører i Eliteserien. En av dem brukte Bergens stolthet til endelig å innta førersetet gjennom nok en solid og imponerende målfest. Og mens Lerkendal bortforklarer og unnskylder både spill og oppførsel smiler Brann og Bergen om kapp med scoringene som innimellom kommer av seg selv.

Ja, forskjellen på tabellen er som alle ser relativt liten, kall den gjerne minimal.

Forskjellen hva momentum angår er derimot helt enorm.

OG DET ER dette momentumet som nå driver Brann. Mens Rosenborg lurer på hvorfor det som skulle bli bedre er blitt det stikk motsatte - veldig mye dårligere - er Brann i en slags gå på vannet tilstand. Og jo dårligere det går i Trondheim, jo lykkeligere blir man i Bergen.

Den enes død og så videre, folkens.

Akkurat nå fråtses det i vestlandets hovedstad.

DET ER DEM vel unt. Brann er per dato Norges beste og mestscorende fotballag. Fra opprykket i 2015, sølvet i fjor og tabelltoppen 13 runder inn i Eliteserien 2017 - Lars Arne Nilsens tanker og ideer har ikke bare gjort Brann ekstremt konkurransedyktige på rekordtid, det har fått laget til å spille attraktiv fotball også. Hvilket forteller at den utskjelte forsvarsfilosofien, alle de defensive elementene som var selve grunnsteinen i gjenreisingen av klubben gjennom store deler av forrige sesong, mest handlet om å reise et solid byggverk.

Nå, etter at re-etableringen i toppen gikk fortere enn selv den mest optimistiske bergenser kunne håpe, er det både utviklende og hyggelig å se at Lars Arne Nilsen har kastet støttehjulene og gitt laget sitt både tillitt og lisens til å angripe med mange spillere så ofte som mulig.

Dog uten at det alt for ofte går ut over balansen.

LARS ARNE NILSEN påpeker klokelig at det er 17 serierunder og 51 poeng igjen å spille om. Det er veldig mye. Jevnheten i tabellen forteller også at det er mange som har drømmer om å være med ut over høsten. Men uansett hvor mye herr Nilsen prøver å snakke garderoben sin ned til behersket optimisme, byen han bor i er fortsatt Bergen.

Skjønner de som bor der at Brann Stadion er stedet har Rosenborg mange grunner til å være bekymret for mer enn den vårformen.

DANIEL BRAAATEN HAR hatt en ekstra god vår for Brann. Det samme har høyrebacken Amin Nouri. Mot Stabæk leverte de om mulig årsbeste, hver for seg og sammen. Og hvis alle holder seg friske og Brann finner en fullgod erstatter for keeper Piotr Leciejewski som ser ut til å forsvinne i sommervinduet, er det vanskelig å se at Brann skal gå på en kavring.

I hvert fall i Norge.

STABÆK GÅR STIKK motsatt vei og er i fritt fall. En seier på de åtte siste kampene, for ikke å snakke om 3-12 i målforskjell på de tre siste, er ikke bare kritisk. Det er meget kritisk. For det spiller ingen rolle om du syr sammen noe som ser ålreit ut mellom banens to 16-metere når du stort sett taper alt i begge boksene.

Da Stabæk var gode og Ohi scoret mål på bestilling var de først på det meste i disse områdene.

Nå er Eliteseriens toppscorer og kameratene hans, være seg de offensive som defensive, fraværende når det gjelder.

Hele Norges coronakart