Byen som rydder opp selv

Det er vrient å huske når Sarpsborg 08 sist gang vant en fotballkamp. Men denne oppvasken blir ikke glemt.

FOR DE som fortsatt måtte mene at Sarpsborg 08 ikke har noe å gjøre i norsk toppfotball, ga gårsdagen mer å tenke på. I hvert fall hvis du ser bort fra den ellers viktige diskusjonen om antall lag i Tippeligaen, og heller konsentrerer deg om hva som bygger god toppfotball innen ganske trange norske rammer.

Det er der det øyeblikkelige sinnet til Mohammed Ahamed og den like kontante reaksjonen til Sarpsborg-lederne hører hjemme. I denne fotballklubben har de skjønt det.

KANSKJE er det nettopp posisjonen som sport nummer to i Norges eneste Hockeytown som har gitt så bra innsikt? I Sarpsborg måtte fotballen bli noe mer enn seg selv for å lykkes. Og det har skjedd.

TV2-bildene av en angrende, men glad Mo med klut og vaskebøtte i innbytterboksen etter kampen for å rydde opp i sitt eget søl, fortalte om en spiller, noen ledere og en klubb i mental balanse. Stort nærmere suksess er det ikke mulig å komme for årets bunnlag.

Da betyr det ingen ting at den innleide tromsøværingen dummet seg ut noen sekunder etter å ha blitt tatt av banen mot gamleklubben. Det er mer enn lov å tenne i en kampsport; sinnet er ofte en nødvendighet for å kunne prestere bra. Men like nødvendig er det å kunne se den øyeblikkelige frustrasjonen sin i en større sammenheng og så ta en eventuell konsekvens.

Om den så må gjøres med bøtte og klut.

DET er der Sarpsborg-ledernes tydelige reaksjon på Mo sin oppførsel forteller resten av oss hvor bra denne klubben er blitt. Etter opprykket ble sosialt omdømme et mantra for nykommeren. Eller som tittelen lyder på strategiplanen for 2011 til 2015:

•• Fotball ække alt.

Det altomfattende for Sarpsborg 08 er blitt hvordan klubben fungerer mot resten av samfunnet. Eller som de selv sier:

•• Samfunnsansvar er grunnmuren i denne planen.

Konkret betyr det at klubben styrer sin daglige drift med omtanke for hele lokalsamfunnet. Da går det ikke an å ha en unggutt på lønningslista som ikke tåler å bli byttet ut. Det skjønte lederne rundt Mo øyeblikkelig og det oppfattet spilleren selv imponerende kjapt.
Så var denne saken ikke noe mer å snakke om. Den felles reaksjonen talte for seg selv, og Sarpsborg 08 kom kraftig styrket ut av en bitte liten episode.

SLIK LEDELSE har knapt preget nyhetsbildet fra norsk klubbfotball. Hverken de siste dagene med triksingen rundt Veigar Pall Gunnarssons VIF-overgang eller de siste årene med et sammenhengende overforbruk både av penger og storsamfunnets tillit.Det er derfor Sarpsborg 08 har en viktig plass i toppfotballen selv om forsøket på en ny, ballkontrollerende angrepsfotball rent sportslig ikke bar helt fram denne sesongen.

Det er ikke sikkert at laget klarer å spille seg rett opp igjen neste år heller. Sannsynligvis blir det mindre plass i den øverste divisjonen i 2013, men det er garantert mer plass i Sarpsborg i årenene som kommer for en klubb som lever opp til sine egne idealer.

LENGE så det ikke ut til å bli sånn. Etter at ærverdige Sarpsborg Fotballklubb sakket etter, har denne byen de siste ti, femten årene vært splittet i rivalisering mellom ulike lokallag. Da samarbeidstanken endelig vant, bar det rett inn i den samme økonomiske krisen som har preget resten av toppfotballen.

Den gode fortellingen om en fotballklubb som skjønner litt mer av betydningen sin, er altså ny. Det er derfor slike oppvasker gir mer enn rene vinduer og bedre utsikt fra innbytterboksen på slitte Sarpsborg Stadion.

Det gjør at framtida for norsk klubbfotball ser litt lysere ut.

HER STARTER BRÅKET: : Mo byttes ut og får en kopp med styrkedrikk. Så starter det lille bråket på Sarpsborg Stadion som i heldigste fall får store konsekvenser.


FOTO: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX.
HER STARTER BRÅKET: : Mo byttes ut og får en kopp med styrkedrikk. Så starter det lille bråket på Sarpsborg Stadion som i heldigste fall får store konsekvenser. FOTO: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX. Vis mer