Bygger Deportivo La Noruega

Landslagssjefen avslører hvem han henter inspirasjon fra.

(Dagbladet.no): - I dag er jeg litt sliten altså, jeg innrømmer det. Men det har ikke noe med... Det blir bare litt lite søvn. Det er mange inntrykk som skal fordøyes, fortalte en trøtt landslagssjef pressen, dagen etter sin sjette strake seier med landslaget.

Og selv om han fortsatt ikke hadde sovet av seg irritasjonen over de to sene baklengsmålene mot Russland, er Hareide opptatt av å se framover. Først og fremst mot Italia, men også mot treningskampene som skal gjøre nye Norge i stand til å ta seg til VM-sluttspillet i Tyskland 2006.

- Det blir galt av meg å hefte meg for lenge ved at vi slipper inn to mål på slutten, sier Hareide, og skriver det på kontoen for ungdommelig iver.

Likevel er han sikker på at akkurat det ikke kommer til å skje mot Italia.

- Hvis vi leder 3-0 mot Italia skal jeg klype meg i armen, ler Hareide.

Imponert over Deportivo

Absolutt alle var fornøyde med det landslaget viste i 85 minutter på Ullevaal i går. Blackburn manager Graeme Souness fortalte Stig Inge Bjørnebye etter kampen at han var veldig imponert over spillesystemet.

- Det var veldig hyggelig, sier Hareide.

Men selvfølgelig ikke tilfeldig. Spillesystemet ble i hovedsak klekket ut på cruise i Karibia i fjor høst. Med spansk inspirasjon.

Landslagssjefen ble imponert over Deportivo La Coruna da Rosenborg tapte Champions League-kvaliken mot det spanske storlaget, at han har hentet inspirasjon fra dem. Hareide hadde nemlig store problemer med å knekke den spanske systemkoden. Det fikk ham til å tenke.

- Jeg ble veldig fascinert over måten de fordelte roller på i Deportivo La Coruna, sier han, og trekker fram backer som var på konstant vandring inn i rommet mellom motstanderens midtstopper og back, og Valerons frie og vandrende rolle i mellomrommet bak spissene.

Første omgang mot Russland viste at nye Norge også er i stand til å beherske systemet.

- Pasninger som middel fikk vi vist veldig godt fram i perioder i går, sier Hareide.

Og fordi psykologi og mestringsfølelse er ekstremt viktig i fotball, kommer systemet til å sitte bedre og bedre fram mot VM-kvaliken.

- Det handler veldig mye om å ikke se begrensningene, mener landslagssjefen.

MORGENTRØTT: Men Åge Hareide var i sedvanlig godt humør da han møtte pressen på SAS-hotellet i Oslo sentrum i morges.