Bygger for milliarder

Fra og med neste sesong stiller Norges Fotballforbund (NFF) strengere krav til toppklubbenes kamparenaer. Det kan i verste fall tvinge enkelte klubber til å spille hjemmekampene på bortebane.

NFF har i flere år forberedt toppklubbene på hva som venter dem når de nye reglene for klubblisens trer i kraft neste sesong. Krav om flomlys og undervarme på banen, antall sitteplasser, sanitæranlegg og mediefasiliteter er ufravikelige. Det betyr at neste års toppklubber må punge ut millioner i midlertidige løsninger.

- Vi må oppgradere lyset, og få flere sitteplasser. Det er de to tunge postene, og vil nok bli en investering på rundt fire millioner, sier daglig leder i FFK, Robert Nilsson.

I tillegg må FFK leie inn toaletter, bedre mediefasilitetene, og gjøre en del mindre investeringer. Totalt kommer utbedringene av det gamle stadionanlegget til å koste rundt fem millioner i år.

Hamkam til Åråsen?

Briskeby er i likhet med Fredrikstad stadion langt unna å oppfylle NFFs krav. På Hamar er det først og fremst flomlyset som må fikses, og den økonomiske støyten på mellom fire og seks millioner håper klubben at kommunen tar.

- Kommunen er positiv til å gå inn, hvis ikke kommer vi til å spille på Åråsen neste år. Det er ikke vi interessert i, og det er vel ikke LSK heller, sier daglig leder i Hamkam, Truls Haakonsen, til Dagbladet.

- Det er utopi for oss som skal bygge et nytt anlegg å gjøre noe med dette nå. Jeg velger å tro at vi finner en løsning på dette sammen med forbundet. Alt annet blir tullete, sier klubbdirektør i Brann, Bjørn Dahl. I Bergen har de flomlys, men mangler undervarme og sitteplasser.

- Ellers kan vi jo friste bergenserne med å spille hjemmekampene på Lerkendal eller Ullevaal. Da tenker jeg vi får fart på sakene, ler Dahl.

I Bærum er Stabæk i gang med sitt nye stadionprosjekt på Fornebu. Det betyr at de ikke ønsker å hoste opp sju millioner til flomlysanlegg på Nadderud.

- I og med at vi skal flytte til Fornebu i løpet av to sesonger forventer vi at vi får dispensasjon fra det, sier sportslig leder i Stabæk, Tom Schelvan, til Dagbladet.

Odd Grenland har allerede brukt sju millioner på å få flomlys og undervarme på plass, men også i Skien sliter de med antallet sitteplasser.

- Vi har 3300 sitteplasser i dag, men det holder ikke i forhold til publikumssnittet, sier daglig leder i Odd, Tom Helge Rønning.

- Vi er smertelig klar over at vi må gjøre noe med det, og det vil medføre en betydelig kostnad og et betydelig løft for klubben.

Sogndal har bare 2200 sitteplasser på Fosshaugane, mens kravet er minimum 3000.

Tunge løft

- Det sliter vi med, sier daglig leder i Sogndal, Yngve Hallèn, til Dagbladet.

- Vi har et krav fra NFF om at det må være i orden innen juni neste år. Etter planen begynner vi å bygge ut en seksjon på langsida med plass til 800 tilskuere sommeren 2004, og finansieringen av det er allerede på plass.

Til sammen skal neste års Tippeliga-klubber bruke over 60 millioner på mer eller mindre midlertidige løsninger på ting NFF ikke gir dispensasjon for. Det blir likevel for småpenger å regne mot det som skal investeres de neste åra i nye stadionanlegg.

Generalsekretær i NFF, Karen Espelund, mener klubbenes stadionplaner er positiv for utviklingen av norsk toppfotball. Hun understreker at klubbene bare står for deler av den totale gjeldsbyrden, selv om hun innser at det er tunge løft også for klubbene.

- Der det kommer nye anlegg med bedre komfort er publikumsutviklingen positiv. Bildet viser en bra og offensiv utvikling i norsk fotball, sier Espelund til Dagbladet.

Forpliktende framdrift

Hvor lenge toppklubbene kan forvente å få dispensasjoner for stadionmangler ønsker ikke Espelund å ta stilling til. Men at enkelte får innvilget dispensasjoner også neste år er det liten tvil om.

- Lisensens målsetting er et utviklingsparameter for klubbene. Vi forventer å se en forpliktende framdrift og en utvikling, sier hun.

Hun ønsker ikke å kommentere enkeltklubber, men tror ikke det er overhengende fare for at noen må spille hjemmekampene sine på bortebane. Det vil i så fall ikke øke interessen for norsk toppfotball.

- Det er ikke ønsket av noen av partene. I ytterste konsekvens kan det bli en realitet om de ikke får til en løsning med kommunene eller andre aktører, sier Karen Espelund.

Ullevål: Vålerenga og Lyn spiller hjemmekampene sine på Ullevål