Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bygger muskler for å tukte Bjørgen og Kowalczyk

Therese Johaug (23) veier mer enn noensinne. Rå styrketrening har skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASOLO (Dagbladet): - Det må mer muskler til. Derfor har jeg intensivert styrketreninga og kjører på med det tre-fire dager i uka, sier Therese til Dagbladet.

Vi er i den italienske byen Asolo sør for Dolomittene. Therese er på sponsorbesøk på Scarpa-fabrikken, men passer selvsagt på å få trent sine to daglige økter i tillegg - selv om en italiensk hetebølge presser kvikksølvet opp til 35 grader er det ingen bønn, det må trenes.

Monsterbakke
Og hva er vel ei bedre styrkeøkt enn rulleskitrening i alle monsterbakkers mor?

Veien opp til Monte Grappa begynner på 50 meter over havet. På toppen, 27 kilometer seinere, er lufta hakket kaldere og skogen glissen. Så er vi da også på 1750 meter.

På vei opp veksler Therese på staking og diagonal, og legger også inn fem spurtdrag på ett minutts varighet.

Svetten siler i varmen, og sener og muskler står i spenn på den ytterst veltrente kroppen. Det er ingen tvil om at jenta har fått mer muskelmasse.

Må opp i vekt
- Det håper jeg da virkelig. Det er det som er målet, å bli sterkere fysisk og gå opp noen kilo. Det må mer kraft til skal jeg kunne henge med disse spurtkanonene til vinteren, sier Therese og sikter selvsagt først og fremst til Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk.

- Muskler har jeg bruk for både i Tour de Ski, i VM, i verdenscupen og ikke minst for å komme videre fra sprintprologene. Det er bare å gjøre jobben, sier Therese.

Etter at hun flyttet til Oslo, er hun en flittig gjest på Olympitoppen og trener styrke med ekspertene der tre-fire ganger i uka.

- Jeg har allerede merket at det har hjulpet. Testene jeg gjør, viser det og jeg merker det også når jeg er ute og trener. Jeg kjenner med sterkere. Det er en god følelse, sier Therese.
Enorm motivasjon
Therese Johaug fyller 24 år mandag og det begynner å bli ei stund siden hun slo gjennom med Duracel-teknikken sin på tremila i Sapporo-VM i 2008.

Mye har skjedd på snart fem år. Teknikken er blitt mye mer effektiv, medaljene har blitt flere, sponsorene har strømmet til, og nå har altså også musklene vokst.

Men en ting er akkurat som før: Lysten til å bli best i verden.

Det illustrerer denne episoden:

Therese hadde ikke fått bagasjen sin etter flyturen til Venezia. Rulleskituren opp monsterbakken så ut til å gå i vasken. Jente begnte å bli mutt, og usedvanlig kort i svarene. Men da det rullet en vareil full av treningsbagasje, rulleski og staver inn på hotelltunet en time før økta, lyste jenta opp, begynte å fleipe og lo høyt av alt og ingenting.

Hun forsto at det ble noe av to timers intens selvpining likevel.

VIL BLI BEST: Therese Johaug. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
VIL BLI BEST: Therese Johaug. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!