Byggmester Åge er snart fornøyd med laget

Har et halvt år igjen.

DAKAR (Dagbladet.no): Akkurat nå er det én ting landslagssjef Åge Hareide er opptatt av. Det er ikke fotballresultater, men byggeklosser. Han forsøker å bygge opp Norge til et EM-lag - og legger nå stein for stein på plass.

- Vi har holdt på med det en tid, og skal gjøre det fram til kvaliken, sier Hareide i Senegal-sola.

Kvaliken starter i august.

I kveld venter en tøff oppgave for Norge. Men det er slike kamper som er viktige for Hareide i jakten på - ikke bare den perfekte ellever - men også den perfekte stallen.

- Vi har mye av ramma på plass, men trenger dobbeldekning på alle plasser, sier han til Dagbladet.no.


Leter etter riktige spillere
Norge er et lite land, og vi har ikke like mange spillere å ta av som våre konkurrenter. Vi er sårbare for skader, og nettopp derfor ønsker landslagssjefen to mann på hver plass.

Hareide har brukt veldig mange spillere i hans litt over to år på landslaget. Han har ikke vært like fornøyd med alle.

- Noen ganger har vi hatt med spillere som har vært veldig gode på klubblaget, men som ikke har passet inn på landslaget. Vi har ikke tid til å teste så mye, så derfor er det viktig at spillerne passer inn med en gang, sier Hareide.

Spillere som Christian Grindheim og Kristofer Hæstad. De kom inn og tok sjansen med en gang. De passet inn i gruppa, og erstattet skadde og halvskadde spillere.

SNART I VATER: Byggmester Hareide er i gang med å forme et lag som skal bli godt nok til å komme til EM 2008. Foto: Scanpix
SNART I VATER: Byggmester Hareide er i gang med å forme et lag som skal bli godt nok til å komme til EM 2008. Foto: Scanpix Vis mer

De er selv skadet nå, men nå tester Hareide ut to andre unggutter: Petter Vaagan Moen og Trond Erik Bertelsen.

- De er hentet inn på et tidligere tidspunkt enn Grindheim og Doffen. Det er viktig å gi dem matching, slik at stallen vår kan utvides ytterligere, sier Hareide.

Nå er også Hassan El Fakiri og Pa-Modou Kah tilbake, spillere som har imponert i Tyskland og Nederland.


Skal slå Senegal
Oppladningen til kveldens Senegal-kamp har vært helt spesiell. Reisen var lang, spillerne har bare trent én gang sammen - og de har brukt en del tid på Plan Norges fadderaksjon.

- Reaksjonene i gruppa har bare vært positive. Det er en annerledes ramme, og vi føler vi er med på noe positivt, sier Hareide.

Etter kampen vil de 40-50 000 tilskuerne få oppleve en konsert med stjerner som Lauryn Hill, Patti Smith, a-ha, Morten Abel og Mira Craig.


Åge Hareide sier imidlertid at spillerne ikke kommer til å gi Senegal en seier i morgen. Når dommeren blåser i fløyta er veldedigheten over.

- Vi skal bruke dagen til individuelle samtaler og prat om lagdeler. Og så er det kamp, og da skal vi slå Senegal, sier han til Dagbladet.no.


Slik starter Norge i kveld:
Thomas Myhre - Jon Inge Høiland, Erik Hagen, Brede Hangeland, Trond Erik Bertelsen - Hassan El Fakiri, Jan Gunnar Solli, Petter Vaagan Moen, John Arne Riise - Ole Martin Årst, Daniel Braaten.