Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bystrøm før klassikerne: - Føler meg sterkere

Trener Stein Ørn har tallene bak de gode prestasjonene i Qatar og Oman.

TAR NYE STEG: Prestasjonene til Sven Erik Bystrøm i Tour of Oman og Tour of Qatar viste klar fremgang fra i fjor. Nå er han klar for å hjelpe Alexander Kristoff til flere klassikerseiere. FOTO: ASO
TAR NYE STEG: Prestasjonene til Sven Erik Bystrøm i Tour of Oman og Tour of Qatar viste klar fremgang fra i fjor. Nå er han klar for å hjelpe Alexander Kristoff til flere klassikerseiere. FOTO: ASO Vis mer

(procycling.no): Selv med bare et par grader celsius i luften, isende vestlandsvind og fare for snø er valget enkelt for Sven Erik Bystrøm. En fire timers langtur med sparringspartneren Alexander Kristoff er helt klart å foretrekke. Spesielt når alternativet er et «TV-show» spilt inn foran et par hundre publikummere.  

Og spesielt når han vet at spørsmålene vil dreie seg om Katushas utmeldelse av antidopingbevegelsen MPCC (se faktaboks til høyre). Men på en dag som denne - bare tre dager før klassikeråpningen i Belgia - vet han at begge plikter må gjennomføres. Slik er den profesjonelle rytterens hverdag.  

- Begge deler går fint for min del. Selv om jeg helt klart foretrekker å sitte på sykkelsetet, fremfor å være på TV. Men jeg synes det er fint at de lager et sånt program. Det er med på å løfte interessen for sykkel, sier en diplomatisk Bystrøm til procycling.no - noen timer før innspillingen av TV2-programmet Peloton i Stavanger.  

I malstrømmen av det som er medias dekning av Katushas dopingsaker - ofte unyansert og urettferdig ifølge Bystrøm selv - har 24-åringen likevel prestert meget godt på sykkelsetet så langt denne sesongen. Kanskje litt oversett blant overskriftene om Paolini, Vorganov og den gryende renessansen til Edvald Boasson Hagen er Bystrøms 8.plass i Tour of Qatar og de overbevisende prestasjonene som fulgte i Tour of Oman.  

- Jeg er veldig happy. Jeg hadde håpet å være såpass sterk. Det var en lettelse at resultatene sto i riktig forhold til forventingene mine. Mål nummer én var å hjelpe Alex mest mulig. Så var det bare en bonus for meg å kunne få til et resultat på egenhånd også, sier Bystrøm - lettet over at vinterens kneskade ikke la noen demper på prestasjonene.  

Viser fremgang

For i Qatar seilte han som en dreven sjømann, da han infiltrerte samtlige vifter i front av feltet mens sidevinden herjet som verst. Han bidro i alle av Kristoffs tre etappeseier, hadde et opphold i den hvite ungdomstrøya og klokket inn til en svært respektabel tid på tempoetappen. En imponerende opptreden av den unge Katusha-rytteren, selv i fraværet til klassiker-connoisseurene til Etixx-QuickStep.  

LEDET AN: Katusha, her anført av Kristoff, Bystrøm, var det førende laget i årets Tour of Qatar, der Kristoff vant tre etapper for andre året på rad. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
LEDET AN: Katusha, her anført av Kristoff, Bystrøm, var det førende laget i årets Tour of Qatar, der Kristoff vant tre etapper for andre året på rad. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

I Oman fulgte han opp den positive trenden ved å skaffe seg en sterk 7. plass på den kuperte 5. etappen, vunnet av Boasson Hagen fra et redusert hovedfelt. Samtidig hjalp han Kristoff til to nye etappeseiere. Trener Stein Ørn beskriver Bystrøms prestasjoner som overbevisende og ikke uventet.  

- Sven Erik har alltid hatt jevn og fin fremgang. I fjor fikk han hvile seg etter Qatar og startet ikke Oman. Nå ser vi at han takler belastningene også når restitusjonstiden er knappere. Han modnes som rytter, og var rett og slett meget overbevisende, sier Ørn til procycling.no.  

- Ut i fra treningen i vinter ser vi at evnen hans til å tåle repeterte belastninger har bedret seg betraktelig. Han er nok blitt mer motstandsdyktig for måten det kjøres på i klassikerne. Det jeg kan si er at han er blitt seks, sju prosent sterkere sammenliknet med i fjor, sier treneren.  

Gikk på stjernesmell

Med vesentlig fremgang i treningsverdiene, var det små, men ikke uvesentlige marginer som skilte Bystrøm fra et virkelig toppresultat i Tour of Oman. På åpningsetappen til Al Bustan for eksempel, ble han tatt på senga av en unøyaktig etappeprofil.  

- Jeg satt perfekt plassert i front av feltet inn i siste bakke og var nummer to i bakkespurten på toppen. Da var det bare fem kilometer igjen ned til mål. Men plutselig kom det en liten ekstra bakke til, som ikke var merket på etappeprofilen veldig godt. Der gikk jeg rett og slett på en skikkelig stjernesmell. Det er rart hvor mye man kan tape på en slik liten bakke, sier Bystrøm - som til slutt havnet utenfor tetgruppa på 16 ryttere og ett minutt bak etappevinner Bob Jungels fra Etixx-QuickStep.  

I finalen på etappe fem hadde han i spurten funnet bakhjulet til Greg Van Avermaet, som igjen satt på hjulet til etappevinner i vente, Boasson Hagen. Den gode posisjonen ga imidlertid ikke ventet resultat.  

STRÅLTE I DEBUTEN: Under Driedaagse De Panne, og i tospann med Kristoff, herjet Bystrøm til tider mer konkurrentene sist vår. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
STRÅLTE I DEBUTEN: Under Driedaagse De Panne, og i tospann med Kristoff, herjet Bystrøm til tider mer konkurrentene sist vår. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

- Jeg er jo ingen spurter, men i en slik situasjon burde jeg tatt en tredje eller fjerdeplass. I fremtiden håper jeg å være enda bedre og enda skarpere i slike situasjoner. Så sjuendeplassen var egentlig litt skuffende.  

Klassikeråpningen

Bystrøm kjører denne helgen både Omloop Het Nieuwsblad og Kuurne-Brussel-Kuurne. Som i fjor blir han en essensiell del av Kristoff ambisiøse falanks i klassikere som Milano-Sanremo, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem og Flandern rundt. Bystrøms primære oppgave blir å bøye ned grenen slik at Kristoff kan plukke fruktene. Men som en ulv i fåreklær er den tidligere U23-verdensmesteren alltid våken på egne muligheter, dersom lagets taktiske disposisjoner og «Kong Kristoff» bifaller.  

- Omloop er den første skikkelige klassikeren, så det blir sikkert knallhardt som alltid. Jeg satt bra med der i fjor, før jeg fikk problemer med setet, rett før Taaienberg. Vi skal kjøre for Alex, som er en av favorittene. Men alt kan skje i disse rittene. Kanskje dukker det opp en sjanse for meg også. Vi må være våkne, men Alex er den vi kjører for primært. Havner jeg i en finale, skal jeg gjøre alt jeg kan for han, sier Bystrøm lojalt.  

Finalen begynner som regel med 50 kilometer igjen på Taaienberg, der Tom Boonen har for vane å sette vinterens trening ut i praksis. Spør du Stein Ørn om Bystrøm er sterk nok til å sitte med i front etter dette strategisk viktige brosteinsberget, får du et kategorisk «ja» i retur før spørsmålet er ferdigstilt. Bystrøm velger å nyansere treners lovord om egen form.  

- Jeg føler meg sterkere, stort sett. Men jeg har også hatt litt motgang med kneskaden i desember. Derfor svinger det litt. Samtidig har jeg et veldig bra grunnlag etter alle årene jeg har syklet. Sånn sett har ikke slike skadeperioder så veldig mye å si. Det har Stein Ørn forsikret meg om. Likevel er det viktig å unngå skader. Slik at jeg kan fortsette å bli fem prosent sterkere for hvert år som går. Jeg kjenner at kroppen herdes mer og mer og at jeg blir sterkere. Det er betryggende.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!