Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sven Erik Bystrøm:

Bystrøm øyner bruddsjanser i Tour de France

Sven Erik Bystrøm har fått gode signaler fra lagledelsen før tour-debuten.

KLAR FOR TOUR DE FRANCE: Som 27-åring får Sven Erik Bystrøm debuten sin i Tour de France. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KLAR FOR TOUR DE FRANCE: Som 27-åring får Sven Erik Bystrøm debuten sin i Tour de France. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLDEN HOTEL (procycling.no): Siden U23-VM høsten 2014 har det gått snart fem år, men i etterkant av seieren i spanske Ponferrada har Sven Erik Bystrøm enda ikke klart å ta en ny individuell seier.

Som proff i Katusha og UAE har han stort sett jobbet tett inn mot Alexander Kristoff, med kun sporadiske muligheter for egne sjanser. Det nærmeste han har vært sin første proffseier er andreplassen fra den 18. etappen i fjorårets Vuelta a España.

Den gang var han i et brudd sammen med Jelle Wallays (Lotto Soudal) og Jetse Bol (Burgos-BH). Etter råsterk kjøring på de siste kilometerne holdt Wallays og Bystrøm akkurat unna for hovedfeltet, men der ble det en andreplass på Bystrøm etter at en taktisk smart Wallays spurtslo nordmannen.

- Planen fungerte utmerket så å si hele dagen, selv om jeg ble satt litt sjakkmatt da Wallays stod over føringer på de siste kilometerne. Jeg prøve å vinke han fram, og vurderte å stoppe helt opp og bare si faen heller. Men jeg synes det er bedre med andreplass enn å bli hentet inn av hovedfeltet. Jeg prøvde hvert fall alt jeg kunne for å vinne, sa han til procycling.no den gang.

OFFENSIV: Sven Erik Bystrøm under Team Coop sin trening før fellesstarten i NM.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
OFFENSIV: Sven Erik Bystrøm under Team Coop sin trening før fellesstarten i NM. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

– Passer ham perfekt

I år er det Tour de France som gjelder for nordmannen, som får sin debut i rittet.

-Jeg gleder meg mer til å kjøre Tour de France enn Vuelta a España. Det var gøy det også, men dette er noe alle følger med på, sier Bystrøm etter tre deltakelser i det spanske treukersrittet.

I det franske rittet – som i år starter i Brussel – blir det naturligvis en del jobb for å hjelpe Alexander Kristoff, men etter den nevnte andreplassen fra brudd i fjorårets Vuelta a España, kan det også by på egne muligheter.

- Jeg har fått signaler fra lagledelsen om at jeg muligens kan gå i brudd i uke to og tre. De nevner den etappen fra vueltaen i fjor og sier at vi må prøve å gjenta det. Jeg håper det selv. Det blir ikke lett i et ritt som Tour de France, hvor alle er på topp. Hvis muligheten byr seg og jeg kommet i et brudd, skal jeg gjøre alt for å ta en etappeseier. Det er en helt vill drøm som ville gått i oppfyllelse.

Det var også noe lagets sportslige leder, «Matxin» Joxean Fernández, kunne fortelle procycling.no tidligere i juni.

- Sven Erik er i tillegg på et såpass høyt nivå at han kan bli en mann å sende ut i brudd i løpet av den andre eller tredje uka. Det passer ham perfekt, sa han i forkant av starten på Tour of Slovenia.

Fikk Tour de France på planen i desember

Bystrøm har vært nære ved å kjøre Tour de France flere ganger tidligere, men har da blitt vraket like før start. I fjor var det sykdom i Critérium du Dauphiné som gjorde utslaget, men i år har haugesunderen holdt seg både frisk og skadefri. Allerede fra desember var Tour de France penslet inn i sesongprogrammet hans.

- Jeg føler meg bedre fysisk rustet i år enn tidligere år. Resultatene viser det kanskje ikke direkte, men jeg føler meg sterkere. Slik sett har lagledelsen også sett at jeg er bedre rustet og mer egnet enn tidligere år.

Så er spørsmålet om det også er godt nok til å bli den sjette norske etappevinneren i Tour de France.

- Det hadde vært greit å tatt den første proffseieren i Tour de France?

- Det hadde ikke vært feil det. Det er jo andre som har gjort det, så det hadde vært utrolig å starte med det. Da kan det egentlig bare gå én vei og det er nedover. Med mindre du vinner VM, sier han med et smil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!