DÅRLIG VALG: Sven Erik Bystrøm trodde han kjempet om etappeseieren i Canada. Så viste det seg at han hadde syklet feil - og at det lå en danske før ham i løypa.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DÅRLIG VALG: Sven Erik Bystrøm trodde han kjempet om etappeseieren i Canada. Så viste det seg at han hadde syklet feil - og at det lå en danske før ham i løypa. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Bystrøm syklet feil - og fikk hele hovedfeltet etter seg

- Jeg fulgte bare motorsyklene.

(procycling.no): Danske Lasse Norman Hansen fikk en uvanlig beskjed to kilometer før mål:

- Gratulerer, du har vunnet etappen!

Bakgrunnen var at hovedfeltet, anført av Sven Erik Bystrøm i front — tok feil vei ut av en rundkjøring på vei mot mål.

- Jeg angrep alene og i starten visste jeg ikke at det fortsatt var en mann foran i løypa. Det er ikke rittradio her, sier Bystrøm til Katjusjas hjemmeside.

- Plutselig, like før vi skal inn i de lokale rundene, sendte de meg feil vei. Jeg fulgt bare motorsykkelen foran meg. Så sier de (gutta på motorsykkelen, vår anm.) at jeg må snu. Det gjaldt også hele hovedfeltet som da var halvminuttet bak meg igjen. Da var det over, konstaterer han.

Støtet seg vekk fra bruddkameratene Norman Hansen satt som eneste rytter igjen fra et brudd som opprinnelig talte seks mann.

To ble kjørt inn, mens dansken angrep Tom Zirbel (Optum Pro Cycling), Derrick St John (Silber Pro Cycling) og Fred Rodriguez (Jelly Belly) da 40 av 204 kilometer gjensto.

Rytterne nærmet seg da de to avsluttende rundene i Spurce Grove. De hadde også tilbakelagt 19 kilometer i grisevær på søkkvåte grusveier.

Med to mil igjen til mål hadde Bystrøm nettopp gått solo, etter å ha sittet i en gruppe med Ryder Hesjedal, Jan Barta, Tom Skujins, Logan Owen og Fred Rodriguez.

Pappa Bystrøm: - Helt på jordet Nordmannen har hovedfeltet 20 sekunder bak seg, og er i underkant av minuttet bak Norman Hansen.

Det fatale skjer da de skal inn på de lokale rundene med i underkant av én mil igjen til mål: Bystrøm kjører ut til høyre av rundkjøringen, men løypefunksjonærende fortvilet forsøker å vinke ham til ut av den rette avkjøringen.

- Det er jo helt forferdelig. Jeg tenker jo at han blir fratatt en mulig annenplass, og det var ikke så langt opp til dansken heller. Men først og fremst viser jo dette at arrangøren er helt på jordet, sier pappa Leif Erik Bystrøm til procycling.no.

Inn med feltet Laurent Didier fulgte Garmin-rytteren nærmest i mål. Luxembourgeren var slått med i underkant av to minutter, og hadde ikke peiling på om han var ferdig med konkurransen da han krysset målstreken for første gang.

Både Kristoffer Skjerping og Bystrøm satt i gruppe to, som kom inn sekundet bak hovedfeltet på etappen.

Det positive er at haugesunderen viser seg fram i oppkjøringen til VM i Richmond:

- Jeg stusset litt da han ikke hang med på tempoen, men det hadde nok litt med dårlig akklimatisering å gjøre. Det ser ut som det går bedre og bedre nå. Deltakelsen i Tour of Alberta er også god, med sterke navn som Bauke Mollema og Tom-Jelte Slagter, påpeker Bystrøm senior.

Tour of Alberta avsluttes natt til tirsdag, norsk tid. Det er Bauke Mollema (Trek Factory Racing) som leder sammenlagt.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!