Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bystrøms første smak på Ardennene

- Litt for tidlig for en topplassering.

AMSTEL-KLAR: Søndag får Sven Erik Bystrøm sin første smak av Amstel Gold Race. FOTO: ASO
AMSTEL-KLAR: Søndag får Sven Erik Bystrøm sin første smak av Amstel Gold Race. FOTO: ASO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Lagkameratene i Katusha har lidd seg igjennom Katalonia og Baskerland rundt, mens Sven Erik Bystrøm de siste dagene har økt intervallfrekvensen i Aspervika. Søndag debuterer haugesunderen i Ardennene. Det blir første smakebit av rittrekken som kan definere karrieren hans i framtida:

— Jeg gleder meg til å sykle. Dette er ritt jeg håper å kjempe i toppen av på sikt. Allerede nå er det nok litt tidlig å håpe på en topplassering, men jeg skal gjøre det så godt som mulig, forteller Bystrøm procycling.no.

Bystrøm har hatt en turbulent oppkjøring mot Ardennerklassikerne. Han var egentlig tiltenkt roller i både Driedaagse De Panne og Ronde van Vlaanderen, men sykdom satte en effektiv stopper for det.

— Oppkjøringen har vært grei. Jeg har trent bra de siste ti dagene. Har vært hjemme i Stavanger og trent som vanlig, sier 24-åringen.

Etter at han brøt Gent-Wevelgem grunnet sykdom måtte haugesunderen ta seg en uke fri fra trening, noe som har begrenset mulighetene hans til å sikte inn toppformen. Sykdommen satt i kroppen nesten halvannen uke, men Bystrøm klassifiserer det ikke som alvorlig. Formen nå skal være ganske brukbar.

— Det er ikke helt i det øvre sjiktet, men ikke dårlig heller. Det blir spennende å se. Jeg hadde ikke så mange dager for å trene meg opp, men wattmåleren viser greie tall.

Bystrøm forteller at han har trent ganske hardt, men det er normalen.

— Stort sett har jeg trent vanlig - med det er ganske langt. Mye langt og mye hardt. Jeg har kjørt litt flere drag enn normalt. Litt tilnærming har det vært.

Tror på ham
Bystrøms Ardennerdebut ble planlagt allerede i desember, da han sammen med sportsdirektørene la slagplanen for årets sesong.

— Jeg fikk beskjed om at Amstel var en litt fri rolle for hele laget, mens i Flèche er det all inn for Purito (Joaquim Rodríguez, vår.anm.).

Gruppen Bystrøm skal sykle med er en sammensveiset gjeng, som følger hverandre året rundt - både på trening, samling og i ritt. Også en svært erfaren og merittert gruppe, som kjenner rittene inn og ut. Det er med andre ord gode muligheter for Bystrøm til å hente verdifull erfaring, i rittene han ønsker å prestere i en gang i fremtiden.

Det er også her Katusha ser for seg at han skal bære frukter for laget i lengden. En smak på fremtiden fikk vi da Bystrøm viste seg som den eminente puncheuren han er under VM i Ponferrada i 2014. Konkurrentene så en rødkledd nordmann fly opp den siste bakken og senere motta VM-gull på podiet. Russerne likte også det de så, og øyner gull og grønne skoger.

— De har veldig troen på meg - godt inntrykk av hvordan de ser for seg utviklingen på treningsleir i vinter. God støtte i laget sånn sett. De har sagt at de vil gi meg muligheter til egne resultater i Ardennene på sikt.

Kan endre oppkjøringen
Fredag fløy Bystrøm til Nederland. Oppkjøringen han har hatt i år har bestått av ørkenrittene, videre til de belgiske forklassikerne, Paris-Nice og deretter brosteinsklassikerne. Neste år kan det bli en forandring i Bystrøms opplegg, for at han skal kunne prestere enda bedre. Selv legger han seg ikke for mye opp i det.

— Det kan godt mulig bli en forandring , men det lar jeg være opp til lagledelsen og Stein - de styrer det opplegget der . Jeg er fornøyd og jeg liker å kjøre klassikerne.

Om det skjer kommer an på hvordan planen blir.

— Det finnes mange muligheter. Sånn Purito og de guttene gjør det - kommer an på om jeg kjører Giroen neste år - eller om jeg har andre mål senere i sesongen. Planen blir lagt i desember av laget.

Stein Ørn forteller procycling.no at Ardennerprøven Bystrøm nå sendes ut i kommer tidlig i karrieren og de handler om å prøve å finne ut hvordan 24-åringen håndterer de kuperte klassikerne. Få en feeling på hvordan de er. Om det blir endringer i programmet neste år vil han se an.

— Er det hensiktsmessig vil det bli justert, sier Ørn - som understreker at Bystrøm har hatt en annen type oppkjøring enn de fleste, uten Volta a Catalunya og Baskerland rundt.

— Det er stor forskjell. Han må tåle en belastning i bakkene som er annerledes.

Den kommende uken kan være med på å avgjøre om hvor Bystrøm skal legge fokuset sitt i fremtiden, noe som også kommer til å være med på å avgjøre om programmet til haugesunderen skal endres.

— Skal du kjøre der må du endre på innkjøringen også.

Amstel Gold Race følger du LIVE på procycling.no i dag!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

DEBUT: Bystrøm debuterte i Paris-Nice tidligere i år. Nå får han kjenne på nivået i Ardenner-klassikerne. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
DEBUT: Bystrøm debuterte i Paris-Nice tidligere i år. Nå får han kjenne på nivået i Ardenner-klassikerne. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer
Hele Norges coronakart