- Bytt klubb straks du får suksess

Råd fra svensk trenerforening.

(Dagbladet.no): Også svensk fotball sliter med stort gjennomtrekk blant topptrenerne. I et intervju med Svenska Dagbladet kommer Stefan Lundin, leder i den svenske trenerforeningen, med følgende anbefaling til sine medlemmer:

- Dessverre er mitt beste råd å bytte klubb straks du får suksess. Da har du et godt utgangspunkt for forhandlinger. Dessuten er det vanskelig å fortsette når de beste spillerne forsvinner, sier Lundin til avisa.

Lundin fikk selv sparken i Häcken, og denne uke måtte Kjell Jonevret gå fra Djurgården. Trenerlederen mener det er blitt slik i svensk fotball at trenerne får mindre å si, men all skyld når ting går galt.

Norsk nei til svensk forslag

Teddy Moen, leder i den norske trenerforeningen, forstår logikken i Lundins forslag. Han trekker fram Tor Thodesen, som helt klart har gode kort på hånda etter å ha holdt Sandefjord i tippeligaen samtidig som laget nådde cupfinalen.

Men Moen akter ikke å gi samme råd til norske trenere.

- Nei, jeg synes i utgangspunktet at treneren skal respektere kontraktene sine. Vi mener det beste utviklingen går gjennom langsiktighet og grundig arbeid i lang tid, sier Moen til Dagbladet.no.

Han kjenner Lundin godt og tror svensken bare er frustrert.

SUKSESSTRENERE: Knut Tørum og Tor Thodesen burde vært på jobbjakt, hvis de skulle fulgt rådene fra den svenske trenerforeningen. Begge foto: Scanpix
SUKSESSTRENERE: Knut Tørum og Tor Thodesen burde vært på jobbjakt, hvis de skulle fulgt rådene fra den svenske trenerforeningen. Begge foto: Scanpix Vis mer

- Hvis jeg tolker Lundin litt så tror jeg han bare er litt oppgitt. Kanskje han synes trenerne må spille litt med i klubbenes spill. Jeg er fortsatt av den oppfatningen at vi ikke må gi opp, selv om trenerne behandles som fritt villt, sier Moen.

Tror debatt er positivt

Han tror debatten som har kommet etter Uwe Röslers avskjed i LSK kan slå positivt ut.

- Vi kan ikke være med på at det blir bruk og kast, vi må tro vi er sterke nok til å snu trenden, sier Moen og påpeker at hvis det svenske rådet følges så blir skiftene enda hyppigere.

- Vi kan ikke klage på klubblederne og så bidra til at trenerskiftene kommer enda oftere.

VIL IKKE GÅ NED PÅ KLUBBENES NIVÅ: Teddy Moen i den norske trenerforeningen mener norske trenere skal respektere kontraktene sine.