Bytt spillerne - ikke deg selv

I kvalifiseringen til sommerens EM-sluttspill hadde Norge fire poeng etter de tre første kampene. Vi vant til slutt pulja med åtte. Det er et faktum som holder en krise på avstand gjennom vinteren - med mindre Nils Johan Semb plutselig insisterer på å gå av.

Orker ikke mer

Semb er ekstremt resultatorientert. Først ser han resultatet, deretter ser han bak resultatet.

De tre siste kampene har gitt en rekke bakenforliggende forklaringer og unnskyldninger i form av sjanseovertall og negative marginer.

Likevel: Resultatet er alltid viktigst.

I VM-kvalifiseringen har resultatet vært under forventet. Tar vi med alle kamper etter seieren mot Spania i EM, ender vi på seks kamper med negativt utfall.

Derfor var det ingen overraskelse at landslagssjefen i går ba om at stillingen hans ble vurdert. Tilliten til Semb er likevel så sterk at kabinettsspørsmålet - og behandlingen av det - bare hadde vært en formalitet om man bare la sportslige argumenter til grunn.

Tillitsbrudd

Dessverre er det de utenomsportslige faktorene som skaper det dype alvoret i Sembs utspill. Det er ingen hemmelighet at drivkraften hans er blitt hemmet av den negative fokuseringen landslagsspillerne har fått utenfor fotballarenaen de siste månedene.

Dette forsterkes i boka til Erik Mykland. Der avsløres nye tillitsbrudd både fra Mykland og en rekke andre landslagsspillere. Alt sammen negative bidrag til den frustrasjonen Nils Johan Semb opplever akkurat nå, og som gjør at han har bedt om noen dager i ro og fred.

God jobb

Forhåpentligvis trenger han ikke mer enn en liten luftepause før blandingen av fandenivoldskhet og sunn realisme gir overskuddet og humøret tilbake. Det er mange gode grunner til å fortsette:

  • Det er fortsatt gode muligheter til å komme til VM. Puljeleder Polen er fem poneg foran. Vi møter Polen to ganger neste år.
  • Han var i en tilsvarende situasjon i starten på forrige kvalifisering. Det holder lenge å sammenlikne VM-kvalifiseringstabellen etter tre spilte kamper med EM-kvalifiseringstabellen på samme tidspunkt.
  • Semb vet med seg selv at han har gjort en god jobb. Norge som lag har vært bedre enn motstanderen i alle tre kvalifiseringskampene hittil.
  • Både spillerne og arbeidsgiveren hans forteller ham det samme. I går fikk Semb full støtte fra spillerne, samtidig som fotballforbundet skiftlig gjentok det muntlige tilbudet om fornyet fireårskontrakt han fikk for noen uker siden.

Nedtur

Norge trenger ikke en annen landslagssjef. Men kanskje noen andre spillere. Det siste halve året er blitt en demonstrasjon av nøkkelspilleres karrieremessige nedtur. Det er selvsagt landslagssjefens ansvar å ta ut det beste spillerne.

Men:

  • Hvordan skulle Semb forutse problemene til Flo, Solskjær og Iversen - for å nevne noen av de viktigste spillerne?

Og:

  • Hvordan kunne han gardert seg mot at voksne mennesker ikke klarer å følge de enkleste retningslinjer?

Og - ikke minst:

  • Hvor og hvem og hva er alternativene?

Det er disse problemstillingene Semb må gruble på i vinter. Han må slutte å gruble på om han skal fortsette.