- Byttet Northug og Hattestad for å forvirre Sverige

Sprinttrener Aune fintet alle.

BYTTET ANKERMANN: Både Petter Northug og Ola Vigen Hattestad uttalte seg som om Northug var ankermann under gårsdagens pressekonferanse. Men da startrekkefølgen ble levert FIS ett minutt før fristen klokka 15.30 i går, var rollene byttet om. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
BYTTET ANKERMANN: Både Petter Northug og Ola Vigen Hattestad uttalte seg som om Northug var ankermann under gårsdagens pressekonferanse. Men da startrekkefølgen ble levert FIS ett minutt før fristen klokka 15.30 i går, var rollene byttet om. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Følg lagsprinten direkte i langrennsstudio fra kl. 12.15!

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Samtlige journalister som var til stede på lagsprintguttas pressekonferanse i går, forlot rommet i den overbevisning om at Petter Northug skulle gå den siste etappen.

Da Dagbladet spurte trener Ulf Morten Aune om at det var slik at konkurrentenes respekt og frykt for Northug som ankermann var noe av grunnen til at han skulle gå sist, svarte nordlendingen slik:

- Ja, det handler litt om erfaring og sånn. Og som Ola sier, det spiller egentlig ikke noen veldig stor rolle.

Etterpå la han til:

- Petter hadde ingen store problemer med å slå Jönsson på torsdag. Han går sisteetappen.

Ikke lov å endre
Northug selv svarte et klart og tydelig «nei» på spørsmål om det var noen han fryktet på oppløpet. Ola Vigen Hattestad sa han følte seg trygg på at Petter kom til å vinne om han kom sammen med den svenske ankermannen Emil Jönsson inn på oppløpet.

Men de spilte ikke med helt åpne kort. For da den offiselle startrekkefølgen ble levert til FIS ett minutt før fristen klokka 15.30 i går, var plutselig Hattestad oppført som ankermann.

Dagbladet får opplyst at det ikke er mulighet til å endre på hvem som går første og andre etappe etter dette, bare dersom en på laget må trekke seg på grunn av sykdom.

I dag var det pressekonferanse for det norske stafettlaget på kvinnesiden. Trener Egil Kristiansen innledet med å fleipe om gårsdagens finte fra Ulf Morten Aune - og etterpå røpet han at det blant annet handlet om å forvirre svenskene.

- Det var egentlig bare for å forvirre svenskene litt. Jeg visste ikke om det før jeg hørte om det i dag. Men vi har hatt mye moro med den finta. Det at alle journalistene gikk på var jo også litt morsomt, sier han til Dagbladet.

- Så motivet var like mye å lure journalistene?

- Nei, det var mer å lure svenskene, sier Kristiansen.

Spørsmålet er hvor mye det egentlig betydde - ettersom Emil Jönsson uansett skulle gå sisteetappen for Sverige.

- Hattestad har høyere toppfart
Presseansvarlig Otto Ulseth var til stede under sprintguttas pressekonferanse i går, og sier det var en kombinasjon av tvil og mørklegging som var bakgrunnen for feilinformasjonen.

- Ulf har vært i tvil, men sånn som det er nå er slik det opprinnelig var tenkt å være. Så har det jo vært en del fleiping med dette (om å forvirre svenskene). Men jeg tror det mest handlet om at han var i tvil og ombestemte seg litt. Ola og Petter vurderes til å være veldig jevne.

Aune sa i går dette til om forskjellene og ulikhetene på Northug og Hattestad:

- Forskjellene er ikke så mange. Ola klarer å oppnå enda litt høyere fart, men Petter greier å holde sin maksfart over lengre tid. I sprint er ikke Petter riktig så rå i forhold til rykket, men han klarer å gjøre nesten det samme etter tre mil. Det gjør ham unik, at han har sprintfarta på slutten av en sånn påkjenning. Det er kanskje bare Hellner som har det samme, og som kan slå om på den måten etter å ha plaget seg selv i 29 kilometer.

Emil Jönsson selv synes det er trist at han ikke får muligheten til revansj mot Northug.

- Petter har hele tiden sagt at han skal kjøre sisteetappen, og jeg tror det hadde blitt herlig stemning på tribunen om Petter hadde gått til slutt. Jeg hadde sett fram til å gå mot ham. Men nå får jeg i stedet spurte mot Hattestad, forhåpentligvis. Og det skal dere ha klart for dere: Jeg tror ikke at det blir lettere å spurte mot Ola enn mot Petter, snarere tvert imot, skriver han i sin spalte i Aftonbladet.

HER kan du se hvordan samtlige lag stiller på dagens lagsprint

LURING: Sprinttrener Ulf Morten Aune. Foto: SCANPIX
LURING: Sprinttrener Ulf Morten Aune. Foto: SCANPIX Vis mer