JAKTER TRIPPEL: Magnus Carlsen er på plass i St. Petersburg for å jakte nye VM-titler. Mesterskapet ble imidlertid flyttet i siste liten. Foto: REUTERS/Anton Vaganov
JAKTER TRIPPEL: Magnus Carlsen er på plass i St. Petersburg for å jakte nye VM-titler. Mesterskapet ble imidlertid flyttet i siste liten. Foto: REUTERS/Anton VaganovVis mer

Sjakk-VM flyttet fra Saudi-Arabia til Russland

Byttet vertsnasjon i siste liten. Det får Sjakk-Norge til å juble

VM i hurtig- og lynsjakk måtte bytte sted fra Saudi-Arabia til Russland. Det får sjakkekspertene til å juble.

I disse dager går VM i hurtig- og lynsjakk i St. Petersburg i Russland. Mesterskapet ble flyttet, da det opprinnelig skulle gå i Saudi-Arabia, slik det gjorde i fjor.

Det fikk Norges Sjakkforbund til å juble. I fjor var det nemlig stor kontrovers rundt mesterskapet. Blant annet nektet verdens den gang nest best rangerte kvinnelige sjakkspiller å delta i protest mot behandlingen av kvinner i landet. Israelske spillere fikk ikke delta, da de ble nektet visum.

Ett år seinere kaller Torstein Bae det «utrolig» at man kan legge et internasjonalt mesterskap til Saudi-Arabia.

- Det er ikke noe mer å si om det, egentlig, sier Bae til Dagbladet.

ENGASJERT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae er tidligere president i Norges Sjakkforbund og advokat. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
ENGASJERT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae er tidligere president i Norges Sjakkforbund og advokat. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Fornøyd

Vibeke Ekeland Grønn, som er gift med en annen NRK-ekspert, Atle Grønn, er visepresident i Norges Sjakkforbund. Hun var veldig engasjert i saken, både hva gjaldt den kvinnelige deltakelsen og israelernes visum-nekt.

Da dette mesterskapet ble flyttet, meldte Norges Sjakkforbund i en pressemelding at de var veldig fornøyde.

- Alle de nordiske landene har presset på for at alle FIDE-mesterskap skal arrangeres i land der alle kvalifiserte deltakere er velkomne - uansett nasjonalitet, sier Grønn til Dagbladet.

Grønn er sonepresident for de nordiske landene i FIDE.

Hun fortsetter:

- Jeg hadde ønsket at Saudi-Arabia ikke ble med på lasset, men dette er sannsynligvis en del av et kompromiss inngått mellom partene for å lykkes i å få flyttet arrangementet.

Blant kompromissene er at turneringen har beholdt navnet - King Salman World Chess Championships. Salman bin Abdul Aziz Al-Saud er konge i Saudi-Arabia.

Kontroversiell fyr

Det har skjedd store ting i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) det siste året. Forbundets mildt sagt kontroversielle president Kirsan Iljumzjinov er byttet ut med Arkadij Dvorkovitsj.

Russiske Iljumzjinov skal ha vært venn med folk som Bashar al-Assad og Muammar al-Gaddafi. Han hevder også at han ble kidnappet av en UFO. I tillegg har påstander om korrupsjon og valgfusk stadig dukket opp - også hva gjelder tildeling av mesterskap.

- Det var enda godt vi ble kvitt ham, flirer Bae.

- Så vi må jo si at det er en forbedring i presidentposisjonen i FIDE. Så kan man jo tenke … Hva med Russland (som vertsnasjon for mesterskapet, red.anm.)? Men det er i alle fall en arena vi deltar på i mange sammenhenger, selv om det finnes problematiske sider, sier Torstein Bae.

NRK-eksperten fortsetter:

- Men jeg føler det er vesensforskjell her.

Trakk seg i protest

Ukrainske Anna Muzichuk var regjerende verdensmester i hurtig- og lynsjakk da hun valgte å trekke seg fra lekene i fjor. Det i protest mot behandlingen av kvinner i landet. Det skrev Muzichuk i et Facebook-innlegg.

- Jeg nekter å spille etter andres regler, jeg vil ikke bruke en abaya (et ytterplagg som bla. dekker håret, journ.anm.), jeg vil ikke ha følge hver gang jeg går ut, og jeg vil generelt bare ikke føle meg som en annenrangs skapning, skriver Muzichuk.

FIDE var klare på at det ikke ville være nødvendig for deltakerne å blant annet kle seg i en hijab eller abaya. Men for Muzichuk handlet det om selve prinsippet.

- Jeg må være prinsippfast og droppe mesterskapet, selv om det ville gjort at jeg på fem dager kom til å tjene mer enn jeg gjør i et dusin turneringer til sammen. Det er irriterende, men det som opprører meg mest er at ingen egentlig bryr seg. Men det skal ikke få meg til å endre mening, fortsetter den ukrainske sjakkspilleren.