Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

C More-ekspert kaller keeperbehandling ubegripelig. Lege vil ha regelendring

Mjøndalen-keeper er i bedre form.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lokalderbyet mellom Mjøndalen og Strømsgodset i går hadde dramatikk fra start til slutt.

Det startet allerede etter to minutter da Jørgen Horn løsnet kampens første skudd. Forsøket traff Mjøndalens danske keeper Marco Priis Jørgensen i hodet, og han ble liggende i lang tid.

Mjøndalens medisinske apparat var raskt ute på banen, og etter undersøkelser bestemte de i samråd med keeperen at han kunne fortsette.

- Han var ikke ustø og husket alt som skjedde. Vi gjorde en nevrologisk undersøkelse og den viste at han var klar til å spille videre, sier Mjøndalen-lege Bahram Kiansa.

Ble dårligere Men utover i omgangen ble Mjøndalen-keeperens tilstand forverret. Etter at Marcus Pedersen hadde sendt Godset opp i ledelsen, ble det klart at keeperen måtte av.

Han ba om det selv.

- Vi så at han ikke var like klar, og spurte om han ville bytte. Det ville han, og da husket han lite av det som hadde skjedd. Hukommelsen ble gradvis dårligere og det var derfor vi sendte ham til sykehuset, forklarer legen.

På bedringens vei Dagbladet har i dag vært i kontakt med presseansvarlig i Mjøndalen, Stian Nedberg, Han bekreftet at keeperen fikk en liten hjernerystelse, men at han blir skrevet ut av sykehuset i morgentimene og skal på ferie til Danmark.

- Vi regner med han er «fit for fight» neste uke, sier Nedberg.

Også klubblege Kiansa bekrefter at hjernerystelsen ikke er alvorlig.

- Angrer du på måten dere håndterte situasjonen i går?

- Nei. Det er ikke noe fasit i sånne situasjoner, og jeg stoler på undersøkelsene vi gjorde der og da. Så kom det andre reaksjoner etter hvert, og da gjorde vi byttet, sier Kiansa.

- Ubegripelig Det får C More-ekspert Bengt Eriksen til å reagere. Han mente keeperen burde ha blitt byttet ut allerede da han så at keeperen falt om uten å ta seg for.

I pausen av kampen sa han:

- Det er ubegripelig. Det så fryktelig ekkelt ut. Hvis støtteapparatet hadde sett bildene umiddelbart hadde de ikke spurt om noen ting, de hadde bare tatt han av banen.

Eriksen har samme synspunkt dagen derpå:

 VIL HA NYE REGLER:   Thor Einar Andersen Foto:  NTB scanpix
VIL HA NYE REGLER: Thor Einar Andersen Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er ikke lege og tviler ikke på at legen har gjort det han skulle. Men i boksing må du opp etter ti sekunder, her måtte du telle til 250. Da blir det rart i mitt hodet å spørre om folk er klare, det naturlige for meg er bare å ta dem av banen. Jeg vil ikke bebreide hvordan leger jobber, men for meg virket det merkelig, sier Eriksen til Dagbladet.

Vil ha regelendring Thor Einar Andersen er tidligere landslagslege og forsker ved Senter for idrettskadeforskning. 55-åringen har spesialisert seg innenfor blant annet hodeskader i fotballen.

Han hadde fått med seg situasjonen, og i etterkant har han et ønske: Nemlig at legepersonell på sidelinja skal få tilgang til TV-bilder og repriser i slike situasjoner:

- Det er merkelig at den som skal ta den viktigste beslutningen har minst informasjon. Man ser at spilleren ikke er seg selv i noen sekunder på TV-bildene, det gjør du kanskje ikke hvis du bare snakker med spilleren etterpå, sier Andersen til Dagbladet.

- Som klubblege skulle jeg ønske at jeg hadde TV-kameraene og kunne se situasjonen i reprise. For da kunne jeg ha tatt en ny vurdering, fortsetter han.

Det er allerede kommet regler som sikret at legen får bedre tid til å gjøre en riktig vurdering på sidelinja. Etter VM i Brasil i fjor kom treminuttersregelen - som gir legen tre minutter på å avgjøre om spilleren er i form til å spille videre.

Andersen har spilt inn et regelforslag overfor både UEFA og FIFA som også skal gi legene tilgang til reprisen.

- Ytterlig forbedring er at de som sitter på benken får se situasjonen i reprise. Ikke før du løper ut på banen, men så fort de kommer tilbake på benken. Da kan de sitte i fred og ro og eventuelt revurdere, forklarer han.

- Tror du Mjøndalen-legen hadde byttet ut keeperen hvis han hadde sett TV-bildene?

- Ja, jeg tror legen hadde byttet av keeperen umiddelbart hvis han hadde sett TV-bildene. Basert på det jeg så ville jeg gjort den vurderingen. TV-bildene ville gjort det mye lettere for legen, sier Andersen, som på ingen måte vil dele ut noen skyld:

- Jeg kan ikke se at han gjorde noe galt ut i fra forutsetningen. Det er typisk at hjernerystelsene utvikler seg litt etter hvert, og det er viktig å holde dialog med spillerne underveis. De ble gjort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!