- Caddien til Tiger Woods var helt håpløs

Eks-golfproff Per Haugsrud forteller om caddiens oppgaver.

(Dagbladet.no:) Henrik Bjørnstad kapret caddien til Suzann Pettersen, og det murrer i den lille, norske golfleiren. Men hva er egentlig caddiens oppgave?

- Først og fremst må spilleren trives sammen med caddien sin. Caddien skal oppmuntre når det butter imot og være en psykologisk og mental støtte, sier Per Haugsrud, som i mange år var Norges beste golfspiller.

Sjøl spilte han en gang worldcup med caddien som i dag bærer bagen for verdensener Tiger Woods, Steve Williams fra New Zealand.

- Han var en håpløs caddie for meg. Han hadde gått for mange av stjernene, og var en besserwisser-type som ikke fungerte for meg. Men utenfor banen hadde vi et godt forhold, forteller Haugsrud til Dagbladet.no.

Risikabelt liv

Golfnysgjerrige TV-seere vil kanskje oppfatte caddien som fyr som slentrer etter spilleren, tørker ballen og renser køller og skritter opp en lengde en gang iblant. Verdens letteste jobb, og fett betalt. Tigers caddie, Steve Williams, skal være New Zealands best betalte idrettsmann.

- Nei, det er ikke kjempefett å gå caddie. På PGA-touren tjener nok en caddie 1500 dollar i uka. Hvis spilleren vinner, får caddien 10 prosent av premien. For plasseringer blant topp ti, får caddien sju prosent av premien. For andre plasseringen kan caddien forvente fem prosents andel. Men caddien må betale alle utgifter sjøl, reise og hotell, så det er et risikabelt liv, sier Per Haugsrud.

- Hvor viktige er caddien for selve spillet?

VINNERTEAM: Tiger Woods og caddie Steve Williams. Foto: AP
VINNERTEAM: Tiger Woods og caddie Steve Williams. Foto: AP Vis mer

- Betydningen er nok overdrevet. Både spiller og caddie har en avansert baneguide, der alle lengder til hullet er nedtegnet. Vindretninger er også notert. Alle spillere vet hvor langt de slår med de ulike køllene. Når de kommer til ballen, vet de på meteren hvor langt det er til hullet. Men det er menneskelig å gjøre feil, og det kan være greit å være to om regnestykkene, sier Haugsrud.

Spilleren straffes

Spiller og caddie diskuterer ofte spillestrategi og køllevalg. Men spilleren har alltid det siste ordet. Noen spillere rådfører seg ofte med caddien, andre holder arbeidskameraten på en armlengdes avstand.

Caddien kan også gjøre feil som rammer spilleren.

På en stor turnering for noen uker siden plukket en caddie opp en ball som ennå var i bevegelse. En dommer så det, og tildelte spilleren straffeslag. Det kan også skje at caddien leter etter ballen og kommer i skade for å tråkke på den. Dommen er to straffeslag til spilleren.

Mange av caddiene har sjøl vært habile golfspillere, med ned mot null i handicap. Men de haster fort fra turnering til turnering, og får spilt lite sjøl.

- Derfor ruster nok spillet deres fort. Det er et spesielt liv, men på PGA-touren er det attraktivt å gå caddie, sier Per Haugsrud.

Mange toppspillere beholder den samme caddien år etter år. De utvikler en kjemi og et samarbeid som fungerer på og utenfor banen. Henrik Bjørnstad fant fort tonen med caddien han lånte fra Suzann Pettersen, og nå skal de utkjempe mange PGA-slag sammen.

IKKE FORNØYD MED TIGER-CADDIE: Tidligere golfproff Per Haugsrud.