GRÅT ETTER MÅLGANG: Cadel Evans var sjanseløs på å følge rivalene i den siste stigningen opp Col de Madeleine. Etter målgang gråt han i armene til en lagkamerat. Foto:  AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
GRÅT ETTER MÅLGANG: Cadel Evans var sjanseløs på å følge rivalene i den siste stigningen opp Col de Madeleine. Etter målgang gråt han i armene til en lagkamerat. Foto: AFP PHOTO / PASCAL PAVANIVis mer

Cadel Evans holdt armbrudd skjult for rivalene

Var sjanseløs i fjellene. - Jeg er så lei meg, sier han.

||| (Dagbladet): Cadel Evans fikk endelig ikle seg den gule ledertrøya foran dagens beintøffe etappe av Tour de France, men gleden ble kortvarig for den hissige australieren.

Han ble regelrett knust av rivalene på de 204,5 kilometerne fra Morzine-Avoriaz til Saint Jean de Maurienne. I mål var han åtte minutter og ni sekunder bak etappevinner Sandy Casar og favorittduoen Andy Schleck og Alberto Contador.

Der måtte han trøstes mens fotografene svermet rundt ham. Etter hvert kunne legen til BMC opplyse om Evans hadde pådratt seg et brudd i armen. Skaden oppsto allerede på søndagens etappe.

- Jeg betalte virkelig prisen for fallet på den åttende etappen. Jeg er så lei meg for å ha skuffet folk, sier han på BMC-lagets Twitter-side.

- Vanligvis ville jeg vært med og kjempet om etappeseieren og kanskje økt forspranget sammenlagt. Men nå er jeg rimelig sikker på at det hele er over for i år, sa en nedbrutt Evans.

Han holdt bruddet skjult for rivalene, så de ikke skulle angripe ham allerede på de første stigningene. Lege Max Testa utelukker ikke at Touren er over for Evans.

- Cadel er supertøff. Han gjorde alt man kan kreve av et menneske. Om det er noen fare for helsen hans kommer vi til å stoppe ham.

TOK SEKS SPURTPOENG: Thor Hushovd styrket sin posisjon i kampen om den grønne trøya, men måtte også en tur til legebilen etter en velt. Her er han på vei ned Colombiere. Foto:  AP Photo/Bas Czerwinski
TOK SEKS SPURTPOENG: Thor Hushovd styrket sin posisjon i kampen om den grønne trøya, men måtte også en tur til legebilen etter en velt. Her er han på vei ned Colombiere. Foto: AP Photo/Bas Czerwinski Vis mer

Lagkompis George Hincapie bøyer seg i støvet for Evans.

- Jeg er stolt av Cadel i dag. Han kjempet hele veien med en brukket arm. Respekt..., skriver han på sin Twitter-side.

Evans holdt følge over annenkategoristigningen, de to førstekategoristigningene og halvveis opp den ukategoriserte monsterstigningen opp Col de Madeleine. Men så tok kreftene slutt.

Mannen i den gule ledertrøya ble kjørt fullstendig av lasset, og kan glemme alt som heter sammenlagtseier i år igjen.

I stedet tegner det til å bli ny duell mellom Schleck og Contador. Førstnevnte sykler i gult på morgendagens etappe, og har 41 sekunder ned til toer Contador.

- Laget, familien min og jeg er veldig stolt over dette. Jeg trodde ikke Alberto skulle være så god i dag, faktisk. Til slutt nådde vi toppen sammen, og siden vi hadde langt ned til de bak oss, ble vi enige om å ikke risikere noe i utforkjøringen. Vi vil begge til Paris, sier Schleck til TV 2.

Han forsøkte å sette inn et støt opp Col de Madeleine, men i motsetning til på søndagens etappe greide Contador enkelt å holde hjulet hans.

NY MANN I GULT: Andy Schleck fra Saxo Bank. Foto: AP Photo/Christophe Ena
NY MANN I GULT: Andy Schleck fra Saxo Bank. Foto: AP Photo/Christophe Ena Vis mer

De to (og Christophe Moreau) hentet faktisk inn lederkvartetten noen hundre meter fra mål, bestående av Sandy Casar, Damiano Cunego, Luis Sanchez og Anthony Charteau.

Men der hadde de lite å stille opp med.

Thor Hushovd sikret seg seks spurtpoeng tidlig på etappen, før det ble litt dramatikk da måtte ha tilsyn fra legebilen. Lenge trodde man det var snakk om en velt, men det avkreftet Hushovd etter målgang

- Det var ikke noe dramatisk. Jeg har hatt problemer med magen i dag. Jeg tror det varmen, man drikker mye og plutselig sier det stopp. Jeg har nesten ikke spist i dag, så det var litt slitsomt, sier han til TV 2.

Hushovd mistet halen av hovedfeltet opp den siste førstekategoristigningen, men hadde ingen problemer med å komme seg i mål innenfor tidslimiten på ca. 47 minutter. Oksen fra Grimstad syklet over streken 34 minutter og 57 sekunder bak.

Uansett styrket han sin posisjon i kampen om den grønne poengtrøya, og leder nå med 10 poeng på Alessandro Petacchi.

Edvald Boasson Hagen rullet over målstreken som 77. mann, 20 minutter og 39 sekunder etter vinneren.