SIER NEI: Slik så åpningsseremonien ut under Calgary-OL i 1988. Nå sier folket i den kanadiske byen nei til et nytt OL. Foto: NTB Scanpix
SIER NEI: Slik så åpningsseremonien ut under Calgary-OL i 1988. Nå sier folket i den kanadiske byen nei til et nytt OL. Foto: NTB ScanpixVis mer

Calgary sier nei til OL

Innbyggerne i byen Calgary sier nei til å arrangere vinter-OL i 2026, viser opptellingen fra folkeavstemningen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP stemte 56,4 prosent mot å bli vertskap, mens 43,6 prosent stemte for å bringe de olympiske vinterleker til byen.

– Folket har gitt ett tydelig svar, og det viser hvilken vei vi skal gå videre, sier byens borgermester Naheed Nenshi, en av dem som ønsket vinterlekene til byen.

Avstemningen er ikke bindende, men det er ventet at byrådet vil følge innbyggernes ønske.

Calgary ser dermed ut til å følge i samme spor som Sion (Sveits), Graz (Østerrike), Sapporo (Japan) og Erzurum (Tyrkia) som alle har trukket sitt kandidatur.

Dersom Calgary dropper å sende sin søknad, står kampen om å arrangere OL i 2026 mellom Stockholm, og en felles søknad fra de italienske byene Milano og Cortina d'Ampezzo.

Skuffet

Årsaken til at innbyggerne i den kanadiske byen stemte nei handler trolig om hvem som skal bidra økonomisk. Calgarys budsjett ligger ifølge nyhetsbyrået TT på 36,5 milliarder kroner, der det er tenkt at en stor del av beløpet skal betales over skatteseddelen til byens innbyggere, provinsen og staten.

I Stockholm har man lagt opp til et budsjett på 13 milliarder svenske kroner der skattebetalerne ikke skal betale en eneste krone.

Den olympiske komité i Canada sier de er skuffet over resultatet.

«Muligheten til å ønske verden velkommen til Canada, der folk kan oppleve idrettens samlende kraft, og vår fred- og inkluderingskultur ville gitt oss utallige fordeles for alle», heter det i en uttalelse.

Fristen for å søke om å bli OL-vertskap i 2026 er 12. april neste år, mens Den internasjonale olympiske komité presenterer sitt endelige valg 23. juni.