Calle Halfvarsson leder verdenscupen:

Calle Halfvarsson kan gjøre noe ingen svenske har gjort på 14 år: - Det er stort

Leder verdenscupen totalt. 

TILBAKE I TOPPEN: Calle Halfvarsson leder verdenscupen sammenlagt etter den første verdenscupehelgen. Han vil gjerne vinne den også. <br>Foto: Anders WIklund / TT/ NTB Scanpix
TILBAKE I TOPPEN: Calle Halfvarsson leder verdenscupen sammenlagt etter den første verdenscupehelgen. Han vil gjerne vinne den også.
Foto: Anders WIklund / TT/ NTB ScanpixVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Du tenker kanskje at det er lenge siden du hørte noe om Calle Halfvarsson sist?

I så fall tenkte du det samme som Halfvarsson selv.

Den blide svensken som omtrent debuterte med å gå i strupen på Petter Northug før han debuterte i verdenscupen, har hatt et par vanskelige sesonger de siste årene.

Fjoråret rant helt bort i sykdom og overtrening, året før der endte VM på hjemmebane med null gull og skader.

OK å lede

Men nå, dagen før verdenscupen i langrenn fortsetter med en minitour over tre dager på Lillehammer, leder faktisk Calle Halfvarsson fra Sågmyra utenfor Falun verdenscupen totalt.

- Jo, det kjennes bra. Helt ok, sier Calle Halfvarsson da Dagbladet møter ham i gangene på Lillehammer hotell.

- Helt ok?

- Ha ha, jo, det kjennes bra å være i ledelsen og sånn, men det er jo bare første helgen, legger han til.

Han smører ikke så tjukt på lenger. Til det har han hatt for mange tilbakeslag de siste sesongene.

Tilbake i toppen

Ikke minst da han herjet med alt som var av lagkompiser i oppkjøringen til fjorårssesongen og endte med null, niks og en tiendeplass fra sprinten i Planica som det beste resultatet.

- Jo, så sånn sett er det at jeg leder verdenscupen en veldig fin kvittering på at jeg er tilbake og kan være med og slåss oppe i toppen igjen. Det er lenge siden nå, kjennes det ut som, sier Halfvarsson til Dagbladet.

- Er det en lettelse?

- Ja, det er det. Det er det absolutt. Og det skal fortsette også. Jeg kan ikke nøye meg med det her.

Halfvarsson er i ferd med å snakke seg varm. Drømmen om en gang å bli verdens beste langrennsløper lever fremdeles. Det er bare det at ting ikke har gått på skinner de siste sesongene.

Valget mellom Lahti og verdenscupen

Det gjør ham mer tilbakeholden på egne vegne. Ikke minst når vi snakker om hvorvidt han faktisk er god nok til å være med i toppen av verdenscupen når kalenderen viser mars.

- Jeg skal ikke spekulere i det nå, men jeg håper på det. Det kommer til å bli tøft, det kommer til å bli veldig tøft. Jeg skal holde en hel sesong, det blir tøft for meg, sier Halfvarsson.

- Hvis du fikk velge mellom et VM-gull i Lahti eller totalseier i verdenscupen, hva tar du da?

- Hmm... Da tar jeg et VM-gull i Lahti, sier han etter noen drøye sekunders betenkningstid.

- Tror jeg.

For når han tenker seg godt om er den totalseieren i verdenscupen en ganske fin fjær å ha i hatten også.

Sist gang en svenske hentet hjem den seieren var i 2002/03-sesongen da Mathias Fredriksson vant foran Rene Sommerfeldt og Jørgen Brink.

Ja, det er som du skjønner en stund siden. 14 år, for å være ganske nøyaktig, og da blir plutselig det foregående spørsmålet et ørlite dilemma for verdenscuplederen.

- Det er vanskelig å si, for det er så lenge siden en svenske vant verdenscupen, så det er ganske stort. Nei, et VM-gull slår vel alt. Det gjør vel det?