BOIKOTT: Canadiske Brendan Green i aksjon i Sverige. Han og resten av det canadiske laget blir ikke å se under renn i Russland. Foto: TT News Agency/ Anders Wiklund
BOIKOTT: Canadiske Brendan Green i aksjon i Sverige. Han og resten av det canadiske laget blir ikke å se under renn i Russland. Foto: TT News Agency/ Anders WiklundVis mer

Canada boikotter Russland:

Canada boikotter renn i Russland: - Ikke tillit til russisk antidoping

Kritiserer IBU.

(Dagbladet): Det canadiske skiskytterforbundet nekter å konkurrere i Russland. De mener Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) gjør en for dårlig jobb med å forsvare rene utøvere. Det melder NRK.

I et åpent brev til presidenten i IBU, Anders Besseberg, kritiserer det canadiske forbundet avgjørelsen om å legge renn til Russland.

«Avgjørelsen om å legge store arrangementer i Russland strider med IOC sin beslutning om å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang. Det er foreløpig helller ikke tilstrekkelige tillit til det russiske antidopingarbeidet, siden RUSADAs arbeid fortsatt ikke er godkjent av Wada.»

Dette er årsaken til at de nå nekter å stille opp i renn i landet. Ifølge NRK skal andre nasjoner vurdere å gjøre det samme.

– Det er ikke obligatorisk for noen å delta noen steder for å si det på den måten, svarer Besseberg til kanalen.

Bakgrunn

Det var i begynnelsen av oktober at avgjørelsen ble tatt: Russland er ikke ønsket i Sør-Korea.

Den russiske olympiske komité ble suspendert med umiddelbar effekt og får ikke delta i lekene, men rene utøvere får konkurrere under nøytralt flagg - slik som under OL i 2016. Ingen russisk idrettsleder vil bli akkreditert, og blant andre sportsminister Vitalij Mutko er blant de involverte IOC ikke ønsker å se i OL. Han er for øvrig leder for VM i fotball til sommeren.

Russiske utøvere som får tillatelse til å delta i OL, må oppfylle en rekke krav.

Utøverne må bli godkjent av en egen uavhengig komité. Blant annet har WADA representanter her. Utøverne må også være gode nok til å delta i OL. Ellers må utøverne anses å være rene:

Dette innebærer at de aldri før er tatt med forbudte stoffer i kroppen, eller har sonet en dopingdom. De skal også gjennom en rekke tester som utføres av denne komiteen.