Canada boikotter Russland:

Canada boikotter renn i Russland: - Ikke tillit til russisk antidoping

Kritiserer IBU.

BOIKOTT: Canadiske Brendan Green i aksjon i Sverige. Han og resten av det canadiske laget blir ikke å se under renn i Russland. Foto: TT News Agency/ Anders Wiklund
BOIKOTT: Canadiske Brendan Green i aksjon i Sverige. Han og resten av det canadiske laget blir ikke å se under renn i Russland. Foto: TT News Agency/ Anders Wiklund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det canadiske skiskytterforbundet nekter å konkurrere i Russland. De mener Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) gjør en for dårlig jobb med å forsvare rene utøvere. Det melder NRK.

I et åpent brev til presidenten i IBU, Anders Besseberg, kritiserer det canadiske forbundet avgjørelsen om å legge renn til Russland.

«Avgjørelsen om å legge store arrangementer i Russland strider med IOC sin beslutning om å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang. Det er foreløpig helller ikke tilstrekkelige tillit til det russiske antidopingarbeidet, siden RUSADAs arbeid fortsatt ikke er godkjent av Wada.»

Dette er årsaken til at de nå nekter å stille opp i renn i landet. Ifølge NRK skal andre nasjoner vurdere å gjøre det samme.

– Det er ikke obligatorisk for noen å delta noen steder for å si det på den måten, svarer Besseberg til kanalen.

Bakgrunn

Det var i begynnelsen av oktober at avgjørelsen ble tatt: Russland er ikke ønsket i Sør-Korea.

Den russiske olympiske komité ble suspendert med umiddelbar effekt og får ikke delta i lekene, men rene utøvere får konkurrere under nøytralt flagg - slik som under OL i 2016. Ingen russisk idrettsleder vil bli akkreditert, og blant andre sportsminister Vitalij Mutko er blant de involverte IOC ikke ønsker å se i OL. Han er for øvrig leder for VM i fotball til sommeren.

Russiske utøvere som får tillatelse til å delta i OL, må oppfylle en rekke krav.

Utøverne må bli godkjent av en egen uavhengig komité. Blant annet har WADA representanter her. Utøverne må også være gode nok til å delta i OL. Ellers må utøverne anses å være rene:

Dette innebærer at de aldri før er tatt med forbudte stoffer i kroppen, eller har sonet en dopingdom. De skal også gjennom en rekke tester som utføres av denne komiteen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer