KANADISK TREKLØVER FORAN NORGE: Alex Harvey (nummer 9), Ivan Babikov (nummer 5) og George Grey (nummer 8) viste igjen på lørdag at Canada kan bli en tøff motstander for Norge på stafetten Foto: REUTERS/Pawel Kopczynski
KANADISK TREKLØVER FORAN NORGE: Alex Harvey (nummer 9), Ivan Babikov (nummer 5) og George Grey (nummer 8) viste igjen på lørdag at Canada kan bli en tøff motstander for Norge på stafetten Foto: REUTERS/Pawel KopczynskiVis mer

Canada, Canada, Canada og så Norge

Hva har egentlig skjedd med norsk herrelangrenn?

|||WHISTLER (Dagbladet): Etter tidenes verste OL-innsats av et norsk herrelag i langrenn på mandagens 15-kilometer lovet sportssjef Åge Skinstad at Norge aldri skulle gå et så dårlig skirenn igjen.

Og ja, i rettferdighetens navn hadde Petter Northug en god sjanse på gull da halvannen kilometer gjensto på gårsdagens duathlon. Men Norges enslige svale i verdenseliten ødela staven og medaljesjansene på en og samme tid — og da ble resultatlista igjen svært så stygg lesning sett med norske øyne.

* På mandag fikk over 1,5 millioner norske TV-seere se våre løpere bli nummer 28, 33, 41 og 42

* I går plasserte de fire norske seg som nummer 11, 18, 19 og 36.

Har levert tidenes OL
Til sammenligning hadde Sverige tre av sine blant de 10 beste på 30-kilometeren. Og Canada — som ikke akkurat har de stolteste tradisjonene innenfor langrennssporten — hadde tre blant de ni.

Den kanadiske gjengen leverte også en langt bedre laginnsats enn Norge på den første OL-distansen, da to av dem kom foran vår bestemann.

For å strø salt i såret har Canadas norske trener Inge Bråten følgende melding da Dagbladet ringer:

- Husk at vi også hadde én som falt. Han ble bare nummer 16.

Tror de kan slå Norge på stafetten
Bråten var norsk langrennstrener da Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang herjet som verst, og kunne ikke tro det han var vitne til da Norge ble redusert til listefyll på mandag.

Canada har på sin side levert sin beste innsats i et OL noensinne allerede — men Bråten håper det skal bli enda bedre.

Og han ler godt av Dagbladets spørsmål om han tror Canada kommer foran Norge på herrestafetten.

- Hvis de stiller med de samme fire som i dag, kanskje. Men de får vel inn Svartedal og Hjelmeset på de klassiske etappene, og da kan vi kanskje få problemer på de klassiske etappene. Vår mulighet til å slå Norge er å gå fram dem tidlig i løpet, og ha et stort forsprang på Petter (Northug) foran sisteetappen.

ENSLIG SVALE: Petter Northug bærer norsk herrelangrenn nærmest alene på sine skuldre. Når han mislykkes - som han har gjort i OL - ser resultatlistene fryktelig stygge ut,. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
ENSLIG SVALE: Petter Northug bærer norsk herrelangrenn nærmest alene på sine skuldre. Når han mislykkes - som han har gjort i OL - ser resultatlistene fryktelig stygge ut,. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Tror du det er realistisk?

- Norge bør jo slå oss klart, men vi stiller med de samme fire som i dag. Og de fire er gode. Jeg mener selv at jeg ikke er stor i kjeften, men jeg har sagt at de som ønsker å slå oss på stafetten i dette mesterskapet skal gå fort. Sånn det ser ut nå skal vi i hvert fall kjempe for å få medalje. Sverige er vel favoritter på gullet, men om vi må kjempe med Norge eller andre veit jeg ikke. Vi skulle fryktelig gjerne hatt medalje, for økonomien for landslaget vårt er avhengig av det. Greier vi det tredobler vi budsjettet, greier vi det ikke får vi et mye mindre budsjett, sier han.

- Har ingen forklaring
Eldar Rønning gikk seg langt på vei ut av stafettdiskusjonen. Han var faktisk i tet etter drøye kilometeren, men så gikk lufta totalt ut av ballongen. I mål var han over seks minutter bak vinneren Marcus Hellner.

- Jeg har ingen forklaring på hva som går feil. Vi har fulgt det samme opplegget som jentene etter OL og var sammen i Sun Valley. Der føltes det bra. Dette er altfor dårlig av oss bak Petter Northug. Han brakk vel staven og ville hatt en sjanse på seieren uten uhellet, sa han selv til NTB.

Herretrener Morten Aa Djupvik sa det slik til Dagbladet:

- Stavbrekket var skuffende, men at de andre ikke presterer bedre er nesten enda mer skuffende.

Gjør det enkelt
Inge Bråten har følgende forklaring på hva han har gjort for å få Canada opp og fram.

- Jeg har vel prøvd å skape mer system i rekkene, og få dem til å tro på det de driver med. Selv som en liten langrennsnasjon kan vi kjempe med de store og vite at jobben de gjør ikke bare er bra for dem selv, men også sammenlignet med resten av verden. Det er ikke noe hokuspokus med treningen, de har gjort mye bra trening gjennom mange år og har bra teknikk og fysikk.


- Så jobben din har gått mest på det mentale?

- Det gjøres mye bra trening rundt omkring, men det mangler ofte en del på den mentale biten. Det ser vi også med Marit Bjørgen. Når hun begynner å tro på det hun gjør og finner ut hva som er bra for henne, uten input fra altfor mange personer, blir det resultatet av det. Hodet er viktig.

- Men du må da ha tatt noen grep på den fysiske biten også?


- Jeg har min filosofi teknisk og treningsmessig. Jeg bruker ikke tid på små detaljer hvis de store tingene har sine mangler. På mange måter er det en prioriteringsliste, så får man se hvor mye man greier å gjennomføre. Jeg ser på hvor man kan vinne mange sekunder i stedet for få tideler. Jeg er veldig konkret på den biten, det handler selvsagt også om å ikke finne opp hjulet på nytt hver gang. Jeg har holdt på såpass lenge, og vet at noe av det tidligere fortsatt er bra. Det går på å gjøre det enkelt, for å si det rett ut. Det er lett å gjøre det så altfor komplisert.

Hellner minner om Dæhlie
Kanskje har det bidratt til at Marcus Hellner i går tok sitt første OL-gull. Da Bråten var Sveriges trener hentet han 24-åringen opp på landslaget etter Torino-OL i 2006, sammen med Charlotte Kalla.

HENTET OPP HELLNER PÅ LANDSLAGET: - Jeg fikk så mye dritt, minnes Inge Bråten - den gang trener for Sverige.
Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX
HENTET OPP HELLNER PÅ LANDSLAGET: - Jeg fikk så mye dritt, minnes Inge Bråten - den gang trener for Sverige. Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX Vis mer

- Jeg fikk så mye dritt som jeg aldri før har fått. Det var mange som klaget på at han og Kalla ble hentet inn i A-stallen. Nesten alle trenerne i Sverige som ikke var landslagstrenere mente det ville ødelegge dem å trene sammen med de gode løperne på seniorlandslaget, hevder Bråten.
 
Han sier Hellner tidlig minnet ham om en ung Bjørn Dæhlie.

- Vi hadde merket oss ham. Selv om han ikke hadde vunnet så mye hadde han gjort det ålreit i junior-VM. Hellner markerte seg med en gang ved å dra opp tempoet foran Anders Södergren og Mattias Fredriksson. Han gikk litt tom iblant, men vi så lovende ting. Det var mye ved ham som jeg kjente igjen fra Bjørn Dæhlie i sin tid.

- Hvilke ting?

- Innsatsen på trening, evnen til å ta seg ut og til å kjøre beinhardt når det var nødvendig. Han tenkte mye bra tanker selv, samtidig som han var veldig lydhør i forhold til å ta imot impulser fra andre løpere og apparatet omkring. En mønsterelev på mange måter, sier Bråten.

Dele rampelyset
Nå tror han Petter Northug får en å dele rampelyset med i årene framover.

- Han er blitt olympisk mester nå, han kan bli jævlig god. Jeg ser for meg mange fighter mellom ham og Petter i framtida. Det er bra for skisporten. Jeg leser at svenskene har uttalt at Petter er en fargeklatt og redningsmann for langrenn. Jeg tror Hellner kan gjøre det samme. Med to profiler står langrennssporten dobbelt så sterkt.

TRENER CANADA: Norske Inge Bråten. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
TRENER CANADA: Norske Inge Bråten. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer