AVGJORDE: Canadas største hockeystjerne, Sidney Crosby, avgjorde OL-finalen i sudden death. Foto: REUTERS
AVGJORDE: Canadas største hockeystjerne, Sidney Crosby, avgjorde OL-finalen i sudden death. Foto: REUTERSVis mer

Canada-gull etter finaleklassiker

Slo USA etter forlengning.

|||Glem gull i curling, snowboard og bob. Den viktigste drømmen av dem alle oppfylte Canadas iskrigere med 3-2 etter forlengning i drømmefinalen mot «lillebror» USA i OL.

Vertsnasjonen ville vært oppløst i tårer om hockeyheltene ikke hadde innfridd. Og stempelet som «storebror» i ishockeysammenheng ville blitt betydelig svakere med tap.

Hele Canada krevde gull og kun gull.

Vertene ledet både 1-0 og 2-0 og styrte kampen. Men USA slo tilbake først en gang. Da finaleseieren virket så nær, så nær og samtlige negler var oppspist, utlignet «djevelen» Zach Parise (New Jersey Devils) da bare 24,4 sekunder gjensto av tredje periode.

Dramaet måtte fortsette i sudden death.

LAGETS SJUENDE MANN: Canada fikk solid støtte av hjemmefansen. Foto: AFP
LAGETS SJUENDE MANN: Canada fikk solid støtte av hjemmefansen. Foto: AFP Vis mer

19.000 på tribunene og hundretusener ute i gatene fikk servert «Norge — Brasil» ganger ti da helten over alle helter i Canada, Sidney Crosby, avgjorde kampen 7.40 ut i forlengningen.

Uten å ha innfridd skyhøye forventninger tidligere i mesterskapet, gjorde «The Next One» det med bravur da han feide inn vinnermålet. Den aller siste idrettsprestasjon i Vancouver-OL er den som vil huskes lengst i Canada.

GlemtCanadierne tar 13 andre gull av egne utøvere som ren bonus. Uten seier i OLs siste øvelse, ville nasjonen grått og alle canadiske seiersøyeblikk være glemt på et blunk. OL ville vært en nedtur av dimensjoner.

For Canada er ishockeynasjon nummer én i verden - mener canadierne. Selv om seks av de totalt åtte hockeygullene i OL kom før Oslo-lekene i 1952, og Sovjetunionen/Russland siden har gått forbi i antall.

Det meste av årsaken til det er forbud mot profesjonelle NHL-spillere i OL-turneringen fram til 1998.

SIKRET FORLENGNING: Zach Parise sørget for 2-2 sekunder før slutt, men USA måtte gi tapt i sudden death. Foto: AP
SIKRET FORLENGNING: Zach Parise sørget for 2-2 sekunder før slutt, men USA måtte gi tapt i sudden death. Foto: AP Vis mer

Søndagens seier mot USA sørget for Canadas åttende gull og tangering av fienden i øst.

BorteturnéCanada vant OL-finalen også i 2002. Det skjedde på amerikansk jord i Salt Lake City mot hjemmelaget. USA var ute etter revansj åtte år senere, men feilet igjen. 30 år er gått siden forrige amerikanske OL-triumf.

I et fullsatt Canada Hockey Place var det «go Canada go» framfor noe. Den rødkledde hjemmebanen til Vancouver Canucks var eksplosiv.

Med OL-gull spilte det ingen rolle at byens NHL-helter måtte legge ut på tidenes lengste borteturné (14 kamper på seks uker).
For i ishockey er Canada fortsatt storebror på eneste arena som virkelig teller på vintertid i amerikansk målestokk; «verdens raskeste spill».

(NTB)