Canal + lover pengene tilbake

- Canal+ er ingen sportskanal. Å kommentere Premiere League fra studio i Stockholm, er like bra som å referere fra stadion i England. Det mener Canal+-sjef Nina Grann, og lover å betale tilbake pengene til fotballfrelste nordmenn som føler seg lurt av betal-tv-kanalen.

De taper over en million kroner hver dag på å sende Premier League-kamper. Nå må tv-seerne svi for den rådyre fotballsatsingen.

I høst lovte Canal+ fotballinteresserte tv-seere et «framtidsrettet tv-tilbud der følelsene dine virkelig kan få utløp».

115 000 nordmenn har hittil slukt agnet og signert abonnementsavtalen som koster dem flere tusen kroner i året for få se de eksklusive tv-sendingene. Samtidig startet bråket i Canal+.

Sidekommentatorene er sparket og den norske kanalsjefen, Jørgen Klafstad, var misfornøyd med sine franske eiere og gikk av.

Sparekniven

Kanalens franske eiere bruker sparekniven, og seerne og de ansatte får blø. Tv-kommentatorene må ta plass foran en tv-skjerm i Stockholm og referere kampene derfra. Bare unntaksvis får de sende ferskvarer til norske forballelskere fra kamparenaene.

- Maks én englandsjobb i måneden, ikke én per uke, slik planen opprinnelig var, er beskjeden kanalsjef for Canal+ Norge, Nina Grann, måtte meddele staben.

Munnkurv

Tv-sjefen måtte avbryte mammapermisjonen og har gitt alle ansatte munnkurv mens hun jobber med oppryddingsarbeidet.

Misnøyen mot eiernes kutt-pakke er stor blant de ansatte, som hadde store ambisjoner på kanalens vegne, og følte at de var på rett vei.

Nå håper de at presset mot ledelsen blir så stort at de igjen får utdelt englandsbilletter.

Betaler tilbake

- Får vi drastiske reaksjoner fra publikum, må vi reagere. Så langt har reaksjonen vært marginale. Folk som føler de har betalt for en vare de ikke får, vil få pengene tilbake. Vi lurer ikke kundene våre, fortsetter Grann.

- «Å være der det skjer, live og eksklusivt,» står det i Canal+ vervebrosjyrer. Er studiokommentering gårsdagens TV?

- Det mener kanskje NRK, men ikke vi. Det viktigste for abonnentene er antall kamper og at de går direkte. Våre kommentatorer gjør en vel så god jobb alene. Ekspertkommentatorens rolle er å fange det som skjer på og omkring banen. For seerne blir det ikke dårligere uten dem. Men vi har ikke låst døra for denne løsningen, sier Nina Grann.

- Når kommer de tilbake?

- Ingen konkrete planer. Å kommentere fra studio stiller større krav til kommentatoren. Jeg skjønner at journalistene gjerne vil være der det skjer. Men det handler ikke om å ville, det handler om økonomi, mener Nina Grann.

- Vi er fortsatt i startgropa og må tåle at ting forandres underveis. Canal+ Norden får 400 millioner kroner i minus, og vi måtte gjøre noe med det.

Canal+ har også rettighetene til å sende fra verdenscupen i langrenn og hopp. Men skal du se disse sendingene i vinter, må du velge en annen kanal. Canal+ dropper nemlig skisendingene de har betalt for.

Mindre sport

- Canal+ er faktisk ingen sportskanal. Vi sender mindre sport enn før, og ønsker kun å profilere oss på det vi har eksklusivt. Så lenge også NRK kan sende fra verdenscupen på ski, dropper vi den, sier Nina Grann.

- Er innsparingen og omstruktureringen et ledd i en større fusjonsplan?

- Vi har ingen slik plan ennå. I Norden har Canal+ 400 000 abonnenter. Vi trenger det dobbelte. I Norge har vi i dag 115 000 og når trolig 120 000 før nyttår. Det er vi fornøyd med.

- Men skal vi nå målet med dobling av abonnenttallet, må vi etter hvert slå oss sammen med andre kanaler, avslutter Nina Grann.