Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cancellara: - Kjører ikke for andreplass

Sveitseren klar for sitt siste Flandern rundt.

SISTE DE RONDE: Fabian Cancellara viste seg fra en avslappet side to dager før hans aller siste deltakelse i Flandern rundt (foto: AFP/Kurt Desplenter)
SISTE DE RONDE: Fabian Cancellara viste seg fra en avslappet side to dager før hans aller siste deltakelse i Flandern rundt (foto: AFP/Kurt Desplenter) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Konkurrenter, favorittstempel og «en siste sjanse». Lite så ut til å bekymre Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) idet hans forhåndsannonserte avskjedsturné trappes opp med Flandern rundt denne helgen. Scenarioet der 35-åringen gjør et dårlig siste inntrykk i rittet han har vunnet tre ganger tidligere, er ikke et som «Spartatcus» ser på som veldig sannsynlig.      

- Jeg kjører for å vinne, ikke for andreplasser. Hva som skjer i finalen er jeg ikke fullstendig herre over. Alt kan skje. Laget er sterkt og vil beskytte meg godt. Jeg er et mål for mange andre ryttere. Jeg er ikke redd, sier Cancellara med sedvanlig pompøs patos fra konferanserommet Weinebrugge hotell utenfor Brugge.  

Cancellara ofret VM i Richmond for å bygge seg opp gradvis mot sin definitive klassikersesong. Hans siste felttog i Flandern største ritt, hvor favorittstempelet veier tung på skuldrene hans, kommer etter en vanskelig 2015-sesong, der en velt i E3 Harelbeke spolerte våren og en ny velt i Tour de France forpurret utgangen av året.    

- 2015 var definitivt vanskelig. Etter vueltaen ville jeg holde meg unna konkurranser. Det var mye skader og negative hendelser. Jeg hadde ikke mye energi til VM. Derfor visste jeg at jeg skulle legge opp, uten å ha hatt regnbuetrøya. Jeg fikk friheten til å bygge meg opp mot denne sesongen, som jeg bestemte skulle være den siste. Jeg har lært mye av fortiden og tidligere motgang, av laget, Trek og familien min.  

Denne sesongen står Cancellara med fire seiere før Flandern rundt, inkludert en myndig triumf i den italienske grusveiklassikeren Strade Bianche. E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem ble siste finpuss på formen for Trek-Segafredo-rytteren. I sistnevnte virket han som en av de sterkeste på Kemmelberg-stigningen, men i spurten holdt det ikke for sveitseren som ble slått av Peter Sagan (Tinkoff).    

- E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem er viktige ritt. Ja, jeg forventet mer (fra Gent-Wevelgem). Nå jeg ser tilbake på det med skuffelse. Men det er også deler av meg som tenker at det er bra. Det fikk meg til å tenke på det som må forbedres før søndag. Jeg ville på podiet, og når man går inn i finalen med fire andre og blir nummer fire, så er det ikke bra. Nå tenker jeg at det negative er tydelig og at jeg kan gjøre forbedringer, sier Cancellara.    

- Spurten kunne vært bedre. Jeg startet Wevelgem uten fokus på resultat, jeg fokuserte på å gå dypt. Laget ga meg en fri rolle og jeg brukte den til å jobbe inn mot denne helgen. Det jeg manglet i Wevelgem har jeg jobbet med, men selv etter 16 år er det ingen hemmeligheter.  

Boonen, Kristoff og konkurrenter

Treks sportsdirektør Dirk Demol fortalte imidlertid at Cancellara led store kramper på vei inn i finalen av Wevelgem-rittet. Etter et meget hardt E3 Harelbeke fredagen før, der sveitseren ble tvunget til å jage teten over 40 intense kilometer, følte Demol at noen svakhetstegn i søndagens ritt var å forvente.  

Cancellara fortalte om en eiendommelig følelse inn mot denne helgen, der en hver rutine hadde et preg av å være den siste. Den siste motorpesturen med Luca Guercilena, den siste pressekonferansen, den siste starten i Brugge. Søndag blir også den siste duellen i De Ronde mot Tom Boonen.    

- Han er helt klart en man må regne med. Laget hans er under stort press. Men de har kapable ryttere og et sterkt kollektiv. De må bare finne de riktige trekkene å gjøre. Tom er Tom, jeg har kjent han lenge og han har gjort dette rittet så mange ganger. Han blir et fokus. Fra utsiden ser det kanskje ikke ut som han har vist mye (form), men jeg som sitter inne i feltet ser detaljene, sier Cancellara - om sin mangeårige rival.

- Jeg tror alt er mulig (for Kristoff). Det er avhengig av lagenes taktikk. Han var syk i helgen og kom sterkt tilbake. Det var ganske merkelig. Lagene tenker nok hvor god han kan være nå. Men la oss se og ta rittet først, sier Cancellara - før han analyserer hvordan de andre lagene vil spille sin kort for å slå ham.    

- Jeg har ikke hørt hva andre lagene tenker og sier. De ønsker å antesipere våre angrep. Spørsmålet er med hvem de skal prøve antesipere. De kan se på startlisten å plukke sine allierte. Men vi har et sterk lag til å kontrollere, vi har raske ryttere og vi kan også spille taktikk. Jeg husker Roubaix med Stuart (O?Grady) da han gikk og vant alene.

- Når alt er kaos og de nest beste fra de ulike lagene angriper, så må vi vurdere hva vi må gjøre. Slik blir det uansett, avslutter Cancellara.