NEDE FOR TELLING: Fabian Cancellara i store smerter etter den forferdelige velten. Sveitseren takker arrangøren for at de lot han komme tilbake til feltet. Foto: Eric Gaillard (Scanpix/Reuters)
NEDE FOR TELLING: Fabian Cancellara i store smerter etter den forferdelige velten. Sveitseren takker arrangøren for at de lot han komme tilbake til feltet. Foto: Eric Gaillard (Scanpix/Reuters)Vis mer

Cancellara ute av Tour de France med brukket ryggvirvel

Syklet likevel videre i over 50 kilometer.

HUY/OSLO (procycling.no): Det ble kaos i Tour de France-feltet da den tredje etappen ble nøytralisert.

Årsaken var en stygg velt rundt 60 kilometer fra mål.

Arrangøren valgte først å senke feltet, før Team Sky plutselig satte opp farten.

Ikke lenge etter var det imidlertid helt stopp.

Feltet sto stille i rundt et kvarter før de sakte begynte å trille opp det som skulle vært etappens første fjerdekategori.

Litt etter toppen begynte igjen konkurransen.

Ingen ambulanser
Grunnen til nøytraliseringen flere stusset over, var at det ikke var flere ambulanser bak feltet. Alle hadde stoppet som en følge av velten.

Alexander Kristoff var blant dem som ikke kunne forstå arrangørens avgjørelse.

- Det blir ikke rettferdig for de som ble sperret i går. Sånn sett synes jeg det var merkelig. De hadde ikke mer ambulanser, eller hva det var. Men da må de ha mer ambulanser neste år, sier Kristoff til procycling.no etter målgang.

- Hva skjer når dere kommer i gang igjen?

- Det var kaos og vi skjønte ikke hvorfor det ble nøytralisert. Det var en velt, men det veltes i hvert løp og vi kjører alltid videre.

Les mer: Kristoff: - Det var noe dritt

Trek-direktør Allain Gallopin måtte se at laget mistet ledertrøyen etter at Fabian Cancellara slo kollbøtte ut i grøfta.

- Ikke dette jeg forventet
Franskmannen mener arrangøren gjorde det rette da de stoppet syklingen.

I GRØFTA: Fabian Cancellara kom seg ikke unna velten og havnet i grøfta etter en luftig kollbøtte. Sveitseren karret seg til mål, men mandag kveld kom beskjeden om at sveitseren må kaste inn håndkleet. Foto: ERIC GAILLARD (Scanpix/Reuters)
I GRØFTA: Fabian Cancellara kom seg ikke unna velten og havnet i grøfta etter en luftig kollbøtte. Sveitseren karret seg til mål, men mandag kveld kom beskjeden om at sveitseren må kaste inn håndkleet. Foto: ERIC GAILLARD (Scanpix/Reuters) Vis mer

- Med alle rytterne spredt overalt var det ikke flere ambulanser tilgjengelig, og du kan ikke sykle videre uten en ambulanse til stede, sier Gallopin til letour.fr.

Cancellara trillet i mål 11.43 bak vinnende Joaquim Rodríguez. Det var det siste Cancellara gjorde i årets Tour de France.

Mandag kveld bekrefter laget at sveitseren har brukket to ryggvirvler.

- Forlot akkurat sykehuset enormt skuffet. Tour de Frane 2015 er over. Noen brukne bein i ryggen, akkurat som i vår, twitrer Cancellara.

- Jeg forventet å forsvare den gule trøyen, ikke ligge på asfalten i 80 kilometer i timen, sa sveitseren til Treks hjemmeside etter å ha fullført etappen.

Sveitseren er av den oppfatningen at det var riktig av arrangøren å stoppe rittet.

- Takk til rittorganisasjonen som nøytraliserte det. Når man ser at mange ligger på bakken, er det den riktige tingen å gjøre.

Les også: - Fælt å se når de krasjer så stygt

Fryktet det verste
Sammenlagtkanonen Alberto Contador fryktet det verste da arrangøren valgte å midlertidig stoppe etappen.

- Jeg har aldri opplevd dette i et ritt før. Vi fryktet at det var noe veldig seriøst når de stopper et ritt som Tour de France, sa spanjolen etter målgang ifølge velonews.com.

- Å høre at det var på grunn av det medisinske personelle, gjør alle lettet.

Spanjolen var ikke blant dem som fikk et ublidt møte med asfalten.

- Men dette viser bare hvor farlig touren kan være.

Han får støtte av rival Chris Froome.

SMELL: Daniel Oss fikk seg en skikkelig smell i ansiktet. Etter litt behandling med ispose kom imidliertid italieneren seg gjennom etappen. Foto: Benoit Tessier (Scanpix/Reuters)
SMELL: Daniel Oss fikk seg en skikkelig smell i ansiktet. Etter litt behandling med ispose kom imidliertid italieneren seg gjennom etappen. Foto: Benoit Tessier (Scanpix/Reuters) Vis mer

- Jeg støtter kommisærenes avgjørelse — det var avgjørelsen de tok av sikkerhetsmessige årsaker — om å få legehjelp til rytterne, sier den nye sammenlagtlederen ifølge cyclingnews.com.

- Det var litt forvirrende der ute i starten, men mine tanker går til alle de som var involvert i veltene.

Trengte ispose
De groteske TV-bildene viste flere ryttere liggende på bakken. Knapt til å kjenne igjen på grunn av alle sårene, ble det fort klart at William Bonnet aldri kom til å fullføre.

Like ille gikk det ikke med Daniel Oss, som likevel la en ispose på ansiktet mens feltet var stoppet.

Italieneren kom heldigvis ut av det uten de store skadene.

- Jeg vet ikke helt hvor velten kom fra, men vi syklet veldig raskt, sier Oss til BMCs hjemmeside.

- Jeg lette etter et sted på gresset for å finne et bra sted å velte på. Jeg var heldig og brakk ingenting. Jeg tok for meg med hånda, men jeg fikk ansiktet nedi også. Det er ikke noe spesielt, så jeg er OK.

Drømmen om gult brast
For Tom Dumoulin, som flere trodde skulle ta over den gule trøyen etter etappen, gikk det verre.

Nederlenderen var blant de som ble dratt etter at Bonnet traff en annens rytter bakhjul og dro meg seg flere ryttere.

Han kom seg aldri til mål, men kom seg fra velten uten de større skader.

- Jeg husker alt som skjedde i velten, sier Dumoulin.

- En rytter foran meg gikk ned og jeg prøvde å komme meg forbi på høyre side, men traff en av rytterne på siden av meg og krasjet med hodet først.

24-åringen fikk flere ryttere over seg i velten som kunne endt mye verre.

- Jeg skled inn på gresset og fikk skulderen ut av ledd. Sannsynligvis er det et brudd også. Min tour var over. Det er veldig trist at det som skulle bli en strålende dag skulle ende katastrofalt. 

KOM SEG ALDRI TIL MÅL: Tom Dumoulin drømte om å ta over den gule ledertrøyen. Forsøket endte med en skadet skulder. Foto: Eric Gaillard (Scanpix/Reuters)
KOM SEG ALDRI TIL MÅL: Tom Dumoulin drømte om å ta over den gule ledertrøyen. Forsøket endte med en skadet skulder. Foto: Eric Gaillard (Scanpix/Reuters) Vis mer

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!