STERK: Fabian Cancellara kronet sitt siste Strade Bianche med å utkonkurrere mannen som vant rittet i fjor. Her avbildet før starten av rittet. Foto: ANGELO CARCONI / Epa / NTB scanpix
STERK: Fabian Cancellara kronet sitt siste Strade Bianche med å utkonkurrere mannen som vant rittet i fjor. Her avbildet før starten av rittet. Foto: ANGELO CARCONI / Epa / NTB scanpixVis mer

Cancellara viste storform før de store klassikerne

Vant Strade Bianche for tredje gang.

(procycling.no): I lørdagens Strade Bianche tok Fabian Cancellara sin tredje seier i rittets ti år lange historie. Spartacus slo fjorårsvinner Zdenek Stybar i en dramatisk avslutning.

Inn mot målgang i den italienske byen Siena lå Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep) alene i tet.

Med én kilometer igjen begynte han på den siste stupbratte bakken som avgjorde rittet. Bak han fulgte Cancellara (Trek-Segafredo), Peter Sagan (Tinkoff) og Stybar (Etixx-QuickStep).

Det så lenge ut til at italienske Brambilla skulle ta seieren på hjemmebane. Over de siste hundre meterne tettet Cancellara luken til Brambilla. Sveitseren hadde mannen som vant i fjor, tsjekkiske Stybar på hjul, men Etixx-rytteren maktet ikke å passere Cancellara.

Dermed kunne Cancellara stikke tre fingre i været og trille med hevede armer over målstreken. Den råsterke klassikerstjernen vant også Strade Bianche i 2008 og 2012. Brambilla tok en fortjent plass på pallen da han maktet å holde verdensmester Peter Sagan bak seg.

Strade Bianche er er oppkalt etter de hvite grusveiene store deler av rittet strekker seg over startet i Siena. Etter en 173-kilometer lang rundløype, med 53 kilometer på grus, kommer rytterne i mål i samme by.

Nordhaug beste Sky-rytter Lars Petter Nordhaug var eneste nordmann i Strade Bianche. Han var særdeles aktiv underveis i rittet.

Da det gjenstod fem mil angrep Sky-syklisten. Han tok da opp jakten på de fire rytterne i tet.

31-åringen maktet aldri å hente tetgruppa og ble hentet av hovedfeltet med 43 kilometer igjen til mål. Nordhaug var tiltenkt en rolle som hjelperytter for Michal Kwiatkowski under lørdagens ritt, men inn mot mål ble det tydelig hvem som var Sky sitt beste kort. Polakken stivnet og ble distansert.

Nordhaug klamret seg fast i gruppa som jaktet på Cancellara, Sagan, Stybar og Brambilla. Den avsluttende bakken passer Nordhaug godt. Han kjempet seg inn til en råsterk 9.plass. Plassen foran Alejandro Valverde.

Slik gikk det til: Det var spådd regnvær til 2016-utgaven av Strade Bianche. Da rytterne trillet ut fra Siena lørdag morgen var det overskyet, men oppholdsvær. Til glede for rytterne, men til skuffelse for enkelte tv-seere.

Etter flere angrep i starten etablerte det seg et brudd på åtte ryttere. De fikk raskt en ledelse på over seks minutter. 90 minutter ut i rittet hadde avstanden krympet til snaue tre minutter.

Etixx-QuickStep tok over kontrollen i hovedfeltet og økte tempoet betraktelig. Fartsøkningen splittet feltet i tre og ledelsen til bruddet var nå på kun ett minutt. Det belgiske storlaget roet det hele ned og bruddet økte ledelsen til nesten to minutter.

Med omlag åtte mil igjen gjorde BMC kort prosess på bruddet og de åtte ble hentet av et felt med omlag 50 ryttere.

På det femte gruspartiet ble det etablert et nytt brudd. Monfort (Lotto Soudal), Brambilla (Etixx-QuickStep), Grivko (Astana), Puccio (Team Sky) og Bookwalter (BMC). De fem opparbeidet seg en ledelse på cirka ett minutt.

Salvatore Puccio fikk trøbbel med kjedet da det gjennstod 5 mil. Han ble raskt hentet inn av feltet. Lars Petter Nordhaug benyttet seg av muligheten og angrep fra hovedfeltet i det øyeblikket Puccio ble hentet. Etter et par kilometer alene hadde nøtterøysyklisten en ledelse på 25 sekunder til hovedfeltet.

Avstanden til tetkvartetten ble dessverre for stor og Nordhaug ble kjørt inn igjen da det gjennstod 43 kilometer. Movistar og Sky kjørte i feltet og ledelsen skrumpet til 20 sekunder med tre mil igjen. Som et svar på feltets fartsøkning angrep Brambilla og Bookwalter fra bruddet.

Brambilla ristet av seg BMC-syklisten og syklet alene inn på det nest siste gruspartiet. Feltet, som nå var på bare 20 ryttere, fulgte kun 15 sekunder bak Brambilla. Inne på det 2,4 kilometer lange partiet eksploderte feltet. Peter Sagan angrep og fikk med seg fjorårsvinner Zdenek Stybar og Fabian Cancellara.

De hentet raskt Brambilla og dannet en ny kvartett i teten. 19 sekunder bak Sagan og co. Fulgte en gruppe på åtte ryttere. Der satt blant annet Greg Van Avermaet, Michal Kwiatkowski, Tiesj Benoot og Jakob Fuglsang. Lars Petter Nordhaug var en av dem som klarte å kjøre seg opp til denne gruppa.

Med 13 kilometer til mål startet de fire i front på det siste gruspartiet. Peter Sagan kjørte tøft over det 1,1 kilometer lange partiet men klarte ikke å riste av seg de tre andre. Lars Petter Nordhaug fulgte i en gruppe på syv ryttere som jaktet 16 sekunder bak de fire i front. Brambilla angrep inn mot Siena. Stybar satt på bakhjulene til Sagan og Cancellara da de sammarbeidet om å taue inn hans lagkamerat. Brambilla hadde en ledelse på åtte sekunder da det gjenstod én kilometer.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.