IKONISK BILDE: Dette bildet av Arsenal’s Mesut Özil har muligheten til å bli et ikonisk bilde. Foto: AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI / NTB Scanpix
IKONISK BILDE: Dette bildet av Arsenal’s Mesut Özil har muligheten til å bli et ikonisk bilde. Foto: AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI / NTB ScanpixVis mer

Cantona: - Målet var som en ekte fotballorgasme

Kan scoringen til Mesut Özil en dag bli ikonisk?

Arsenal - Tottenham spilles 13.00 søndag.

(Dagbladet): Etter denne ukas Champions League-runde, snakket «alle» om scoringen til Arsenals elegante midtbanespiller Mesut Özil.

Det var i det 89. minutt i kampen mot bulgarske Ludogorets at Özil scoret et vidunderlig mål, som avgjorde kampen til fordel for London-laget.

Det var en scoring som hører hjemme på et kunstgalleri.

Özil mottok et langt oppspill fra Mohamed Elneny og kom alene med Ludogorets' keeper. Først lobbet han ballen frekt over sisteskansen like utenfor 16-meteren, samtidig som det kom stormende to grønnkledde forsvarere som ville hindre baklengsmål.

Tyskeren holdt imidlertid hodet kaldt. De to ble liggende å sprelle på gresset etter en liten skuddfinte, og Özil kunne enkelt plassere ballen i det tomme målet etterpå. En nydelig scoring, som gjorde at Arsenal fullførte snuoperasjonen fra 0-2 til 3-2.

Scoringen kan du se like under her på mobil, eller litt til høyre under her om du sitter på en pc.

- Fotballorgasme

Den tidligere Manchester United-spilleren Eric Cantona deltar i små videosnutter i tv-programmet «The commissioner of football» for Eurosport. Der snakket han nylig varmt om scoringen til Özil.

- Målet til Özil i Champions League var som en ekte fotballorgasme, sier Cantona til Eurosport.

Cantona forteller at scoringen ga ham «frysninger nedover ryggen».

- En lobb over keeper, en hoftesving på Shakira-vis og en myk avslutning i hjørnet. Noen ganger er fotballen virkelig kunst, sier Cantona, som også tok seg tid til å snakke om gamleklubben Manchester United.

En fotograf har fanget et bilde av Özil like før han skal avslutte. På bildet øverst i saken har han fintet bort begge forsvarerne, og keeperen er også på vei tilbake i et desperat forsøk på å stoppe ham. Tre mot en er som regel feigt, men i dette tilfellet er det Özil som går seirende ut av duellen.

Ikonisk

Tabloidavisa Daily Mirror har tidligere stilt spørsmål ved om dette kan bli et ikonisk bilde, på samme måte som det legendariske bildet av Diego Maradona mot Belgia (se bildet nederst i saken).

«Det er fantastisk, er det ikke?» skriver avisa om Özil-bildet.

I 1982 ble det tatt et bilde som kanskje mer enn noe annet er blitt selve symbolet på Maradonas dominans i storhetstida: Bildet der hans fryktede og følsomme venstrebein kjæler med ballen, mens han alene gjør seg klar til å forsere et halvt belgisk lag.

Det er også andre liknende bilder som dukker opp i hukommelsen. Du har Lionel Messi omringet av fem spillere under en kamp mellom Argentina og Sør-Korea, og så har du Barcelona-spiller Andres Iniesta som har fem italienere rundt seg i en landskamp for Spania.

Det hører med til historien at Maradona-bildet ikke ble brukt i det mesterskapet, men at det seinere ble symbolsk.

Det er ikke umulig at bildet av Mesut Özils scoring en dag blir det samme.