Cantona ny direktør i en klubb uten spillere

Skal gjenopplive den sovende giganten New York Cosmos.

HAR HOLDT SEG BORTE FRA FOTBALLEN: Eric Cantona har nesten vært mer på røde løpere enn på fotballbanen siden han brått ga seg i Manchester United i 1997. Nå returnerer han til fotballen som direktør for den sovende giganten New York Cosmos. Her er han på vei inn til premierevisning av "Looking For Eric" i Manchester, der han spilte rollen som seg selv. Foto:  REUTERS/Nigel Roddis
HAR HOLDT SEG BORTE FRA FOTBALLEN: Eric Cantona har nesten vært mer på røde løpere enn på fotballbanen siden han brått ga seg i Manchester United i 1997. Nå returnerer han til fotballen som direktør for den sovende giganten New York Cosmos. Her er han på vei inn til premierevisning av "Looking For Eric" i Manchester, der han spilte rollen som seg selv. Foto: REUTERS/Nigel RoddisVis mer

(Dagbladet): Eric Cantona har holdt seg til strandfotball, skuespill og reklame siden han overraskende pensjonerte seg som toppspiller i en alder av 30 år.

Nå - snart 14 år senere - er den eksentriske franskmannen endelig tilbake i fotballmanesjen.

Men det er selvsagt ingen A4-jobb der han kommer til dekket bord det er snakk om. Cantona har derimot takket ja til å bli direktør i den sovende storheten New York Cosmos, klubben som ble verdenskjent takket være spillere som Pelé og Franz Beckenbauer.

- Jeg er svært beæret over å slutte meg til legendariske New York Cosmos. Dette er et stort prosjekt, et vakkert prosjekt. Cosmos er en veldig sterk og nydelig skapelse, med en stor historie. Det er en slags kombinasjon av fotball og kunst, sier Cantona til ESPN i sedvanlig stil.

Forsvant i dragsuget
Cantona har ingen enkel jobb foran seg: Cosmos forsvant ned i dragsuget sammen med den nordamerikanske proffligaen (NASL) i 1985, og har ikke hatt noe A-lag siden da.

Jobben med å gjenreise klubben startet for alvor da en gruppe ledet av den engelske forretningsmannen Paul Kemsley - som tidligere har vist interesse for Tottenham - kjøpte rettighetene til Cosmos-navnet i 2009.

I samme slengen utnevnte de Pelé til ærespresident, og nå har de altså fått enda en storfisk på kroken.

GIGANTMØTE: George Best og Pelé spilte for hver sin klubb i den nordamerikanske proffligaen på 70-tallet: Her er Best i aksjon for Los Angeles Aztecs, Pelé for New York Cosmos. Foto: (AP Photo)
GIGANTMØTE: George Best og Pelé spilte for hver sin klubb i den nordamerikanske proffligaen på 70-tallet: Her er Best i aksjon for Los Angeles Aztecs, Pelé for New York Cosmos. Foto: (AP Photo) Vis mer

Målet på kort sikt er å få klubben inn den nåværende proffligaen Major Soccer League (MLS). Men Cantonas ambisjoner stopper ikke der.

- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å hjelpe klubben å gjenerobre statusen som nummer én i USA, og deretter bli en av de beste klubbene i verden, sier franskmannen ubeskjedent.

Har ikke spillere eller bane
Enn så lenge mangler de imidlertid det meste, som spillere og en hjemmebane for å starte med det mest vesentlige. Men med navn som Cantona og Pelé har man ikke det verste utgangspunktet i jakten på å tiltrekke seg spillere, sponsorer og publikum.

Styreformann Kemsley kan knapt forstå at han har greid å overtale Cantona til å knytte seg til Cosmos.

- Da jeg først gang fikk ideen om å gjenopplive New York Cosmos, hadde jeg aldri drømt om at vi kunne tiltrekke oss et ikon av Eric Cantonas kaliber. Det er en personlig triumf for meg, ettersom han er en av heltene mine, og en ny bekreftelse på den globale appellen New York Cosmos bærer i seg, sier han.

CANTONA OG KONE: Cantona i Cannes sammen med sin kone Rachida Brakni . Foto:        AFP PHOTO / VALERY HACHE
CANTONA OG KONE: Cantona i Cannes sammen med sin kone Rachida Brakni . Foto: AFP PHOTO / VALERY HACHE Vis mer