NY KARRIERE: Eric Cantona, her med kona Rachida Brakni, har engasjert seg for hjemløse familier i Frankrike. Her på premieren for Cantonas film "Looking for Eric" i Cannes i 2009. Foto: AFP/FRANCOIS GUILLOT
NY KARRIERE: Eric Cantona, her med kona Rachida Brakni, har engasjert seg for hjemløse familier i Frankrike. Her på premieren for Cantonas film "Looking for Eric" i Cannes i 2009. Foto: AFP/FRANCOIS GUILLOTVis mer

Cantona tok ei president- finte for hjemløse

Skulle stille i presidentvalget i Frankrike.

• Siste: Eric Cantona bekrefter i et nytt intervju med Liberation i dag at han ikke akter å stille opp i presidentvalget, han ville bare ha oppmerksomhet rundt stifgelsen «Abbe Pierre» - som jobber med å skaffe bosted for hjemløse.

(Dagbladet): Han var først fotballspiller, så skuespiller.

Nå vil Eric Cantona skaffe seg en plass i det franske politiske spillet, gjerne på topp.

Den franske avisa Liberation melder at 45-åringen har siktet seg inn på presidentvervet i Frankrike. Første steg er å sikre seg støtte fra 500 folkevalgte.

Representerer millioner av familier Ifølge nyhetsbyrået AFP har Cantona sendt brev til brev til ordførere i hele Frankrike, der han beskriver seg selv som en engasjert borger.

- Jeg representerer millioner av familier som er blitt glemt, skriver den tidligere Manchester United-spissen.

Cantonas mener han har et ansvar for Frankrike, og er er villig til å gå foran for folket.

- Dette engasjementet forplikter meg til å snakke mer oppriktig enn vanlig. Jeg har et ekstra ansvar nå som vårt land står foran vanskelig valg som er helt avgjørende for framtida, skriver Cantona.

Han var en urokråke som fotballspiller, kranglet med trenere i flere klubber og ble suspendert i åtte måneder for sitt kung fu-spark mot en supporter i 1995.

På den annen side var han en enestående angriper, han scoret 64 mål og vant fire seriemesterskap på fem år i Manchester United.

Ville aksjonere mot banker Politiske er han heller ikke helt ubeskrevet. I 2010 gjorde han seg bemerket ved å oppfordre  alle franskmenn til å tømme sine bankkonti, i protest mot den globale finanskrisen.

PÅ BESØK: Eri Cantona (nummer to fra venstre) stilte med sitt New York Cosmos da Paul Scholes ble hedret for lang og tro tjeneste hos Manchester United i august. Foto: AP Photo/Jon Supe
PÅ BESØK: Eri Cantona (nummer to fra venstre) stilte med sitt New York Cosmos da Paul Scholes ble hedret for lang og tro tjeneste hos Manchester United i august. Foto: AP Photo/Jon Supe Vis mer

Dersom han virkelig satser på presidentvervet har han en lang vei å gå. Først må han skaffe seg signaturene fra de folkevalgte innen utgangen av februar.

I slutten av april starter kampen om kandidaturene til presidentvalget, med første runde. De to som får flest stemmer går videre til sluttrunden i mai.

På meningsmålingene er for tiden sosialistenes Francois Hollande i tet foran president Nicolas Sarkozy. En annen kandidat er De Grønnes Eva Joly.

Hjelp til hjemløse Dersom det går galt for Cantona kan han trøste seg med at han har en annen jobb, som sportsdirektør for det amerikanske fotballaget New York Cosmos.

Dessuten skriver Liberation at Cantonas brev i seg selv kan være en finte, at det ikke nødvendigvis er han selv som skal prøve seg i president-racet.

Avisa skriver Cantonas hovedmål med brevet til ordførerne er å sikre hjelp til hjemløse i Frankrike.

TEATER: Eric Cantona posterte utenfor Phenix-teatere i Valenciennes, han spilte i stykket "Ubu enchaine". Foto: AFP/FRANCOIS LO PRESTI
TEATER: Eric Cantona posterte utenfor Phenix-teatere i Valenciennes, han spilte i stykket "Ubu enchaine". Foto: AFP/FRANCOIS LO PRESTI Vis mer