Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Capello gir dommerkranglende Terry advarende pekefinger

Krever respekt og disiplin.

• Frankrike-England direkte

(Dagbladet.no): Det er høyst tvilsomt om Fabio Capello har Graham Polls selvbiografi som nattbordslektyre.

Enda mer tvilsomt er det om den pensjonerte dommerens memoarer har dannet grunnlaget for Capellos avgjørelse om å strippe John Terry for «Three Lions»-armbindet.

Likevel har Terrys «fiende» nummer én blant fotballens svartkledde nå fått oppfylt ønsket om at Chelsea-midtstopperen blir fratatt kapteinsansvaret for England.

I likhet med Poll, mener Capello at Terrys oppførsel på banen ikke har vært noe eksempel til etterfølgelse for en med ambisjoner om å bekle seg en av den fotbalgale nasjonens mest respekterte roller.

- Spillerne er nødt til å fremstå som rollemodeller når de spiller for England og når de spiller for klubblagetet. En viktig del av dette handler om fair play og respekt for dommerstanden og fotballpublikummet. I så måte er vi nødt til å finne tilbake til takter vi kanskje har mistet litt, sier Capello ifølge The Guardian med dårlig skjult adresse til John Terry og opptrinnet som fant sted på White Hart Lane onsdag i påskeuka.

Svarer ikke for noen

Den italienske taktikeren vil inmidlertid ikke svar på direkte spørsmål om hvorfor John Terry er fratatt kapteinsbindet.

KRANGLETE Fabio Capello krever andre takter fra John Terry om Chelsea-kapteinen også vil ha tilbake armbindet på landslaget. Her blir han utvist mot Tottenham av sin «dommerfiende» nummer én; nå pensjonerte Graham Poll. Foto: AFP/Scanpix
KRANGLETE Fabio Capello krever andre takter fra John Terry om Chelsea-kapteinen også vil ha tilbake armbindet på landslaget. Her blir han utvist mot Tottenham av sin «dommerfiende» nummer én; nå pensjonerte Graham Poll. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg trenger ikke forklare avgjørelsene mine overfor noen, proklamerer italieneren, som heller ikke vil love at Terry får vervet tilbake igjen.

- Jeg kommer til å rotere mellom kapteiner frem til august. Da vil jeg utnevne den som skal være kaptein på permanent basis. Inntil da har John Terry en mulighet til å bli kaptein, sier Capello.

Rollemodell

Capello ønsker seg en leder på banen som også er et forbilde utenfor banen. Derfor var det mange som stusset over valget av Rio Ferdinand til kveldens privatlandskamp mot Frankrike.

Manchester United-stjernen danner sammen med Nemanja Vidic Premier Leagues kraftigste midtlås, men Ferdinand har også pådratt seg et rykte som noe uryddig utenfor treningsanleggets gjerder og Old Traffords porter.

I tillegg til å være arrangør av United-spillernes julebord som endte med skandaleoppslag sist desember, har 29-åringen blant annet også sonet en åtte måneder lang karantene for ikke å ha møtt til dopingtest høsten 2003.

I tillegg ble tilliten til Ferdinand blant United-fansen svært så tynnslitt da midtstopperen skulle forhandle om forlengelse av kontrakten i 2005.

I Fabio Capello England-regime starter derimot alle med blanke ark og tilhørende fargestifter.

- Fortid er fortid. Etter hva jeg har sett i de kampene jeg har sett Ferdinand spille, og i løpet av de fem dagene jeg har hatt ham på trening, har jeg sett en svært så profesjonell spiller i ham. Jeg tror han kan bli en veldig god kaptein for England. Jeg vet at han har vært utestengt, men det tilhører fortiden, understreker den engelske landslagssjefen.

En drøm

Ferdinand selv er naturlig nok beæret over tilliten Capello nå viser ham.

- Det å ha kapteinsansvaret for landet mitt, er meg den største ære og en drøm som blir virkelighet. Selvfølgelig er det også ubeskrivelig stort å vinne titler som fotballspiller, men for å være ærlig lar det seg ikke sammenligne. Dette er en stor ære i seg selv, forklarer Ferdinand ifølge Sky Sports. Han forsikrer samtidig om at han kommer til å utføre plikten med samme stolthet som sine forgjengere.

Ferdinand skjønner at spørsmålene som dukker opp i kjølvannet av utnevnelsen, men er samtidig klar med et svar til kritikerne.

- Det enkleste er å si at fortid er fortid. Folk modnes og kommer seg videre i livene sine, tar ansvar og blir bedre mennesker etter å ha vært igjennom slike vanskelige situasjoner. Hvis noen begår feil i livet; lukker man da døren for godt? spør den ferske landslagskapteinen retorisk før han svarer selv.

- Jeg tror ikke det er rett måte å gjøre det på, og jeg er sikker på at Capello ikke har tatt fortiden i betraktning i sitt valg.

Keane er forbildet

Mens Capello trekker frem viktigheten av at kandidatene til kapteinsjobben må være rollemodeller, letter Ferdinand på sløret om hvem han ser som idealbildet av en hærfører ute på det grønne rektangelet.

- Roy Keane var en fantastisk kaptein. Han var alltid den som gikk foran med et godt eksempel og aldri leverte dårlige kamper. Uke etter uke leverte han prestasjoner til en sjuer, åtter eller nier på kampbørsen, sier Ferdinand før han fortsetter å rose sin gamle kaptein i Manchester United.

- Keane var en mann blant menn, og hvis spørsmål ble reist og svar var påkrevd, var han alltid den første eller andre til å svare. Han er et Manchester United-symbol og en stor kapteinstype.

NY KAPTEIN: Rio Ferdinand er Capellos valg som landskaptein under kveldens kamp mot Frankrike.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media