Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cardiff fra Wales kan representere England

Kan få frikort til UEFA-cupen dersom de vinner på Wembley.

UEFA vurderer å gi Cardiff frikort inn i neste sesongs UEFA-cup dersom waliserne slår Portsmouth i den engelske FA-cupfinalen 17. mai.

FA (det engelske fotballforbundet) sine regler åpner kun for at engelske lag får kvalifisere seg, selv om flere walisiske lag deltar i FA-cupen.

Etter statuttene må Cardiff kvalifisere for europacupspill via den walisiske fotballcupen.

UEFA-president Michel Platini har engasjert seg i Cardiffs spesielle sak. Nå åpner det europeiske fotballforbundet for å gi Dave Jones\' menn frikort.

- Vår president har bedt eksekutivkomiteen se på muligheten for å utstede et frikort, sier UEFAs talsmann William Gaillard til BBC.

«The Bluebirds» sikret seg finalespill etter søndagens 1-0-seier over Barnsley. Joe Ledley scoret målet som gjør Cardiff klar for FA-cupfinale for første gang siden 1927 da laget slo Arsenal 1-0.

- Fra vårt ståsted vil det være trist om vinneren i FA-cupen ikke kan delta i Europa, sier Gaillard.Rettslig tvist

UEFA vil ikke bestemme seg før etter at finalen er spilt. Dermed kan Cardiff risikere å juble over triumf, men uten å vite om de er klare for UEFA-cupen.

KLARE FOR WEMBLEY: Mellom 2001 og 2006 ble FA-cupfinalen spilt på Millennium Stadium i Cardiff. I år går finalen på Wembley i London, men Cardiff er likevel representert. City møter Portsmouth i finalen. Foto: TOM HEVEZI/AP/SCANPIX
KLARE FOR WEMBLEY: Mellom 2001 og 2006 ble FA-cupfinalen spilt på Millennium Stadium i Cardiff. I år går finalen på Wembley i London, men Cardiff er likevel representert. City møter Portsmouth i finalen. Foto: TOM HEVEZI/AP/SCANPIX Vis mer

FA åpner også for å la Cardiff delta, men da må det skje på bekostning av et annet engelsk lag. Ironisk nok kan det bli Portsmouth som blir ofret. Harry Redknapps lag kjemper om UEFA-cupplass i ligaen.

- FA vurderer sine regler for kvalifisering til europacupen knyttet til vinneren av FA-cupen. Historisk har FA ment at de walisiske lagene ikke kvalifiserer seg selv om de vinner FA-cupen. Dette spørsmålet har ikke vært oppe på noen år, men nå er det en anledning til å se på spørsmålet. Ingen avgjørelse er tatt med tanke på årets finale, het det i en uttalelse fra engelske FA før helgens semifinaler.

Englands fotballforbund har tatt kontakt med det walisiske forbundet. I tillegg har Cardiff-direktør Peter Risdale antydet at de vil utfordre de gjeldende reglene for europacupspill. Alle parter håper å unngå en mulig rettslig tvist.

Cardiff spiller i mesterskapsserien i England (nivå to). I 1924 ble de nummer to i toppserien, slått kun av ligamester Huddersfield som hadde bedre målkvote.
Ikke unike
Som vinner av den walisiske fotballcupen i 1966/67 fikk Cardiff delta i cupvinnercupen i 1967/68. De røk ut i semifinalen etter 1-1 og 2-3 (sammenlagt 3-4) mot Hamburg.

Andre walisiske lag som har spilt i engelsk liga er Swansea, Wrexham, Newport, Merthyr Tydfil og Colwyn Bay.

Cardiffs skjebne er ikke unik. UEFA har tillatt en rekke lag som spiller i «feil land» å delta i europacupene.

Eksempler er Monaco som spiller i fransk 1. divisjon, Vaduz (Liechtenstein) som spiller i den sveitsiske serien, TNS har representert Wales i UEFA-cupen selv om de spiller sine kamper i England, mens Derry City spiller sine kamper i Nord-Irland, men i europacupen har de vært på den irske kvoten.

Siden Alan Durban ga seg som manager i 1986 har Cardiff kun hatt én walisisk manager (Terry Yorath 1994-1995). De øvrige 14 managerne har vært enten engelske eller skotske.

(NTB)

image: Cardiff fra Wales kan representere England
UT I EUROPA? Joe Ledley scoret semifinalens eneste mål. Gjentar han bedriften på Wembley, kan Cardiff få spille UEFA-cup neste sesong - for England. Selv om laget er fra Wales, kan de få tillatelse til å representere England.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media