- Cardiff har ikke vært i nærheten. Solskjær har feilet

- Fikk bygge eget lag.

FERDIG I WALES: Ole Gunnar Solskjærs dager i Cardiff synes talte. - En ripe i lakken, sier Claus Lundekvam. Foto: Benjamin A. Ward
FERDIG I WALES: Ole Gunnar Solskjærs dager i Cardiff synes talte. - En ripe i lakken, sier Claus Lundekvam. Foto: Benjamin A. WardVis mer

(Dagbladet:) - Hvis nyheten stemmer er det synd for Ole Gunnar Solskjær, synd for Cardiff, synd for Mats Møller Dæhli - og synd for norsk fotball, sier Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen.

Få norske journalister har fulgt Ole Gunnar Solskjærs Cardiff-periode tettere enn Pedersen. Ut fra resultatene - nedrykket i mai er etterfulgt av to seirer, to uavgjort, tre tap og 17. plass etter én måned med Championship-fotball - er det ingen grunn til å være overrasket dersom Solskjærs dager nå er talte, mener Pedersen.

- Det er en brutal bransje. Resultatene avgjør, og Ole Gunnar Solskjær har ikke fått resultater. Denne sesongen begynte bra, laget så ålreit ut, men de har ikke vært i nærheten de siste ukene. Og dermed skjer det med Ole Gunnar, som med de tre andre norske trenerne som har prøvd seg i England: Han feiler.

Fått bygge eget lag Norske fotballederes rykte ute i Europa blir ikke bedre av at ingen får det til, fastslår Pedersen.

- Av dem som har prøvd seg i England, har ingen holdt ut lenger enn Drillo - og selv han fikk ikke en hel sesong. Kanskje trenerne våre ikke skjønner mekanismene. Selv trodde jeg nettopp Solskjær skulle lykkes, for han hadde kunnskapen og forutsetningene som ingen andre. Det var også en vinn-vinn-situasjon for ham å komme til Cardiff, mener Pedersen, og fortsetter:

- Fordi han tok over en skakkjørt klubb, hvor eieren ville la ham få tid til å bygge sitt eget lag. Berget de i Premier League, var det flott, men et nedrykk var også til å leve med. I sommer ville Solskjær bygge sitt eget lag, og det har han gjort også. Likevel har han ikke fått resultater, sier Pedersen.

Urolig for Dæhli Det neste store spørsmålet som bør oppta norske fotballentusiaster nå, påpeker Dagbladet-journalisten, er hva som skjer med Mats Møller Dæhli.

- Hvis Tony Pulis kommer inn, som er langpasningens mor og far, blir jeg lei meg på Mats sine vegne. Da vil han aldri få ballen i beina. Tony Pulis er det verste som kan skje ham, sier Pedersen.

KRITISK: Morten Pedersen frykter hva Tony Pulis kan finne på med Mats Møller Dæhli. Foto: Hans A. Vedlog
KRITISK: Morten Pedersen frykter hva Tony Pulis kan finne på med Mats Møller Dæhli. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

- Noen av de langpasningene som ble slått mens Pulis var manager i Stoke, har ennå ikke landet. Både Peter Crouch og John Carew går fortsatt rundt og venter på en ball de skal heade i mål.

Overrasket Lundekvam Premier League-ekspert i TV 2, Claus Lundekvam, er overrasket over nyhetene fra England:

- Selv om de har fått noen tap, og er inne i en litt dårlig periode, så er jeg tilhenger av at manageren får satt sitt preg på klubben, at han får tid, og får satt seg inn i systemet. Å bygge et lag er ikke gjort over natten, og etter et nedrykk må du bruke ekstra tid på å tilpasse deg, og skape ny tropp for å overleve nettopp den divisjonen. Jeg er overrasket dersom Ole Gunnar ikke får den tida, sier Solskjærs gamle landslagskollega.

- Hva tror du om Dæhlis skjebne nå?

- I utgangspunktet er det ikke heldig at mentoren hans forsvinner. Men Mats Møller Dæhli har så gode kvaliteter at han vil få spille uansett hvem som er hans manager, mener Lundekvam.

- Uheldig for norsk fotball - Hva gjør dette med ryktet til norske trenere - fortsatt har ingen overlevd ett år i England?

- Jeg har lyst til å si at det er tilfeldigheter, at de har vært uheldige, at de har kommet i klammeri med klubbledelse eller at de ikke er blitt akseptert av supporterne. Det er vanskelig for meg å gi et klart svar, jeg vet ikke nok om bakgrunnen i alle sakene. Men for norsk fotball og norske trenere, er det uheldig.

- Kan Ole Gunnar Solskjær få en ny jobb i England etter dette?

- Ja, det tror jeg han kan. Han får en liten ripe i lakken, men når du ser hvor mange som får jobb etter jobb, så tror jeg det vil være mulig også for ham å få en ny rolle, sier Lundekvam.

OVERRASKET: Claus Lundekvam hadde trodd Ole Gunnar Solskjær skulle få bedre tid. Foto: Bjørn Langsem
OVERRASKET: Claus Lundekvam hadde trodd Ole Gunnar Solskjær skulle få bedre tid. Foto: Bjørn Langsem Vis mer