Carew: - Vil bare være en av gutta

John Carew er Norges største fotballstjerne. Og akkurat nå føler han at stemninga på landslaget løfter ham ti prosent som fotballspiller.

PALERMO (Dagbladet): Kampen mot Italia er bare Carews andre under Hareide. Men allerede er han preget av det nye regimet.

For ett år siden forlot han landslaget med et skammens stempel etter slagene mot John Arne Riise i Drammen. Carew var i åpen konflikt med Nils Johan Semb, og vendte ryggen til landslagsspill. Nå er tonen en annen.

-  Jeg merker enorm stor forskjell i stemninga på laget. Det er en voldsom positivisme i og rundt laget. Og jeg føler faktisk at det er med på å heve meg ti prosent, i forhold til innstilling og «go» i laget, sier Carew.

-  Sist jeg var med var det mye negativitet i og rundt laget. Og det førte ofte til at vi kom under i kamper, selv om vi hadde overtaket. Så spredte det seg frustrasjon.

-  Mye dumt

Men rett skal være rett. Carew framstår selv som langt mer ydmyk enn i slutten av Semb-perioden. Han står ikke direkte fram og angrer offentlig på ting han har sagt og gjort. Men John Carew anno 2004 er en mykere utgave enn det vi har sett før.

-  Får du ofte høre at folk synes du er arrogant?

-  Hva folk synes om meg, kan ikke jeg styre. Det viktigste er at mine nærmeste kjenner meg, og vet hvem jeg er.

Men han forstår at folk flest har en mening om John Carew.

-  Alle gjør feil når de er yngre. Jeg er fortsatt bare 24 år, men har opplevd veldig mye. Og jeg har sikkert sagt mye dumt, hø-hø, ler han på sin karakteristiske måte, før han legger til.

-  I likhet med mange andre.

-  En av gutta

Det viktigste for Carew er at han får være seg selv. Og da er han helst bare en av gutta. Åge Hareide sa seinest i går at han ikke har plass til stjerner og folk med nykker på landslaget. Og når Hareide sier det, så tenker alle på John Carew. Sånn er det bare. Det vet han også selv. Men for Carew er spørsmålet mer hvordan man er, og oppfører seg, som stjerne.

-  Det er klart det er lov å være stjerne i det norske landslaget. Men når jeg er her, så vil jeg bare være en av gutta, sier han.

-  Jeg er veldig bevisst på den rollen jeg har i laget. Mulig at jeg er en stjerne for publikum og media. Men hvilken klubb du spiller på, hvor mye du tjener, hvor kjent du er, det spiller ingen rolle når man kommer på landslaget. Ingen er viktigere enn andre her. Heller ikke jeg. Vi er her for hverandre.

Vil prestere

Carew vil heller prøve å bruke sin «stjernestatus» til noe positivt.

Carew har i det siste påpekt at han fortsatt har mye å bevise som landslagsspiller. Og det plager ham tydelig litt.

-  Jeg har hatt suksess både i Rosenborg, Valencia og Roma som klubbspiller. Men i samme periode har landslaget slitt, og ikke vært like bra. Jeg håper virkelig jeg kan bidra til at vi gjør det bra, og at jeg kan prestere jevnt på et høyt nivå for landet mitt.

STASELIG KAR: Med diamanter i ørene og på henda og med landslaget nye dresskode, var det en riktig staselig John Carew som ankom Palermo i går. Men dette er han da også vant med fra spansk og italiensk proffliv.
BARE EN AV GUTTA: - Jeg håper virkelig jeg kan bidra til at Norge gjør det bra, sier John Carew som helst bare vil være en av gutta.