- Carew er framtida

SAS-HOTELLET (Dagbladet): - Vi mangler fart, vi mangler dribleferdigheter og vi mangler den nøyaktigheten som skiller suksess fra fiasko, sier Nils Johan Semb. Hørt den før, folkens?

Selvfølgelig har du hørt den før. Med ett unntak er Norge fortsatt der de var etter EM-tristessen i Nederland og Belgia.

- John Carew er den tilveksten vi har fått, sier Nils Johan Semb til Dagbladet. - Han er en type som kan skape ting på egen hånd. Men også John har mangler - han må bli flinkere på samhandlingsbiten.

- I tillegg må han bli smartere i bevegelsene sine.

For snart ett år siden - på et hotell i Amsterdam noen timer før EM-finalen - evaluerte Nils Johan Semb den norske fotballtilstanden for Dagbladet. På SAS-hotellet i går morges gjorde han nok en gang opp status. Og mens vi satt og så en 14 minutters redigert fagvideo til Sembs kommentarer fra lørdagens VM-kamp i Kiev, var det en tanke som slo meg:

Det er hakk i plata.

Og:

Hakket er enda større enn det var etter Frankrike-VM i 1998.

Konklusjonen fra 1998 og 2000 - som nå - er følgende:

Norge er (igjen) bra defensive, nesten prikkfrie, men vi har mye å gå på offensivt.

Så med andre Semb-ord:

- Det ligger et potensial der.

Som alltid.

Lørdag spilte Petter Rudi sin første landskamp etter 21 måneder utenfor laget. Slik han opplever det, var vi bedre før.

- Spillemessig er det ikke store forskjellen, sier han til Dagbladet.

Men:

- I de kvalikene Norge har spilt før har vi gjort gode kamper som lag, hatt trøkk i overgangene og skapt sjanser.

Og:

- Vi hadde ikke de egenskapene man snakker om da heller.

- Og det betyr?

- At Norge er avhengig av å gjøre det som lag, sier Petter Rudi.

De tre suksessfaktorene

Men suksess i internasjonal fotball handler om mer enn det kollektive. Den tida er forbi da du kunne organisere deg til et EM- eller VM-sluttspill.

For alle er organiserte nå, og alle lag på et visst nivå er kompakte enheter som jobber samlet og strukturert.

Dermed blir det stjernene - de spillerne som kan gjøre noe på egen hånd i et gitt og avgjørende øyeblikk - som utgjør forskjellen.

- Det er tre ting som er avgjørende, sier Nils Johan Semb.

- Gode berøringer, riktige bevegelser og evnen til å bryte gjennom én mot én. Og det var det som var problemet vårt i Kiev - vi klarte ikke å kjøre de mange gode overgangsmulighetene vi fikk gjennom det gode forsvarspillet. Vi mangler fart og dribleferdigheter til å bryte helt igjennom.

- Hvilket betyr at vi trenger nye spillere?

- Ja, men hvem da? Vi må jo ha et ståsted. Og derfor må jeg til enhver tid ta ut de beste. Klarer vi å få opp én spiller til som besitter disse ferdighetene er vi et stykke på vei, sier Nils Johan Semb.

Nye lærebøker

Den norske fotballskolen har i lengre tid terpet på å skape ubalanse i motstanderens forsvar gjennom Drillos breakdown-terminologi og to mot én-situasjoner. I dag snakker man altså mest om én mot én. Men dette er ikke absolutt, og i hvert fall ikke for Nils Johan Semb.

- Det er ikke et enten eller, sier han.

- Det er et både - og.

Nils Johan Semb ser per i dag ingen 17- 18-åringer som har det han ønsker seg.

Det han vet, er at de kan stimuleres til å utvikle det. Men det finnes én med fullt utviklede kvaliteter. Bare han ønsker å bruke dem.

- Jan Derek Sørensen er et godt eksempel, sier Nils Johan Semb. - Det holder å vise til det han gjorde for Rosenborg i Champions League. Han kan ta med seg ballen, sette fart og gå forbi en motstander på egen hånd.

- Alle lag trenger folk som kan gjøre ting aleine.

MOT TOPPEN: Det eneste skrittet framover for norsk fotball de siste par åra er, ifølge Nils Johan Semb, John Carew.
NEDE: Nils Johan Semb sliter. Og vet det.
Petter Rudi.