I LEKENT HUMØR: John Carew er fit for fight mot Kypros i kveld, og starter høyst sannsynlig som enslig spiss på bekostning av Moa. Men han legger ikke skjul på at målsnittet hans på landslaget de siste årene ikke holder mål. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
I LEKENT HUMØR: John Carew er fit for fight mot Kypros i kveld, og starter høyst sannsynlig som enslig spiss på bekostning av Moa. Men han legger ikke skjul på at målsnittet hans på landslaget de siste årene ikke holder mål. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Carew finner trøst i Ronaldo og Rooney

- Men jeg kan ikke unnskylde meg, sier han om scoringssvikten.

||| • Fotballstudio kl. 20: Kypros - Norge

NICOSIA (Dagbladet): Om ikke Drillo drar en gigantisk overraskelse opp av hatten starter John Carew som enslig spiss for Norge i kveld.

Mangelen på landslagmål har imidlertid begynt å bli påfallende, og skal man bruke vår egen «Folkets landslag»-kåring som indikator begynner tålmodigheten med Carew å bli tynnslitt: Av over 8000 innsendte lag er Moa nesten dobbelt så populær som Aston Villa-spissen.

I forrige VM-kvalik endte han uten en eneste nettkjenning, og fasiten med flagget på brystet de siste tre åra viser fattige to scoringer - begge i treningskamper.

Komisk VM-scoring På klubblaget har det vært en ganske annen historie. Riktignok venter han fortsatt på sesongens første scoring, men i den foregående noterte han småpene 17 mål totalt.

Carew selv har ingen god forklaring på hvorfor forskjellen er såpass stor - men han minner om at det er større spillere enn ham selv som sliter med det samme problemet.

- Uten sammenligning for øvrig har ikke Cristiano Ronaldo scoret for Portugal på to år, om du ser bort fra den komiske scoringen i VM. Og Rooney scorer heller ikke, også det uten sammenligning for øvrig. Det kan man sikkert spørre dem om, som scorer enda mer enn meg på klubblaget, hvorfor de ikke scorer på landslaget. Jeg skulle ønske jeg kunne tatt med det gode målsnittet fra Villa til Norge, da hadde det blitt mange og viktige mål her også, sier Carew til Dagbladet.

- Ikke bra nok
I rettferdighetens navn var Rooney toppscorer i gruppa med ni mål i VM-kvaliken, selv om han senere leverte et begredelig og målløst VM. Og han scoret også i kvalikkampen mot Sveits i forrige måned.

STJERNETRØST: Carew minner om at det er bedre spillere enn ham selv som sliter med målformen på landslaget. Foto:  AFP PHOTO / FILES / PAUL ELLIS / CARL DE SOUZA / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
STJERNETRØST: Carew minner om at det er bedre spillere enn ham selv som sliter med målformen på landslaget. Foto: AFP PHOTO / FILES / PAUL ELLIS / CARL DE SOUZA / PIERRE-PHILIPPE MARCOU Vis mer

Carew sier han har vært med for lenge til å la seg plage av den manglende uttellingen for Norge. Men på spørsmål om det er vanskeligere å spille spiss for landslaget, og om han får for liten støtte, lar han være å søke bortforklaringer.

- Man får kanskje ikke like mange store sjanser, men det er ikke noen unnskyldning. Jeg kan ikke stå her og unnskylde meg. Jeg bør score oftere, i likhet med noen spillere fra andre land, som i utgangspunktet er veldig gode klubbspillere og bedre enn meg. Jeg kunne ønske jeg kunne svare på hvorfor det er sånn, sier Carew.

Og trekker fram en tysker som eksempel på det motsatte: Altså en som sliter på klubblaget, men blomstrer for landslaget.

- Klose scoret vel to mål for Bayern München hele sesongen, og så ble han en av toppscorerne i VM. Men som sagt: Det er ingen unnskyldninger, målstatistikken min de siste årene har ikke vært god nok. Jeg kan ikke gjøre annet å gjøre de samme tingene som alltid har fungert, og som har fungert på det høyeste nivået i verden - Premier League og England.

Føler seg pigg
Heller ikke landslagssjef Egil «Drillo» Olsen blir klok på hvorfor kraftspissen strever med å få ballen i mål på landslaget. Siste Carew-scoring kom 11. november i fjor, på straffespark mot Sveits.

- Jeg har ikke noen god forklaring på det. Det kan jo ligge en del tilfeldigheter der, men for meg er det samme hvem som scorer målene.

- Er det vanskelig å spille spiss for Norge?

- Det vet jeg ikke. Vanskelig å svare på, svarer landslagssjefen.

Carew er i hvert fall friskmeldt til kveldens kamp mot Kypros, tross de mange problemene med knær og rygg.

- Ut fra forutsetningene føler jeg meg veldig godt forberedt. Den gode stemningen fra de første to kampene har vi tatt med oss hit. Vi har liksom den gode følelsen på at vi skal komme ut av kampen med tre poeng, sier han.

- Noen tar seieren på forskudd
Samtidig mener han å ha registrert en litt i overkant seierssikker stemning, ikke nødvendigvis blant spillerne, men blant omgivelsene rundt laget.

- Vi møter et godt lag, bedre enn mange tror. De har slått Bulgaria 4-1 her og andre lag som i utgangspunktet er like gode som oss. Dette blir ikke noen walkover, men jeg ser at noen nesten tar seieren på forskudd.

- Hvem sikter du til da?

- Jeg merker bare på omgivelsene at dette er folk nesten sikre på at vi skal vinne uten problemer. Skal vi til sluttspill bør vi vinne, men det blir ikke noen lett oppgave. Vi må dempe optimismen litt. Vi så da de spilte mot Portugal hvordan de linker opp, de er et spillende lag og kommer nok til å ha ballen mer enn oss. Vi må ta dem på det vi er gode på. Har vi samme innstilling som mot Portugal er det store muligheter for å vinne, sier Carew til Dagbladet.

HAR INGEN FORKLARINGER: Drillo har ingen formening om hvorfor Carew er langt giftigere for klubblag enn landslag. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
HAR INGEN FORKLARINGER: Drillo har ingen formening om hvorfor Carew er langt giftigere for klubblag enn landslag. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Det kan fort bli en ny brytekamp for Carew, som etter all sannsynlighet blir Norges oppspillspunkt og mannen som må holde på ballen til resten av laget kommer etter.

- Det har vært en av styrkene mine: Å holde på ballen og klare meg på egenhånd med styrken og farta. Jeg tror det er viktig for de fleste lag med sånne type spillere, så får vi se hvem som spiller, sier Carew med et smil.

Trolig vel vitende om at det er ham selv.