Carew har hørt om to av skottene

- På 70-tallet var de heltene våre, forteller Arne Larsen Økland.

(Dagbladet.no): Når skottene benker seg foran TV-skjermene i kveld, er det vel vitende om at siste rest av VM-håpet kan dø. Norge er favoritter på Ullevaal i kveld.

- Vi ønsker ikke å skade noen, men vi vil ha mål og om det betyr døden for Skottland i gruppa, så får det heller være, sier John Carew til Glasgow Daily Record.

- Av de skotske spilleren har jeg bare hørt om Darren Fletcher fordi han spiller i Manchester United, og nå har jeg selvfølgelig hørt om Kenny Miller. Han hadde en veldig god kamp mot Skottland og ga Nesta mange problemer.

- Sjokk å tape for Norge

Avisa The Scotsman (krever gratis registrering) skriver at det er «lattervekkende» å tenke seg at en storspiller som John Carew skulle få stjerner i øynene av verdige, men ikke spesielt glamorøse motstandere som Andy Webster og Nigel Quashie.

Men slik har det ikke alltid vært. En gang ville det vært et sjokk for Skottland å reise til Skandinavia og tape en landskamp i fotball. Særlig i Norge, skriver The Scotsman.

- Det ville såvisst ikke være et sjokk nå. Og det var ikke fordi Skottland var et så godt lag på den tida. Det var fordi skandinaviske lag var så svake, sier den tidligere Manchester United-forsvareren Gordon McQueen.

0-4 på Ullevaal

70-TALLSHELT: Arne Larsen Økland var blant Norges beste spillere på slutten av 70- og starten av 80-tallet. Likevel husker han at skottene var helter for ham og landslagskameratene på 70-tallet. Arkivfoto: Scanpix
70-TALLSHELT: Arne Larsen Økland var blant Norges beste spillere på slutten av 70- og starten av 80-tallet. Likevel husker han at skottene var helter for ham og landslagskameratene på 70-tallet. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Han husker fortsatt 7. juni 1979, da han fastsatte sluttresultatet til 0-4 på Ullevaal stadion. Det var klasseforskjell på lagene.

Lagkaptein Archie Gemmill og John Robertson hadde nettopp vunnet europacupen med Nottingham Forest. Kenny Dalglish avgjorde europacupfinalen for Liverpool to sesonger tidligere. De fleste norske spillerne var kun amatører. Bare Roger Albertsen (Den Haag) og Hallvar Thoresen (FC Twente) spilte profesjonell fotball.

- Noen av de skotske spillerne var trolig heltene til nordmennene, sier McQueen.

- Det er ikke tilfellet nå. Nå har de store stjerner og fantastiske spillere, sier han.

Arne Larsen Økland spilte hele 0-4-kampen i det norske angrepet.

- Gjorde jeg? Det må jeg ha fortrengt. Det var vel heller ingen særlig minneverdig forestilling, sier Økland til Dagbladet.no.

Han husker langt bedre oppgjøret på Hampden Park fra oktober året før.

- Da ledet vi 2-1 til det var åtte minutter igjen, forteller han.

McQueen på ryggen

Økland var 24 år gammel, og hadde debutert på landslaget tidligere på året. På Hampden Park headet han Norge i ledelsen 2-1.

- Det var et innlegg fra Svein Mathiesen fra høyresida. Jeg stupte fram og headet den i mål med Gordon McQueen på ryggen, minnes han.

Han gir McQueen rett i at skottene var helter for de norske gutta.

- Dette var jo en tid der vi satt hver lørdag og så tippekampen. Og det var også en annen epoke for skotsk fotball. Disse spillerne var jo stjerner i engelsk liga. I dag må jeg virkelig tenke meg om for å komme på skotske spillere, og jeg regner meg som over middels oppdatert på internasjonal fotball, sier Økland.

Økland vil ikke kaste seg ut i tipping av resultat i kveld. Men han tror ikke det blir lett match for Norge.

- Jeg føler det er noe på gang i det skotske laget under Walter Smith. Under Berti Vogts var det full kulturkollisjon. Jeg har jo et håp om seier, men jeg tror det blir jevnt i kveld, sier Arne Larsen Økland.

NYE TIDER: Sveisen er ikke eneste forskjell på dagens landslag og Norge på 70-tallet. Nå kan John Carew navnet på to skotter.
DISSE HAR JOHN HØR OM: Kenny Miller (t.v.) og Darren Fletcher.