Carew kan få pris for antirasisme

John Carew er en av tre nominerte til fotballens årlige antirasisme-pris, som skal deles ut i Oslo søndag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«John Carew har benyttet sin posisjon til å ta til motmæle og få bevissthet rundt problemet med rasisme i fotballen,» heter det blant annet i juryens begrunnelse for nominasjonen.

For tredje år på rad skal Gi rasisme rødt kort-prisen tildeles en spiller som har gjort en markant innsats mot rasisme. Tidligere vinnere er Simon Mesfin og Andreas Aas Thorud. De to øvrige nominerte til årets pris i tillegg til Carew er fotballspillerne Kai Erik Moen fra Raufoss og Kai Olav Ryen fra Kongsvinger.

Kampanjen Gi rasisme rødt kort, som drives i regi av spillerorganisasjonen NISO og Norsk Folkehjelp, innstiller selv tre kandidater til prisen.

Frontfigur

John Carew har vært en frontfigur i kampanjen i snart seks år. Han signerer villig effekter så barn og unge får et antirasistisk minne med seg, og stiller opp på kampanjens CD-covere og plakater.

«John Carew har i hele sin fotballkarriere vært en av de sterkeste og tydeligste profilene i kampen mot rasisme. Han har selv følt dette på kroppen både i klubbkamper nasjonalt og internasjonalt, og i landskamper,», skriver juryen videre i sin begrunnelse.

Aktiv i nærmiljøet

Kai Erik Moen har vært med og gitt rasisme rødt kort sammen med sine lagkamerater i Raufoss de siste fem årene. I år stilte han villig opp da rødt kort aksjonen arrangerte skolekonkurranse i Oppland sammen med Raufoss Fotball og Oppland Arbeiderblad.

Da det var tid for besøk på skolen hjemme i Fagernes, synes Kai Erik det var viktig å nå ut til flest mulig elever med dette budskapet, og tok initiativ til å inkludere to skoler til på veien til Fagernes. Med lagkamerater fra åtte forskjellige nasjonaliteter vet Kai Erik at det er folks egenskaper og holdninger som betyr noe, ikke hudfarge.

Bærebjelke

Skolekonkurransen i Kongsvinger i 2005 var et omfattende arrangement. Kai Olav Ryen var sentral i planleggingen og gjennomføringen. Han arrangerte orienteringsmøter, koordinerte skolebesøk og deltok selv aktivt på disse. «Spillere som Kai Olav Ryen representerer bærebjelken i kampanjens arbeid,» skriver juryen.

Årets prisutdeler er den tidligere kapteinen i Sunderland, Gary Bennett, som også har fortid som manager i Darlington. Bennett jobber aktivt for den britiske kampanjen Show Racism the Red Card.

Gi rasisme rødt kort-prisen, som er laget av kunstneren Ida Abotnes fra Fredrikstad, deles ut under Årets spiller-gallaen som NISO arrangerer på Grand Hotel i Oslo førstkommende søndag kveld.

 
(ANB)

NOMINERT: John Carew kan få antirasismepris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer