Carew må slite mer enn Doffen

John Carew er 13 kilo tyngre enn Kristofer Hæstad. På et gjørmete Ullevaal er det Carew og de andre tungvekterne som må slite mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jo bløtere underlaget er, desto tyngre blir det for de store gutta i den første playoff-kampen mot Tsjekkia.

Det kan førsteamanuensis i idrettsfysiologi, Truls Råstad forsikre. Han forklarer at den manglende elastisiteten i en eventuelt våt bane, vil gi tunge spillere som John Carew (88 kg) og Sigurd Rushfeldt (86 kg), en tyngre oppgave enn lette spillere som Fredrik Strömstad og Kristofer Hæstad (75 kg).

Energi fra banen

-  Vanligvis får en tung spiller igjen mye energi fra en normal bane, men når banen blir våt gir den mindre tilbake - og det blir tyngre for de tunge spillerne. Det blir også vanskeligere å stoppe og vende på en bløt bane, fordi spillerne har mindre friksjon. Også her må de tyngste spillerne jobbe hardere, presiserer Råstad, som er ansatt ved Norges idrettshøgskole.

Dette betyr da at de små og lette spillerne vil ha en noe enklere kamp foran seg. Likevel vil ikke Råstad anbefale å stille med et lett lag.

-  Når det er våt bane kan man regne med et noe annerledes spill. Det blir kanskje mye dueller, og der er de store, sterke spillerne likevel best egnet.

Frykter ikke skader

-  Spillerne vil uansett gjøre arbeidet sitt og innrette seg etter spillet, legger han til.

Norges spillestil vil antakelig også avhenge av spilleunderlaget. Ved overvann er det anledning for raskt spill og en kjapp midtbane, mens ved gjørme vil duellspill egne seg best. Dette gir rom for alle type spillere.

-  Hvis det legges opp til duellspill, må Norge uansett ha noen som kan løpe - og omvendt, sier Råstad.

Lang restitusjon

Det som er sikkert, er at et bløtt underlag vil være tyngre for alle. Og som i helgas cupfinaler, vil sannsynligvis intensiteten falle utover i kampen.

-  Det vil bli mye tyngre for spillerne, og de vil bli slitne. Vanligvis tar det tre dager å restitueres etter kamp. Når banen er våt, blir kampen mer fysisk slitsom, og det kan ta lenger tid for spillerne å restituere seg, sier Råstad.

Han kommer med en anbefaling til Åge Hareide foran returoppgjøret i Praha:

-  Er det to spillere som er like gode, er det lurt å bruke den som eventuelt ikke har spilt den første kampen - uansett om han er tung eller lett.

<!--BTEK0--> ULIKE: Stor høyde- og vektforskjell på Kristofer Hæstad (t.v) og John Carew. Minstemann vil trives best på en tung, gjørmete Ullevaal-matte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer