- Carew-pengene viktig for lokalmiljøet

Hvis de kommer. - Alfa og omega for klubben, sier lederne.

LØRENSKOG (Dagbladet.no): I Lørenskog Idrettforenings klubbhus henger det minner fra tida da John Carew benyttet de beskjedne og slitte lokalene.

Navnet hans i garderoben er pusset ut, men det var her han satt og skiftet, Lørenskogs store sønn.

- Lørenskog er jo egentlig mest kjent for kjøpesentrene sine. Og så Carew, da, smiler Kjell Eide, som er daglig leder i LIF.

Vil bygge kunstgressbane

På utsida av klubbhuset ligger to fotballbaner side ved side. En flott kunstgressbane og en gammel grusbane.

Denne siste banen er noe av det Lørenskog sårt trenger penger til. Her skal de bygge en 22-23 mål stor og ny kunstgressbane.

Under en tur rundt på den snødekte grusbanen, blir det følgende slående: Det er langt fra Rolvsrud stadion og Lørenskog til Villa Park og millionbyen Birmingham.

Like fullt er det denne veien John Carew har gått, via Oslo, Trondheim, Valencia, Roma, Istanbul og Lyon.

- VIKTIG FOR KLUBBEN: Det sier daglig leder Kjell Eide (t.v.) og styreleder Rune Østerhaug om solidaritetsmidlene Lørenskog Idrettsforening har krav på, men ikke har fått. Banen i bakgrunnen vil nyte godt av pengene, hvis de kommer. Alle foto: TRYM OUST SONSTAD/DAGBLADET.NO
- VIKTIG FOR KLUBBEN: Det sier daglig leder Kjell Eide (t.v.) og styreleder Rune Østerhaug om solidaritetsmidlene Lørenskog Idrettsforening har krav på, men ikke har fått. Banen i bakgrunnen vil nyte godt av pengene, hvis de kommer. Alle foto: TRYM OUST SONSTAD/DAGBLADET.NO Vis mer

Ved hver av disse overgangene var kjøperne automatisk forpliktet til å betale solidaritetsmidler til Rosenborg, Vålerenga og Lørenskog, klubbene som engasjerte Carew fra han var 12-23 år gammel. 

I Lørenskog var angriperen til han ble 17 år. Da gikk ferden videre til Vålerenga.

Manglende midler
- Jeg husker at jeg så ham spille fotball på en liten grusbane nær stedet hvor han og jeg bodde. Mest av alt var det vel håret hans som gjorde at jeg la merke til ham den gangen, han skilte seg nesten enda mer ut da, ler daglig leder Eide.


Som Dagbladet.no har skrevet de siste ukene
, har RBK og VIF omsider fått solidaritetspengene sine. LIF, derimot, har ikke fått én krone. Det er mer enn tre millioner kroner for lite i forhold til hva de har krav på.


- Så dere John Carew på onsdag eller? Han var kjempegod! Håpløst at målet hans ble annullert, han kunne jo fått en kjempestart.

LIFs styreleder, Rune Østerhaug, er engasjert. Han skryter av John Carew på alle mulige måter, og han er sikker på at landslagsspilleren har hjertet sitt i klubben.

Pengene han genererer, skal etter planen brukes til den nye kunstgressbanen - blant annet. Klubben kan knapt vente på den nye tumleplassen.

- På det meste må vi sette opp seks lag på samme bane for å få det til å gå rundt. Sannsynligvis er dette en av de banene i Norge det er størst press på, så vi trenger mer plass, forklarer Kjell Eide.

- Carew-pengene viktig for lokalmiljøet

Utbyggingen er tenkt startet i mai i år, før forhåpentlig ferdigstillelse neste vintersesong. Men foreløpig er ikke pengene på plass.

- Alfa og omega

- Sånn det ser ut nå, er vi avhengige av lån. Men det er jo her vi håper å bruke solidaritetsmidlene, alle Carew-pengene settes inn i et eget anleggsfond. Hvis vi får dem, da, sier Østerhaug med ettertrykk.


Hvis de får dem, ja. Problemene har vært mange. Besiktas har bevisst unnlatt å betale, Lyon skyldte på at de ikke hadde fått regning, sjøl om overføringen fullt og helt er deres ansvar.

Men etter at det har sett mørkt ut lenge, lysnet det litt fredag i forrige uke. Som en følge av en henvendelse fra Carew-agent Per A. Flod, lovte iallfall Lyon å betale.

Samtidig håper Lørenskog at Carews siste klubb, Aston Villa, skal være mer ansvarsbevisste enn de tidligere nyklubbene.


- Disse midlene betyr kjempemasse for klubben. At disse pengene faktisk kommer inn, er alfa og omega, konstaterer Østerhaug.

Lørenskog kommune står som eier av klubbens fasiliteter, men driftingen må de stort sett ta seg av sjøl.

For en av Norges største fotballklubber - med 1000 spillere og 100 lag - er ikke dette bare, bare.

- Viktig for lokalmiljøet
Én ting er at andredivisjonsklubbens talenter kan velge andre jaktmarker hvis rammene ikke er gode nok.

Atskillig verre er det hvis LIF ikke kan opprettholde bredden.


- Vi er klar over at vi har en svært viktig rolle i lokalsamfunnet. Nesten alle spillerne våre er under 20 år gamle, og medregnet foreldre, engasjerer vi kanskje 15 prosent av Lørenskogs befolkning, sier Østerhaug.

- Dessuten er jo Lørenskog en drabantby, og ungdommene her er i faresonen for det meste, tillegger Eide.

Men på grunn av den begrensende banekapasiteten får ikke klubben bidratt så mye som den ønsker.

- Dessverre har vi vært nødt til å trappe ned rekrutteringen og markedsføringen av tilbudet vårt, slik at pågangen ikke blir for stor. Det er rekrutteringen og bredden som lider hvis vi ikke får disse solidaritetsmidlene, beklager Østerhaug og Eide.


Dette er konsekvensene av at storklubbene ikke betaler det de skal. Dette er resultatet av manglende solidaritet.

Si din mening:

• Hva synes du om at storklubbene ikke viser solidaritet med små breddeklubber? Si din mening i kommentarfeltet under faktaboksen.

SLITENT: Lørenskogs klubbhus bærer preg av mye bruk. Med mer enn 100 klubber og 1000 spillere er det stor trafikk gjennom garderobedørene.
FØRSTE STOR POKAL: Men ikke den siste. Denne pokalen stammer fra Lørenskog og John Carews Norway Cup-seier i 1993.
KRETSMESTER: Lillegutt John Carew står oppført blant Lørenskogs kretsmestre anno 1991. I dag er det andre 12-åringer som kan nyte godt av pengene Carew-genererer.
TRANGT: En av de tingene daglig leder Kjell Eide (t.v.) og klubbsekretær Berit Stange ønsker seg, er et større møtelokale for klubbens mange aktører. - Totalt har vi mer enn 500 møter i året, anslår Eide.
STOR PÅGANG: Dette bildet er tatt i skoletida, men ellers er det stort sett alltid full fart på denne kunstgressbanen. - På det meste seks lag samtidig, sier daglig leder Kjell Eide. Nå vil klubben bygge en tilsvarende kunstgressbane.
GRUSES: Da Dagbladet.no besøkte Lørenskog, spredte klubben ut 19 tonn sand oppå isen og snøen - for å gjøre banen spilleklar til kveldens storinnrykk.
CAREWS KLESHENGER? På de fleste navnelappene er navnene revet bort, men flere av John Carews gamle lagkamerater har fortsatt sin knagg i Lørenskog IFs garderober.
MÅLFARLIG: 30 John Carew-mål på 30 kamper er ikke å forakte, sjøl om dette er toppscorerlista for Lørenskogs A-lag sesongen 1996.
VINNERLAGET: På bakerste rekke, langt til venstre, skimtes en kjent frisyre. Dette er Lørenskogs Norway Cup-vinnere i 1993. Sjølsagt ble de også seriemestre.