MOT KYPROS IGJEN: 8. oktober i fjor scoret John Carew for Norge sist, i kveld gjorde han det igjen. Og spissen kunne fort fått flere.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MOT KYPROS IGJEN: 8. oktober i fjor scoret John Carew for Norge sist, i kveld gjorde han det igjen. Og spissen kunne fort fått flere.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Carew snakket om seg selv i tredjeperson etter storspill

Spurtet på én stopper strekk, den andre nesten rødt kort - og scoret endelig igjen.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Kypros 3-1.

Omtrent fem minutter var spilt av kampen mellom Norge og Kypros på Ullevaal i kveld, da John Carew la ut på sitt andre kraftløp bak de kypriotiske stopperne.

Plutselig vinket stopper Georgios Pelagia mot spissen og ba om nåde - strekken var et faktum allerede.

Da kollega Georgos Merkis brukte armene som lasso for å stoppe Carew midt i andre omgang, og fikk et soleklart gult kort, var det bare enda et eksempel på at 32-åringen er i ferd med å finne tilbake til den virkelige storformen.

For Carew var god sammen med Erik Huseklepp på topp, scoret sitt første mål på nesten nøyaktig ett år, og fullførte 90 sterke minutter. Likevel går det litt skeis da Dagbladet forsøker å skryte av West Ham-spissen etter kampen:

- Du herjet med stopperne deres i dag, er det din beste landskamp på lenge?, starter vi.

- Det var en bra landskamp. Om det var den beste på lenge, det vet jeg ikke. Jeg har bare spilt et par kamper siden jeg scorte sist, og jeg spilte kjempebra mot Kypros borte. Men denne kampen var veldig mye bedre enn den jeg spilte fra start sist, og bedre enn den treningskampen vi hadde i vinter. Det føltes godt før kampen, jeg koste meg utpå der, vi hadde den selvtilliten og godfølelsen vi skulle ha. Det var en bra kveld, svarer Carew.

Det er fortsatt gøy
Men spissen er åpenbart litt lei av oppfølgingsspørsmålet.

Og snart snakker vår kanskje største aktive stjerne om seg selv i tredjeperson, da han forklarer hvorfor:

- Er det sånn at du har hatt godt av et år med litt motgang, for å finne tilbake til gnisten?

- Nei, nå må dere forstå at John Carew er 32. Motgang og å bevise og sånn, det trenger dere ikke spørre om lenger. Jeg har holdt på med dette i 15 år, og har ingen «gnist» å søke etter. Det er kun jeg som kan motivere meg selv, og jeg gjør dette kun fordi jeg syns det er gøy. Det er ikke for å bevise noe eller slå tilbake, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Ting skulle gått bedre, men jeg er veldig happy med det siste året, veldig happy. John Carew personlig har vært lykkeligere enn noen gang. Dere må legge det der fra dere, det må dere legge helt dødt, sier han.

- Men du sto her i sommer og sa at du ikke visste helt hva du skulle gjøre videre med landslaget?

- Ja, men det er overfor meg selv. Da får du høre på hva jeg sier, det er ikke for dere eller for noen andre, det er for meg selv. Du må forstå det, for jeg har sagt det ganske mange ganger. Dere kan ikke motivere meg. Jeg syns fortsatt det er gøy, og da syns jeg det er godt å ta i for å få være med.

24: Carew markerte landslagsmålantallet etter scoringen, men er usikker på om han kan nå Jørgen Juves rekord.Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
24: Carew markerte landslagsmålantallet etter scoringen, men er usikker på om han kan nå Jørgen Juves rekord.Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det er ingenting som har skjedd, det er ikke noe snakk om noen «gnist», ingenting. Jeg syns bare det fortsatt er gøy å spille, og da står jeg på litt til fordi det passer meg, sier John Carew.

Og gliser.

For tidlig for rekord
Han er åpenbart lettere til beins enn i våres, og kanskje er han litt lettere til sinns også.

Og det var nok også en lettelse å omsette flere gode sjanser i minst ett mål - som han feiret ved å vise to pluss fire fingre mot tribunen - for sine 24 landslagsfulltreffere.

24 betyr også at han passerer Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo, og er nummer fire på lista over Norges mestscorende gjennom tidene.

- Det er to venner av meg som jeg har spilt sammen med og kjenner veldig godt, så den gesten var bare litt for moro skyld. Det var til dere da vettu, og så for å erte dem litt. Litt moro må vi jo ha, sier Carew.

- Hva med å ta igjen Jørgen Juve på 33?

- Det er for tidlig å tenke på den rekorden, jeg er 32 år.  Hvis jeg har et år som det i 2007, da jeg scoret syv eller noe på et år, da er det mulig. Men da må jeg ha et sånt år hvor det bare renner inn, også, sier Carew.

Vanskelig å utelate i toppform
Spissen trives åpenbart med sin nye klubbsituasjon, og han trives med å spille for Norge. Så godt at han ikke lenger vil love bort spissplassen til noen andre.

- Det er lenge siden jeg har følt meg så bra. Jeg har fått trent veldig godt, og jobbet mye med rygg og mage for å få orden på de problemene jeg har hatt der, kroppen er lett og steget er der, det føles veldig bra, sier han.

- Jeg er i en privilegert situasjon, som ikke trenger å bevise noe etter alt jeg har gjort på banen. Likevel, jeg er 32 år, og det kreves litt ekstra av meg for at jeg skal være i toppform. Men er jeg i toppform, så blir det veldig vanskelig å velge hvem som skal spille, det er det ingen tvil om, sier Carew.