Carew vår eneste gigant

John Carew nyter som den eneste på landslaget full respekt ute i Europa. Nå er det bare 180 minutter som skiller Norge fra Fotball-VM i Tyskland neste sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

MINSK (Dagbladet): Hvis alle skader leges som de skal, og ingen nye dukker opp, tror vi Åge Hareide vil nominere 23 mann til de to playoffkampene 12. og 16. november.

I dag får vi vite hvilket lag som blir siste hinder på veien mot VM i Tyskland neste sommer. Her er gutta Dagbladet tror blir tatt ut til å forsere hinderet - og en vurdering av spillernes form:

KEEPER

Thomas Myhre:

Bunnsolid både mot Moldova og Hviterussland, tross lite spilletid i Charlton. To nuller gjør seg etter tre kamper på rad med to baklengs. Nyutnevnt kaptein som trives i rollen og tar ansvaret på alvor.

Espen Johnsen:

Ble skadd og meldte forfall foran Moldova-kampen. Har matchvinneregenskaper i vanskelige bortekamper på internasjonalt nivå, men har spilt en ujevn sesong som i beste fall gir plass på benken.

Rune Jarstein:

VERDENSKLASSE: John Carew nyter stor respekt på landslaget og hos publikum. Han nyter som den eneste full respekt ute i Europa. Foto: Arnt E. Folvik
VERDENSKLASSE: John Carew nyter stor respekt på landslaget og hos publikum. Han nyter som den eneste full respekt ute i Europa. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Har sluppet inn altfor mange mål både for Odd og på U-landslaget nå i Hviterussland. Trolig på tribunen i playoff-kampene, men med i troppen på ungdomskvote for å lære.

FORSVAR

André Bergdølmo:

Mangler de offensive løpene som skal til for å doble på kant, men i den defensive blokka Hareide legger opp til, er Bergdølmo kaldest og tryggest, og besitter rutinen som balanserer løsbikkjene på midtbanen.

Erik Hagen:

Lever opp til myten om seg sjøl som den kompromissløse jernmannen som skremmer motspillerne i bakken med såvel muskler som blikkontakt. Det blir litt for mange unødvendige frispark av det.

Brede Hangeland:

Har erobret stopperplassen med overbevisende spill i sine to første viktige landskamper i favorittrollen. Har overblikk - og rekkevidde, både i lufta og med tåspissen langs bakken.

Jon Inge Høiland:

Har naturlig vilje til offensive løp, men kommer sjelden helt fram til innlegg - selv mot svakere motstandere enn Norge møter i playoff. OK kontroll defensivt, men spiller av og til farlig upresist.

Claus Lundekvam:

2005 har ikke vært noe godt år for Lundekvam. Spiller i engelsk 1. divisjon, og på landslaget har han hatt en tendens til å gi bort et par enkle målsjanser i hver kamp.

Bård Borgersen:

Beholder plassen i troppen, men bare som alternativ til Hangeland, Hagen og Lundekvam. Har defensivt killerinstinkt nesten i klasse med Hagen, og er mer målfarlig.

John Arne Riise:

Har konsentrert seg mest om det defensive i de to siste, og det har syntes. Sikker bakover i begge kampene, men helt usynlig offensivt. En Champions League-vinner må tørre å ta enda mer ansvar hvis Norge skal til VM.

Marius Johnsen:

Har hodestyrken som spisskompetanse, og er i tillegg et alternativ på back hvis Riise skulle bli skadet. God sesong i Start, men foreløpig ikke klar for spill på høyeste internasjonale nivå.

MIDTBANE/ANGREP

Jan Gunnar Solli:

Har vist god høstform i Rosenborg. Trolig nærmest en plass på laget som høyrekant, men spiller sentralt for klubblaget - og viser internasjonalt snitt, som kan bli gunstig mot store lag.

Kristofer Hæstad:

Overbeviste stort lørdag, men Moldova er ikke playoff-kvalitet. Strålende gjennombruddssesong, men ikke like jevn som Grindheim i høst. Lav feilprosent, ekstremt rask til å forflytte seg som førsteforsvarer.

Fredrik Strømstad:

Åge Hareide kunne mot Hviterussland konstatere at lille Fredrik har kvalitetene til å være med i troppen, og at han ikke står særlig mye tilbake for Grindheim/Hæstad.

Christian Grindheim:

Debuterte i august, og spiller etter bare fem landskamper som om han hadde femti. Viser rå arbeidsvilje og blir stadig klokere i ballpresset. Dette gir ballerobringer som blir sentrale for overgangsspillet som avgjør playoffkampene.

Alex Valencia:

Viser sitt potensial i Tippeligaen, men har fortsatt til gode å prestere internasjonalt. Hareide er svak for Valencias teknikk, innleggsfot, fart og finter.

Daniel Braaten:

Har spilt godt for RBK som høyrekant, men vurderes neppe i samme rolle av Hareide i tette og marginale playoff-kamper. Har fart og individuelle ferdigheter som er gull verdt å ha i troppen.

Morten Gamst Pedersen

To gode innlegg mot Hviterussland, ett mot Moldova - men svært mange dårlige. Ikke bra defensivt, men har en stor kapasitet. Flink til å lukte kontringer.

Steffen Iversen:

Spiss-kollegene sier det er en fryd å spille med Ivers. Virker å ha funnet seg til rette i mellomrommet, sikre pasninger, sterke mottak. Får mye mer juling mot god motstand - det må han takle bedre enn mot for eksempel Italia.

John Carew:

Karantene mot Moldova og magesjuk mot Hviterussland. Likevel desidert førstevalg som spydspiss. Har farta som er påkrevd for å utnytte Iversens mellomromsspill. Nyter som den eneste full respekt ute i Europa.

Thorstein Helstad:

Har åtte mål på 20 landskamper (12 fra start). Det er meget bra. Kan fylle både spissrollen og høyrekanten om nødvendig, men framstår neppe som annet enn innbytter med Carew på plass.

Sigurd Rushfeldt:

Ingen overgangsspiller, men han er en håndfull for enhver stopper. Stor internasjonal rutine, sjelden dårlig - og vet hvor målet står.

Ole Martin Årst:

Skadet med lårstrekk nå, men bør kunne rekke playoffen. Er med som backup med sin målteft - hvis han er like god etter skaden.

Vurdert av Sindre Halkjelsvik, Lars Hojem Kvam og Esten O. Sæther

DEBUTANTEN: Vålerengas terrier Christian Grindheim har overbevist i høst.
OVERBEVISER: Brede Hangelnad har potensiale til å bli en gigant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer