PÅ ETT BRETT: Fire blad Kaas - juniorlandslagstreneren Sverre, verdensmesteren Carl, IOF-representanten Astrid og visepresidenten Dag. Alle foto: Jens O. Kløvrud
PÅ ETT BRETT: Fire blad Kaas - juniorlandslagstreneren Sverre, verdensmesteren Carl, IOF-representanten Astrid og visepresidenten Dag. Alle foto: Jens O. Kløvrud Vis mer

Carl er toppløper, mamma er pamp, pappa visepresident, og broren landslagstrener

Familien Kaas regjerer i orienteringsidretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VUKOKATTI (Dagbladet): Eldstesønnen Carl (29) ble verdensmester i 2010. I dag løper han annen etappe for Norge under verdensmesterskapet i orientering i den finske idrettsmeteropolen Vuokatti.

Etter gårsdagens sjuendeplass på mellomdistansen, skal han bidra til at Norge retter opp et flaut mesterskap - det eneste VM Norge ikke har hentet hjem noen individuell medlaje siden 1991.

Kaas på alle fronter
- Dette er selvsagt for dårlig når vi har som mål å være blant de beste, sier pappa Dag Kaas.

For de idrettsinteresserte er han mest kjent som landslagstreneren som førte langrennsjentene til verdenstoppen på 80-tallet. I dag er han en av pilarene ved Olympiatoppen, men også visepresident i orienteringsforbundet med ansvar for toppidrett.

Nå får han nok å gjøre. VM skal analyseres og en ny landslagstrener skal pekes ut etter Petter Thoresen som gir seg etter VM.

Endringer må til
- Toppidrett er ikke tilfeldig. Vi må gjøre noen endringer, sier Dag Kaas.

- Vi skal diskuteres oss fram slik at vi vet hvilke kompetanse vi er ute etter i trenerteamet. Til dette vil vi også lytte til løperne, sier han.

Da er det greit å diskutere over bordet hjemme i huset rett bak hoppet i Holmenkollen når Carl er hjemmom. For eldstegutten, sivilingeniøren som i sommer giftet seg og tok mellomnavnet Godager, er blitt en veteran i verdenstoppen. Han er verdt å lytte til.

GOD STØTTE: Carl Godager Kaas på vei ut mot første post under VM-sprinten i finske Sotkamo. En liten gjeng norske supportere gir sine heiarop. Den dagen hjalp det lite.
GOD STØTTE: Carl Godager Kaas på vei ut mot første post under VM-sprinten i finske Sotkamo. En liten gjeng norske supportere gir sine heiarop. Den dagen hjalp det lite. Vis mer

- Hjemme har vi ingen problemer med å skille rollene, men vi liker nok å diskutere idrett når vi alle er samlet, sier Carl.

Ulike meninger

For to år siden kunne det være tildels heftige diskusjoner da Carl som talsmann for den internasjonale utøvergruppa talte IOFs forslag til nytt VM-program, midt i mot.

Som visepresident i IOF og Norges representant i det internasjonale forbundets Council sto mamma Astrid brått på motsatt side av meningsgjerdet.

- Hun lytter, men om mine tanker når helt fram er ikke alltid opp til henne, sier Carl.

- Det stemmer nok at Astrid blir utfordret på en del punkter som har med IOF å gjøre. Og vi diskuterer nok også noe i forbindelse med Olympiatopp-høringen, sier Dag Kaas.

- Det blir naturlig at vi diskutere en del idrettspolitikk. Det kan vi dra nytte av alle sammen, sier mamma Astrid.

Lærer for Aserbaijan
Under VM i Finland har hun selv vært guide og lærer for Aserbaijans ferske tropp. En av IOFs mål er nemlig å nå enda flere enn de 75 medlemslandene.

IOF-ROLLE:  Astrid Waaler Kaas er visepresident i den internasjonale orienteringsforbundets Council. Under VM har hun vært guide og trener for Aserbaijan.
IOF-ROLLE: Astrid Waaler Kaas er visepresident i den internasjonale orienteringsforbundets Council. Under VM har hun vært guide og trener for Aserbaijan. Vis mer

- For oss er det viktig å bli enda større internasjonalt. Det er et ledd i målet om å bli en olymisk idrett, sier Astrid.

At det ble idett for de tre gutta Carl, Sverre og Martin oppvokst rett bak hoppet i Holmenkollen var nærmest selvsagt.

At det ble orientering var ikke like opplagt. De har vært innom ulike idretter i tur og orden - i dag er det orientering og langrenn som gjelder.

Rolle som sponsorer
- Vi har langt forholdene til rette for at gutta skal kunne drive med de de har lyst til. I 10 år var jeg fotballtrener, sier mamma Astrid som er klar i forhold til det viktigste oppgaven:

- Vår rolle har opp gjennom årene vært å være sponsor.

Carl legger ikke skjul på hva støtten hjemmefra har hatt å si på veien mot verdenstoppen.

-Opp gjennom årene har det betydd mye at mamma og pappa har vært der og backet opp på alle måter. Det gir økt motivasjon, sier Carl.

Trenerråd fra pappa
Sivilingeniøren som snart runder 30 år, har mye kunnskap om trening selv og styrer selv det meste av egentreningen.
Han kan støtte seg til broren, juniorlandslagstreneren Sverre, som har bachelorgrad i idrettsvitenskap og Mastergrad i idrettsvitenskap med fordypning i «coaching» og fysiologi.

PÅ SIDELINJA:  Dag Kaas, visepresidenten i Norges Orienteringsforbund, har nok å ta fatt i etter et mislykket VM.
PÅ SIDELINJA: Dag Kaas, visepresidenten i Norges Orienteringsforbund, har nok å ta fatt i etter et mislykket VM. Vis mer

- Jeg spør nok pappa litt, men det er mest for å få bekreftet det jeg trenger, sier Carl.

Dag Kaas som var landslagstrener i langrenn i flere suksessrike år ser på seg selv som en rådgiver ved behov, en som kan gi noen overordnede vink taktisk og fysisk. Tidligere var han mer direkte engasjert i treningsplanene.

- I den rollen var jeg trener og ikke far. Jeg er litt stolt av at det var slik gutta også sa det, sier han.

Ekstra engasjert
Han innrømmer at han kan være litt ekstra engasjert "inni seg selv" når Carl ventes til meldepostene, men har ingen problemer med å skille rollene - visepresident og far.

I dag vil han være ekstra spent - både på om sønnen gjør jobben sin på sin stafettetappe og fordi Norge sårt trenger medalje.
Reiser Petter Thoresens gjeng hjem uten en stafettmedalje eller to i dag, blir det nok å diskutere rundt bordet i Holemkollåsen.

NY SJANSE I DAG:  Carl Godager Kaas får en siste sjanse til å hente medalje for Norge på dagens stafett.
NY SJANSE I DAG: Carl Godager Kaas får en siste sjanse til å hente medalje for Norge på dagens stafett. Vis mer

Familien Klaas

Carl Godager Kaas har tilhørt verdenseliten i flere år, med VM-gull fra mellomdistansen i Trondheim som høydepunkt. O-løper på heltid, men ferdigutdannet sivilingeniør fra høyskolen i Trondheim.

Pappa Dag Kaas er visepresident i orienteringsforbundet med ansvar for landslag og toppidrett. Tidligere suksessrik landslagstrener i langrenn, damer og i dag prosjektleder og coach for Olympiatoppens "Kvinneløftet".

Mamma Astrid Waaler Kaas er visepresident i det internasjonale orienteringsforbundets (IOF) Council og dermed Norges representant i IOF. Flere år som Generalsekretær i orienteringsforbundet - nå kontorsjef ved Instituttet for lærerutdanning og skoleforskning.

Broren Sverre Waaler Kaas er juniorlandslagstrener i orientering. Sverre har bachelorgrad i idrettsvitenskap med spesialisering i trenerrollen og Mastergrad i idrettsvitenskap med fordypning i «coaching» og fysiologi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer