Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Carl Gustav, can you hear me?»

Northug dro en Lillelien og hilste til svenskekongen da han kom i mål.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det er rykket Norge elsker og utlendingene hater.

Petter Northug kom side om side med Tysklands Tobias Angerer og Sveriges Marcus Hellner inn den siste flata før hesteskosvingen, og i den siste motbakken støtet han.

Temposkiftet var så brutalt at konkurrentene straks ble liggende 15 meter bak. Og dermed fikk han muligheten til å lage et heidundrende show foran hjemmefansen på oppløpet:

Northug startet med hysjegester og tok foten av gasspedalen allerede 100 meter fra målstreken, og han avsluttet med gå sidelengs over mål for å virkelig gni inn hvem som var kongen.

Gjorde som Lillelien
Dagbladet og en hel skare pressefolk - norske og svenske - gikk sammen med Northug fra stadion og gjennom tunnelen ned mot pressesenteret halvannen time etter at stafettgullet var et faktum.

Og selv om Northug er en sitatmaskin er det sjelden han leverer så mange gullkorn på så få minutter, i hvert fall sett med norske øyne.

Expressens reporter startet med å spørre om måten han krysset streken på:

- Jeg tenkte på å ta en 360-graders snurr, sånn som Dæhlie gjorde i 1992. Men jeg hadde ikke stor nok luke, dessverre. Jeg er ikke sterk nok! Dermed blei det bare en 90-grader, svarte Northug.

Det kanskje mest kjente sportssitatet i Norge gjennom alle tider er Bjørge Lilleliens tirade da Norge slo England 2-1 på Ullevaal i 1981. «Margaret Thatcher, can you hear me? Your boys tok a hell of a beating!» var noe av det NRK-kommentatoren skrek i seiersrusen.

Dagbladets fotograf sto i målområdet da Northug kom skliende, og oppfattet følgende beskjed fra Petter til svenskekongen Carl Gustav:

«Carl Gustav, can you hear me?»

- Stemmer det at du sa det, Petter?

- He-he, kanskje det. Jeg tror dessverre det kom på TV, så vi får se, sier Petter.

- Hvor ekstra gøy blir det å gjøre det på den måten, da?

- Sverige vant i OL i fjor. De hadde tronen, og da føltes det ekstra godt å ta den tilbake når vi er på hjemmebane her i Oslo. Det er den viktigste stafetten jeg kommer til å gå i mitt liv.

- Er dette det største du har vunnet?

- Ja, helt klart. Denne stafetten vil bli husket så lenge vi lever.

- Du hysjet på publikum også, var det en reaksjon på det Alex Harvey gjorde da han vant lagsprinten?

- Ja, ikke sant? Men helt ærlig, jeg vet ikke hva som skjedde. Det bare kokte over.

- Hadde blitt skutt om jeg var svensk
- Var det mangel på respekt mot konkurrentene, det som skjedde på slutten?

- Vi ble ydmyket av svenskene på sprinten da Hellner gikk på én ski over mål. Derfor måtte vi jo ta igjen litt.

- Hvor mye morsommere blir langrennssporten med deg da?

- Jeg spiller på mitt våpen. Noen synes det er for jævlig, noen synes det er fantastisk. Sånn er det.

- Helt hypotetisk: Hvis du var svensk, og hadde feiret på den måten foran Kollen-publikummet, hva tror du hadde skjedd?

- Da hadde jeg blitt skutt, da måtte jeg gått førsteetappen i stedet, sier Petter til Dagbladet og gliser.

- For mange Hellner-uttrykk
Mange forventet at Marcus Hellner igjen kom til å gjøre et forsøk i den såkalte «Hellner-bakken», på baksida av Gratishaugen. I stedet hadde Northug full kontroll, og nærmest for moro skyld gjorde rykket han fra de andre et par meter, før han roet ned tempoet igjen.

- Det så ut som du tittet på ham og sa noe?

- Jeg sa: «Nå er vi i Hellner-bakken».

- Sa du det?

- He-he, nei, jeg gjorde ikke det. Men jeg tenkte det inni meg.

- Du rykket i Hellner-gropa i stedet?

- Ja, jeg bruker Hellner-gropa. Jeg trives best der, det er der jeg skaper fart. Det har blitt for mange Hellner-uttrykk i løypa, men det er sånn det har blitt.

Ingenting var planlagt
- Hva tenkte du da du gikk inn mot spurten?

- Det var en fantastisk følelse og et enormt trykk. Det koker. Det var sånn jeg forestilte meg at det skulle være i Kollen.

KÆM E KONGEN?:Liten tvil om hvem som skulle bæres på gullstol etter stafettgullet. Laget besto av Martin J Sundby, Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning og Petter Northug jr. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
KÆM E KONGEN?:Liten tvil om hvem som skulle bæres på gullstol etter stafettgullet. Laget besto av Martin J Sundby, Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning og Petter Northug jr. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Når det koker sånn, hva er det som gjør du hysjer?

- Det minnet meg om Sapporo, du vet ikke hva du gjør før etterpå.

- Så det var spontant og ikke planlagt?

- Du planlegger ingenting. Du er faktisk så nervøs og spent der du går, du vet at du kan knekke en stav eller gå på trynet.

- Var du sikker på seier?

- Nei, fra start av var det spennende. Da Sverige og Russland gikk sammen ut etter førsteetappen trodde jeg at de skulle jobbe sammen for å holde oss unna. Men da jeg så Martin gå i kjelleren for å holde luka så liten som mulig, og deretter Eldar klinke til på 2. etappen, fikk jeg stor inspirasjon av det. Jeg kikket på det mens jeg varmet opp, og innsatsen de gjorde ga meg ekstra vilje. Det betydde mye.

- VM har vært en drøm
- Er dette det råeste rykket du har gjort?

- Nei, jeg rykket 10 meter, og så var det cruisekontroll. Det var vanskeligere å slå deg oppi Seiser Alm, sier Northug - med adresse til Aftenpostens Erlend Nesje.

- Hvordan vil du oppsummere VM så langt?

- Det har vært en drøm til nå, å stå med to gull og to sølv etter fire øvelser. Det trodde jeg aldri skulle skje. Jeg vet hvor tøft det er, og jeg har prioritert rått for å være i form til dette, sier Northug.

HOLDT HOFF: Petter Northug hadde pressen i sin hule hånd på pressekonferansen halvannen time etter at han gikk i mål. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HOLDT HOFF: Petter Northug hadde pressen i sin hule hånd på pressekonferansen halvannen time etter at han gikk i mål. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling