Carl I. Hagen mener folkeavstemmingen om OL i Oslo er ugyldig

Dersom konseptet endres.

IKKE SOM ØNSKET: Det planlagte OL-konseptet kalt «Games in the City» er i ferd med å utvannes, i hvert fal med Oslo-øyne. Illustrasjon: Oslo2022 / Snøhetta / Cowi / MIR
IKKE SOM ØNSKET: Det planlagte OL-konseptet kalt «Games in the City» er i ferd med å utvannes, i hvert fal med Oslo-øyne. Illustrasjon: Oslo2022 / Snøhetta / Cowi / MIRVis mer

(Dagbladet): Søkerkomiteen for OL i Oslo har de siste dagene jobbet nærmest uavbrutt for å komme opp med troverdige kuttplaner for et eventuelt Oslo-OL i 2022.

Det opprinnelige konseptet «Games in the City» bygger på et kompakt arrangement i Oslo, med en prislapp for skattebetalerne beregnet til 21,7 milliarder kroner, men som Dagbladet skriver i dag, har komiteen åpnet opp for å se andre alternativer.

Det kan blant annet bety flytting av skiskyting fra Grønmo til Lillehammer og flytting av langløp på skøyter fra Valle Hovin. Skepsisen er imidlertid stor til at ikke hovedstaden skal få sårt tiltrengte nye idrettsarenaer.

Redegjorde Etter forespørsel fra Carl I. Hagen (Frp), redegjorde i ettermiddag byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), for OL-søkerkomiteens posisjon i OL-saken.

På dagens bystyremøte fulgte han opp et innlegg som ble publisert på Oslo Høyres hjemmeside mandag, der nettopp Røsland og OL-byråd Hallstein Bjercke (V) svarte på mediesakene om en mulig endring av OL-konseptet.

- Vi skal ikke foreslå noen endringer på morgendagens møte i søkerkomiteen. Vårt forslag er det denne salen (Oslo bystyre) har behandlet. Det vi skal gjøre er å synliggjøre at det finnes alternativer. Oslo kommune er ikke alene om dette, sier Røsland i dag.

Hagen ba om svar Byrådslederens standpunkt falt - ikke overraskende - Frp's gruppeleder Carl i Hagen tungt for brystet. Det var nettopp Hagen og Frp som sikret folkeavstemningen i Oslo for å søke om statsgaranti.

Der ble flertall i hovedstaden sikret med 53,5 prosent ja.

Hagen gjør det klart at et OL-konsept som strippes for sentrale øvelser og anlegg i Oslo, er noe annet enn det Oslo-folket tok stilling til under folkeavstemningen sist høst.

- Folkeavstemmingen dreide seg om «Games in the City». Dersom en behandling i stortinget og regjeringen endrer temaet for folkeavstemmingen, så er vi ikke lenger forpliktet av den, sier Hagen, i likhet med hva han antydet i Dagbladet i dag.

SATTE KRAV: Carl I. Hagen sa på dagens bystyremøte at folkeavstemmingen i Oslo i fjor rundt OL, er ugyldig dersom konseptet endres for mye. Her fra fylkesårsmøtet i Oslo Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SATTE KRAV: Carl I. Hagen sa på dagens bystyremøte at folkeavstemmingen i Oslo i fjor rundt OL, er ugyldig dersom konseptet endres for mye. Her fra fylkesårsmøtet i Oslo Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Han ber Røsland bekrefte at det ikke kommer på tale å gå med på en endring før bystyret får behandlet saken på nytt.

- Hvis det ikke skjer, så forbeholder vi oss retten til et privat forslag som innebærer at Oslo kommune trekker sin søknad og stopper prosessen, sier han.

Ny behandling I Røslands svar i dagens bystyremøte fikk Hagen det han var ute etter:

- Bystyret vil måtte avvente behandlingen i regjeringen og stortinget. Deretter vil saken måtte gå tilbake til bystyret som må behandle den før endelige søknaden som skal sendes, sier Røsland.

Etter det Dagbladet erfarer har nøkkelperson og leder i Oslo idrettskrets, Norvald Mo, og flere av særforbundene gitt grønt lys for å endre OL-konseptet.

I morgen tidlig møtes søkerkomiteen for å diskutere mulige endringer og innsparinger i det eksisterende konseptet.

• Stortinget skal behandle søknaden om statsgaranti senere i høst.

- ØNSKER IKKE ENDRING: Byrådsleder Stian Berger Røsland ønsker ikke endre OL-konseptet, men ønsker ikke utelukke noe som helst. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
- ØNSKER IKKE ENDRING: Byrådsleder Stian Berger Røsland ønsker ikke endre OL-konseptet, men ønsker ikke utelukke noe som helst. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer