Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Carl Lewis var dopet i 1988

Carl Lewis skulle aldri vunnet gullmedaljen på 100 meter i 1988. Sprinteren skal ha testet positivt tre ganger før OL i Seoul.

Det er Sports Illustrated som har fått tilgang til dokumenter som viser at mer enn 100 dopingsaker nærmest ble ignorert av det amerikanske idrettsforbundet og USAs olympiske komité mellom 1988 og 2000.

På tross av testene fikk utøverene lov til å stille i VM og OL fordi bruken ble regnet som «uaktsom».

Slik skal det ha vært med sprintlegenden Carl Lewis, som ifølge dokumentene tre ganger testet positivt på et stimulerende middel i OL-uttaket to måneder før mesterskapet i 1988.

Lewis skal først ha blitt utestengt, før han appellerte og fikk stille fordi han hadde fått i seg stoffene via et forkjølelsespreparat.

I Seoul-OL vant Lewis både 100 meter og lengde, mens Ben Johnsen ble disket som gullvinner da han ble dopingavslørt på den offisielle testen etter 100 meteren.

Også sprinteren Joe DeLoach og hekkeløperen André Phillips løp i OL selv om de også skal ha avlagt positive prøver i OL-uttaket, viser dokumentene.

Alle tre endte opp med advarsler fra amerikanske idrettsmyndigheter. De ville blitt utestengt for doping i to år dersom testene hadde blitt foretatt av IOC.

Dokumentene om dopingproblematikken i USA kommer fra landets tidligere antidopingdirektør Wade Wexum. Han ligger nå i en rettssak mot USAs olympiske komité, om ulovlig oppsigelse og rasisme.

- Jeg ville ikke navngi utøvere. Men kan disse navnene hjelpe til å avgjøre saken og endre systemet? Vi får se, sier Exum til Sports Illustrated.

Også tennisspilleren Mary Joe Fernandez skal ha testet positivt for pseudoephedrine, vanlig i hostesaft, før OL i Barcelona i 1992.

Hun ble heller ikke utestengt og vant gull og bronse i mesterskapet.

USAs olympiske komité kommenterer avsløringene slik:

- De er ikke noe bevis for at USOC holdt tilbake eller skjulte resultatene av dopingtestene, sier talsmann Darry Seibel.

WADA-direktør Dick Pound tror ikke på at over 100 amerikanske utøvere fra 1988 til 2000 var «uaktsomme» og fortjente å slippe straff.

- Uaktsom bruk er bare nonsens. Den straffbare handlingen finner sted når du har et ulovlig stoff i systemet. Hvis du blir kidnappet av nazier i froskemannsutstyr og får sprøyter mot din vilje, da har du kanske en sak, sier Pound til nyhetsbyrået AP.

(Dagbladet.no)

<B>GA SEG I 1997:</B> Carl Lewis satte v-rekorder og vant OL- og VM-gull. Han ga seg etter dette stevnet i Berlin i 1997.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media